Aan de slag met sociale veiligheid

Steeds meer organisaties zien het belang in van sociale veiligheid in hun vrijwilligersorganisatie. Dat is goed nieuws! Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot wat we om de zoveel tijd in het nieuws zien, vanuit de omroep- of sportwereld. We hebben het over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie.

30-1-2024

Dat kan gebeuren tussen vrijwilligers onderling, vrijwilligers en deelnemers en deelnemers onderling. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om het er samen over te hebben met de mensen in je organisatie of vrijwilligersinitiatief. Samen gedragsregels opstellen helpt enorm, zo weet iedereen waar die aan toe is. Spreek ook af wat iemand kan doen wanneer er toch sprake is van grensoverschrijdend gedrag, hoe en bij wie kan die dat melden en wat wordt er dan gedaan?

Om je op weg te helpen om in gesprek te gaan over grensoverschrijdend gedrag, geven we je een aantal stellingen die je kunt bespreken met je vrijwilligers. Voor je in gesprek gaat, zorg je natuurlijk voor een veilige sfeer. Zorg ervoor dat iedereens mening gehoord wordt. Dat kan bijvoorbeeld ook door iedereen eerst te laten reageren op een post-it en die daarna te bespreken.

o   “Een grapje over iemands uiterlijk moet toch best kunnen?”
o   “In iedere organisatie werkt nou eenmaal een “buitenbeentje”, daar mogen we het best over hebben, toch?”
o   “Een beetje pesten mag best, daar wordt je nou eenmaal hard van!”
o   “Tijdens de pauze iemand “te kakken” zetten, dat is toch geen pesten?”

Je ziet, het kan om ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen gaan. Voor iedereen ligt de grens anders, probeer daar duidelijkheid en begrip voor te krijgen. Maak vervolgens afspraken waar je met elkaar achter kunt staan.

Het kan een lastig onderwerp zijn, dus het is heel logisch als je daar wat deskundige hulp bij wilt.

o   Eindhoven Doet kan je hierbij ondersteunen. Neem contact op met je vraag.
o   Meld je aan voor de Workshop Sociale veiligheid op 25 maart & 15 april 
o   Kijk voor meer informatie en tips ook eens op de website van In Veilige Handen