Financiën

Over beheren en werven van financiën

Vormen van financiering

Er zijn diverse mogelijkheden om jouw organisatie financieel gezond te houden. Denk hierbij aan inkomsten uit subsidies en fondsen. Een subsidie is meestal afkomstig van de overheid (landelijk, provinciaal, lokaal). Fondsen zijn afkomstig van bedrijven, organisaties of particulieren.

Aandachtspunten voor het indienen van een aanvraag bij een fonds of de overheid:

  • Bereid een aanvraag goed voor en dien deze ongeveer 6 maanden voor de start van het project in.
  • Wacht met de start van het project tot de aanvraag is goedgekeurd. Diverse partijen nemen aanvragen niet in behandeling als het project al wordt uitgevoerd.
  • Onderbouw de aanvraag door middel van een projectplan, begroting en dekkingsplan.

Subsidies

De gemeente subsidieert verschillende initiatieven van Eindhovenaren en organisaties. Een overzicht van gemeentelijke subsidies vind je op de site van de gemeente Eindhoven. Bij elk onderwerp staat hoe en wanneer je subsidie kunt aanvragen. 

Fondsen

Nederland kent een groot aantal fondsen die diverse projecten ondersteunen door middel van geld, goederen, diensten of menskracht. Op de site van Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN) staan de gegevens van een groot aantal Nederlandse fondsen.

Enkele fondsen uitgelicht:

Wellicht ook interessant: online cursus fondsenwerving (VSBfonds).

Crowdfunding

Een opkomend fenomeen als crowdfunding wordt steeds belangrijker bij het van de grond krijgen van initiatieven.

Een andere manier van denken over crowdfunding is het inzetten van sociaal kapitaal. Waarvoor heb je geld nodig? Als je diensten wilt inhuren, kun je die dienst mogelijk als projectmatige vrijwilligersklus aanbieden via Jijdoet040. Als je bijvoorbeeld een communicatieplan nodig hebt, kun je daar een (professionele) vrijwilliger voor vragen, het organiseren van een evenement kan ook voor flexibele vrijwilligers interessant zijn. Mensen zetten graag hun talent in voor een betekenisvol initiatief als het jouwe!

Financiën beheren

Een gezonde organisatie heeft zijn financiële en administratieve huishouding goed geregeld en inzicht in de geldstromen. Denk hierbij aan verantwoording van subsidie en fondsen en eisen waar een goede boekhouding aan moet voldoen.

Supportpunt Eindhoven

Verenigingen en stichtingen in Eindhoven kunnen voor advies en praktische ondersteuning op het gebied van financiën terecht bij Supportpunt Eindhoven

Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van het gratis klantportaal van Supportpunt: een beveiligd online administratiesysteem inclusief kennisbank.