Boefjes en Barista's

Carlijn van den Berge

Een bakkie geluk!

In de warme huiskamer van het zorgcentrum heerst een gezellige bedrijvigheid, groepjes mensen van uiteenlopende leeftijden aan tafel, gezellig gepraat, spelende peuters en het vrolijk gekraai van een baby. Een gemeenschappelijke ruimte vind je in ieder zorgcentrum, maar deze ochtend zijn hier de vrijwilligers van Boefjes en Barista's te vinden en dat maakt het verschil.

14-11-2023/ Lisette Weekers en  Yvonne Keijsers

Boefjes en Barista's creëert in woonzorgcentra ontmoetingsplekken waar ouders en kinderen uit de buurt naar toe komen. Drie generaties ontmoeten elkaar, drinken samen koffie en ranja. Samen kletsen, spelen, knutselen, bewegen en nieuwe vrienden maken. Iedereen is welkom bij Boefjes en Barista's; van 0 tot 100+ om samen een gezellige ochtend te hebben. Elkaar ontmoeten en verbinden staat centraal, de bewoners van het wooncentrum komen in contact met de jongere generatie –de ouders- én met een nog jongere generatie: de kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. Voor de jonge gezinnen is het een uitje. De ouders hebben een momentje voor zichzelf en tegelijkertijd een uitwisseling met andere ouders en de ouderen. De kinderen spelen volop, er is veel speelgoed voor baby's en peuters en er wordt samen gezongen en gedanst of voorgelezen.

Boefjes en Barista’s is sinds 2018 actief in Den Bosch. Het is hier een groot succes en de stichting wil dit concept graag in meerdere plaatsen aanbieden. Sinds deze zomer zijn ze op maandagochtend te vinden bij Vitalis Berckelhof in Eindhoven.

Dankzij de vrijwilligers is de sfeer verwelkomend en gemoedelijk. Een gezellige grote huiskamer waar de heerlijke koffie en thee met aandacht én een lekker koekje uit een ouderwetse koektrommel wordt geserveerd. De vrijwilligers van Boefjes en Barista's zorgen ook voor activiteiten zoals een spelletje en voorlezen. Daarnaast bieden zij een luisterend oor voor diegenen die dat nodig hebben.  

Boefjes en Barista's 1 (1)

We maken kennis met Catinka van der Ham, de bevlogen buurtverbinder van de locaties in Den Bosch en Eindhoven:

“De bewoners genieten met volle teugen hier. Van de gesprekken met ouders en zeker ook van het contact met de kleintjes die hier spelen en rondscharrelen. Wij zorgen voor voldoende speelmateriaal voor de kinderen én voor leuke activiteiten zoals samen dansen en zingen. Het is heerlijk werken hier, samen met de vrijwilligers. Een baan die elke dag opnieuw energie geeft”.

Nu aan het woord is Jennifer, een jonge 26-jarige vrijwilligster van Boefjes en Barista’s:

Ik werkte eerst als vrijwilligster bij de Stichting van Neynsel, ouderenzorg in Den Bosch. Zo maakte ik kennis met dit project. Omdat het werken met kinderen me ook erg aanspreekt, koos ik voor vrijwilligerswerk bij Boefjes en Barista’s. Het geeft mij de gelegenheid om te werken met ouderen én met kinderen, een fijne combinatie.

Ik doe dit naast mijn reguliere baan. Ik werk hier eens in de twee weken, een andere frequentie of alleen in de schoolvakanties is bijvoorbeeld ook mogelijk. Ze denken hier graag mee over wat wél kan.

Samen wordt de taakverdeling besproken. Het is heel informeel en je werkt met drie generaties. We verbinden op deze manier jong en oud met elkaar.

Bovendien is het een jonge, fijne organisatie waarin ruimte is voor mijn inbreng en ideeën. We kijken samen naar de planning en taakverdeling. Ik voel me hier gezien én gewaardeerd en ben trots op onze stichting!”

En wég is Jennifer weer, onvermoeibaar bezig met de bewoners, moeders en hun kindjes.

Ondertussen is Carlijn van den Berge, oprichter en directeur van Boefjes en Barista’s aangeschoven:

“In 2018 maakte ik mijn droom waar: een gezellige ontmoetingsplek waar jonge en oude buurtgenoten samen koffiedrinken. Met als belangrijkste doel: het verbinden van generaties met elkaar.

Na Den Bosch zijn we sinds juni ook te vinden in Eindhoven bij Vitalis Berckelhof in Tongelre. We hopen hiervan net zo’n groot succes te maken als in Den Bosch.

Voor het vrijwilligerswerk hier is geen speciale opleiding nodig. Als je hier blij van wordt kun je dit doen! Je kunt altijd eerst een dagje meelopen om de sfeer te proeven, om te kijken of het bij je past. Nieuwe vrijwilligers krijgen van ons informatie over de doelgroep waarmee we werken.

Een vrijwilliger met ernstige dyslexie bracht ons op het idee om een handboek te maken met foto's over het vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld hoe je koffiebestellingen maakt of het koffieapparaat schoonmaakt.

 

Boefjes en Barista's

Iedere vrijwilliger is welkom bij ons! Je hoeft je niet voor iedere week vast te leggen, we willen afspraken maken maar dat hoeft niet wekelijks te betekenen. Ook anderstaligen zijn van harte welkom, bijvoorbeeld voor een oudere bezoeker die zelf vijf talen spreekt en zo graag weer eens in een vreemde taal een gesprek zou voeren. En ook bij de andere bezoekers merken we dat een andere taal hen nieuwsgierig maakt.

Ons eerste doel is het verbinden van mensen. In het contact met elkaar liggen zoveel geluksmomentjes. Laatst vierden we met liedjes, slingers en taart de verjaardag van een oudere. Een moeder legde haar baby in zijn armen tijdens het zingen. Op de vraag wat zijn mooiste cadeau was zei de jarige job: “dit kleintje hier op mijn schoot!”.

Door het contact met de kleintjes zie ik de bewoners opleven en reageren, we zien hier dan de mens vóór de dementie!

In Eindhoven hebben we een huiskamerproject bij Berckelhof Vitalis. Hier gaat het om een grote groep mensen die zelfstandig wonen. Ook de dagbesteding bezoekt ons. Iedere maandagochtend, tussen 9 en 12 uur, kun je ons vinden in het Grandcafé van Vitalis Berckelhof . De meeste ouderen die deelnemen wonen zelfstandig in Berckelhof of in de buurt. Daarnaast komt er ook een groep van de dagbesteding op bezoek voor een bakkie geluk.

Zoals gezegd, iedereen is welkom bij Boefjes en Barista's en dat geldt niet alleen voor de deelnemers. Ook alle vrijwilligers zijn welkom! Je hoeft geen ervaring te hebben met de doelgroep, we verlenen geen zorg: het gaat juist om het informele contact.

We hopen van harte dat we ook in Eindhoven ons mooie initiatief kunnen uitrollen”.

Benieuwd naar de vacatures?

Klik dan op onderstaande link of kijk in de app Jij Doet van Eindhoven Doet!

https://vrijwilligers.eindhovendoet.nl/vacatures/buurtverbinder-vrijwilliger