Nieuws

Elke zes weken houden we jou zo goed mogelijk op de hoogte van het laatste nieuws rondom Eindhoven Doet, vrijwilligerswerk, workshops, evenementen en meer. Lees de actuele nieuwsbrief hier!

Stratum werkt!

Als je lange tijd thuiszit en nauwelijks meedraait in de maatschappij, is de stap om weer actief mee te doen en een (werk)plek te vinden vaak (te) groot. Voor deze mensen is er bij WIJeindhoven (buurt in bloei) een programma gemaakt. De deelnemers, aangedragen door de gemeente, zijn langdurig werklozen of mensen in sociaal isolement. In teamverband gaan ze opzoek naar elkaars kwaliteiten, motivaties, zoeken ze werkplekken voor elkaar, oefenen ze sollicitatiegesprekken en bezoeken bijzondere plekken in de wijk. Ook vrijwilligerswerk is hier een onderdeel van, want zoals we weten is vrijwilligerswerk wel onbetaald maar niet onbelangrijk. Eindhoven Doet mag tijdens dit programma een presentatie geven over hoe belangrijk vrijwilligerswerk is. Ik, Vincent mocht begin maart een presentatie van een half uurtje geven. Hierin nam ik de deelnemers mee in wat vrijwilligerswerk nu precies is, hoe belangrijk het is voor een ander maar ook wat het vrijwilligerswerk voor mij persoonlijk oplevert. En dan niet alleen lol en plezier, maar ook dat ik er iets van kan leren, mezelf kan ontwikkelen en nieuwe talenten kan ontdekken. Ook vertel ik de deelnemers dat het belangrijk is dat je jouw vrijwilligerswerk kenbaar maakt en op je CV zet, dit zegt soms veel over je motivatie. En natuurlijk vertel ik iets over de vrijwilligersklussen-app jijdoet040! 

Training Sociale Veiligheid

Sociale Veiligheid in je vrijwilligersclub is superbelangrijk. Maar, hoe zorg je daar dan voor? In de training die Eindhoven Doet samen met SESAM academie organiseerde, gingen 16 mensen van 8 Eindhovense organisaties daarmee aan de slag.

Het was een bont gezelschap van sportclubs en maatschappelijke initiatieven. Alle allemaal maakten ze een begin met hun beleid Sociale Veiligheid, een concreet document om mee verder te gaan.

De deelnemers vonden het erg waardevol om met elkaar bezig te zijn rondom dit onderwerp. Je leert veel van de trainers, maar natuurlijk ook van elkaar. De deelnemers waren erg enthousiast over wat ze geleerd hebben, hoe ze aan het denken gezet zijn en de manier waarop we met het onderwerp bezig waren.

 In het najaar volgt er weer een training. Wil je alvast op de interesselijst? Stuur een mail naar info@eindhovendoet.nl. Voor vragen rondom sociale veiligheid, kun je contact opnemen met Stefanie van Eindhoven Doet.

Hoe was het bij de training “Omgaan met ongewenst gedrag”?

In samenwerking met het Summacollege en Eindhoven Doet  worden er een aantal interessante trainingen aangeboden voor vrijwilligers uit de stad. De insteek is “ontwikkel jezelf”! Ik was bij een eerste bijeenkomst aanwezig van het drieluik “omgaan met ongewenst gedrag”.

Een mooie groep deelnemers aanwezig, allemaal met een eigen verhaal. Wat me opviel was dat bijna iedereen in eerste instantie aangaf géén ervaring te hebben met agressie/ongewenste bejegening. Uiteindelijk kwamen er toch een aantal vragen en situaties op tafel waar de trainingsacteur Mike de Wolf op door kan gaan borduren. Hij schreef naarstig mee, met de bedoeling deze informatie de tweede bijeenkomst te gebruiken om gedrag en reactie te gaan oefenen. Mooi dus dat ervaringen, vragen en leren hier aan elkaar worden gekoppeld. En ontzettend stoer dat deze vrijwilligers dit ook willen gaan oefenen (en even ter verduidelijking: er komt géén lichamelijk contact aan te pas).

Docente Wandy Janssen liet óók wat theorie voorbij komen. Het ging over ijsbergen, oordelen, veiligheid, adequaat reageren en vluchten, vechten en bevriezen. Mooi in balans zodat ieder aan het woord kwam. Ik ben benieuwd naar de volgende (spannende) bijenkomsten!

Informatie over toekomstig aanbod ook voor jouw vrijwilligers? We houden je in onze nieuwsbrief op de hoogte. Voor vrijwilligers is er een speciale nieuwsbrief, zij kunnen zich hier inschrijven.

NIEUW! Facebookgroep en nieuwsbrief voor Eindhovense vrijwilligers.

Eindhoven Doet heeft het komend jaar mooie dingen in petto voor vrijwilligers. Vanaf komende maand starten er bijvoorbeeld al vier trainingen. Zorg dat je vrijwilligers als eerste op de hoogte zijn! Vrijwilligers kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de nieuwsbrief met het aanbod en andere interessante informatie voor hen.

Vrijwilligers van Eindhoven hebben vanaf nu ook een eigen Facebookgroep, waarin zij vragen kunnen stellen, ervaringen kunnen delen en op de hoogte blijven van interessante info voor hen. Het maakt niet uit of je voorzitter bent of voetbalcoach, vrijwilliger in bij een grote organisatie of flexibele hulp bij je buurtvereniging. De groep is er voor alle vrijwilligers van Eindhoven. Je vindt hem hier!

Aan de slag met sociale veiligheid

Steeds meer organisaties zien het belang in van sociale veiligheid in hun vrijwilligersorganisatie. Dat is goed nieuws! Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot wat we om de zoveel tijd in het nieuws zien, vanuit de omroep- of sportwereld. We hebben het over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie.
Lees meer

GALA (Gezond Actief Leven Akkoord)

GALA, een term die we steeds vaker horen/tegenkomen. GAlA is onderdeel van het Integraal Zorgakkoord. Gemeenten hebben Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord hebben gemeenten de opdracht om een sterke sociale basis te faciliteren.

Het inzetten en ondersteunen van vrijwilligerswerk is één van de actiepunten hierin. Vrijwillige inzet en bewonersinitiatieven zijn essentieel om een goede sociale basis te bereiken. Bewoners zijn namelijk zelf onderdeel van de sociale basis en versterken deze door hun vrijwillige inzet.

Heb jij er al van gehoord? Heb jij al een idee wat dit voor jouw organisatie gaat betekenen? Ben jij al betrokken bij ontwikkelplannen? Lees alles GALA op de site van Movisie

30-1-2024

Vermindering regeldruk

Ken jij dat ook? Dat het besturen van je ‘vrijwilligersclubje’ steeds ingewikkelder wordt door alle (nieuwe) regels waar je ook als vrijwilligersorganisatie mee te maken krijgt. Dat je veel tijd kwijt bent om aan al die regels te voldoen, dat veel instanties moeilijk bereikbaar zijn. Dat het hierdoor nog lastiger wordt om nieuwe bestuursleden te vinden? Vereniging NOV roept Gemeente en Overheden op hier iets aan te doen en de regeldruk voor vrijwilligersorganisaties te verminderen. Op de website Stop Regeldruk bieden zij gemeente en overheden een helpende hand met tips en adviezen waarmee gemeenten eenvoudig regeldruk kunnen verminderen.

30-1-2024

Passe Partout 2024

Vrijwilligers zijn goud waard voor de samenleving. De gemeente Eindhoven wil ze graag extra bedanken voor hun inzet.
Ook in 2024 kan iedereen die zich vrijwillig inzet in Eindhoven gebruik maken van het voordelig zwempasse-partout.
Lees meer

13-12-2023

Maximaal bedrag vrijwilligersvergoeding gaat omhoog

In 2024 gaat de belastingvrije vrijwilligersvergoeding omhoog van €1.900,- naar €2.100,- per jaar. Als (vrijwilligers)organisatie maakt je zelf de keuze of er een vrijwilligersvergoeding wordt uitbetaald. Geef jij jouw vrijwilligers een vergoeding let dan op dat de vrijwilliger hierdoor niet in de problemen komt. Meer info

07-12-2023

NLdoet 15 & 16 maart 2024

De grootste vrijwilligersactie van Nederland komt er weer aan: NLdoet. Op 15 en 16 maart 2024 steken duizenden extra vrijwilligers in het hele land hun handen uit de mouwen. Zet je deuren open voor nieuwe vrijwilligers en laat ze kennismaken met jullie werk door een klus aan te bieden tijdens NLdoet. Elk jaar is er een landelijke campagne met spots op radio en tv. Je lift gratis mee op de aandacht die NLdoet voor vrijwilligerswerk vraagt. Je zet je activiteit eenvoudig op de website van NLdoet en je bent zo te zien voor iedereen die daar een kijkje neemt. Bedrijven, (studenten)verenigingen en netwerkclubs doen vaak een groepsactiviteit tijdens NLdoet. Leuke kans voor jouw organisatie, dus!

Extra goed nieuws: je kunt bij het Oranje Fonds een financiële bijdrage aanvragen voor deze activiteit, nog tot 31 januari 2024, maar op = op, dus wacht niet te lang!

Wil je sparren over de mogelijkheden van NLdoet voor jouw organisatie? Neem contact op met één van onze adviseurs.

10-11-2023

Vrijwilligersprijzen 2024

Het is een jaarlijks evenement, de uitreiking van de Nationale Vrijwilligersprijzen. We dagen je uit om mee te doen! Er gebeurt zoveel moois in het Eindhovense vrijwilligerswerk, daar mogen we trots op zijn. Wat valt er voor jullie te winnen? Mooie bedragen en een professionele film van je organisatie. Maar meer nog: de kans om je vrijwilligers en je organisatie te laten zien aan een groot publiek! 
Lees meer

13-11-2023

Vragen die ertoe doen

Een nieuw kennisplatform op de website van het Oranje Fonds geeft praktische antwoorden op vragen die leven bij sociale initiatieven.  Je leert van de ervaringen van andere initiatieven. Zodat jouw initiatief verder kan groeien, verduurzamen en er nóg meer toe kan doen.

De antwoorden zijn verwerkt in blogs, infographics, korte video’s, short reads en webinars. Je bepaal zelf hoe je de kennis tot je neemt. Er is altijd een vorm die bij je past.

Het platform Vragen de ertoe doen is nog volop in ontwikkeling maar neem alvast een kijkje en blijf op de hoogte.  

Archief

2023

2022

2021