Sociale Veiligheid
Een veilige omgeving is voor iedereen! Dus ook tijdens het doen van vrijwilligerswerk. De plek, de mensen met wie je omgaat… Allemaal heeft het te maken met sociale veiligheid. In deze korte video, wordt uitgelegd wat sociale veiligheid eigenlijk is.
Sociale veiligheid in mijn organisatie.
Wie is daar verantwoordelijk voor? Wat doe je als het onveilig blijkt te zijn? En hoe zorg je ervoor dat veilig blijft?
- (H)erken grensoverschrijdend gedrag en maak het bespreekbaar. Zorg dat er binnen je organisatie aandacht is voor het thema grensoverschrijdend gedrag. Zet grensoverschrijdend gedrag op de agenda.
- Breng de risico’s in kaart. Mogelijke risico’s zijn voor iedere vrijwilligersorganisatie anders. Weten wat de risico’s binnen jouw organisatie zijn geeft je de mogelijkheid om op tijd stappen te ondernemen.
- Maak omgangs- en gedragsregels. Geef duidelijk aan welk gedrag je binnen je organisatie goed- en afkeurt. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.
- Vraag een gratis VOG aan
- Benoem een vertrouwenscontactpersoon. Iemand binnen de organisatie waar medewerkers en deelnemers terecht kunnen om in vertrouwen over grensoverschrijdend gedrag te praten.
Workshop Sociale Veiligheid
Ben of ga jij aan de slag met een preventiebeleid grensoverschrijdend gedrag voor jou organisatie en kun je hierbij nog hulp gebruiken? Meld je dan aan voor de Workshop Sociale Veiligheid en het begin is gemaakt.
Nog vragen?
Heb je een vraag over het onderwerp of wil je graag persoonlijk met ons in gesprek? Stuur ons een mail en wij nemen contact met je op.