‘We doen goede dingen bij Eindhoven Doet!’

Carla van Herpen

De helikopter van Eindhoven Doet

Carla van Herpen is al sinds de oprichting een drijvende kracht achter Eindhoven Doet. Als senior adviseur vrijwillige inzet, zet zij de lijnen uit en onderhoudt de contacten met de opdrachtgevers. Voor haar collega’s is zij een vraagbaak die altijd raad weet. Tijd om haar beter te leren kennen!

26-3-2024 Lisette Weekers en Yvonne Keijsers

Aan onze tafel is aangeschoven Carla van Herpen, senior adviseur bij Eindhoven Doet. Voor velen een bekend gezicht, Carla is vanaf het begin af aan betrokken bij Eindhoven Doet. We beginnen met wat je nog niet wist over Carla met een paar korte vragen:

  • Wat wilde je vroeger worden?

Prinses, als ik later groot zou zijn zou ik in een paleis wonen. Het wachten was op mijn echte ouders (koning en koningin) die mij kwamen ophalen.

  • Wat is je grootste passie?

Atletiek. In mijn jeugd was ik heel fanatiek op de 800 en 1500 meter en haalde de Nederlandse top.

  • Wat staat er op je bucket-list?

Meubels maken, en dan vooral om nieuwe technieken te leren.

  • Wat zijn je hobby's?

Wandelen, borrelen en handwerken. En niet te vergeten: het spelen van computer- en adventure-spelletjes. Mario en Zelda zijn mijn favoriet op de Nintendo.

  • Waar word jij vrolijk van?

Van ontwakende vogels ’s-morgens vroeg als ik met de hond in het bos loop. En het kabaal van de spechten tegen de bomen, die ik wel hoor maar nooit zie.

  • Wat zou je, aan het eind van je werkzame leven, graag bereikt hebben in je werk?

Dat, als ik wegga, de Gemeente Eindhoven ervan overtuigd is dat ze niet zonder Eindhoven Doet kunnen.

Van exacte vakken via de Sociale Academie naar Eindhoven Doet

“Op de middelbare school was ik een echt bèta-meisje, altijd bezig met exacte vakken. Uiteindelijk tóch de keuze gemaakt voor de Sociale Academie, voor werken met mensen en samen dingen voor elkaar krijgen. Zo kwam ik jaren later bij Eindhoven Doet. We zijn een expertisecentrum voor organisaties die met vrijwilligers werken. Maar we zijn er zeker ook voor de vrijwilligers en mensen die overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen. 

Carla 1

Ik denk dat ik niet zo’n bekend gezicht ben van Eindhoven Doet omdat ik vooral actief ben achter de schermen. Bijvoorbeeld in contact met samenwerkingspartners en de Gemeente Eindhoven. Ik beantwoord vragen, vooral op het gebied van ontwikkeling. Ik bezoek (landelijke) bijeenkomsten en heb de training sociale veiligheid in gang gezet."

Breder kijken

 "Je ziet het vrijwilligerslandschap veranderen: van vaste tijden en uren naar flexibel vrijwilligerswerk. Vaker kortdurend en afgekaderd, vrijwilligers vinden het vaak interessant om verschillende klussen na elkaar te doen. Het moet passen voor de vrijwilligers en hen wat opleveren. Dit houdt in dat organisaties anders moeten leren kijken naar het werven van vrijwilligers; minder vanuit de organisatie kijken maar juist de wensen en expertise van vrijwilligers leidend laten worden. Dus breder kijken! Wij helpen hierbij: wat heeft men nodig om de volgende stap te zetten? Op onze inspiratie-avonden proberen we organisaties te laten leren van elkaar.”

Carla Doet

“Ik ben van coach naar senior adviseur gegroeid bij Eindhoven Doet. Met alle vragen kun je bij mij terecht. Zelf zal ik niet overal het antwoord op hebben dan zoek ik de collega met de juiste deskundigheid die verder kan helpen. Ook beantwoord ik graag vragen in de marge, dat schept de randvoorwoorden die een organisatie nodig heeft.

Ik groeide in deze functie en doe de dingen die ik erg leuk vind; de website bouwen en hierover meedenken, informatie delen en het CRM systeem implementeren.

Mijn kracht ligt op de inhoud. Eindhoven Doet ontwikkelt goeie dingen, we zien kansen en mogelijkheden. Ik ‘hang er als een helikopter boven', zo kan ik het team en onze acties in beeld brengen. Én ik kan vanuit deze positie ook in de verte kijken naar wat er nog allemaal mogelijk is.

Ik behandel graag allerlei zaken die te maken hebben met het bestuur van de organisaties die onze hulp vragen. Daaraan gekoppeld zit ook de wet- en regelgeving, die steeds ingewikkelder wordt. Ik vind het prettig om mensen wegwijs te maken in de jungle van regels. Ik zet graag mijn netwerk in om de besturen te ondersteunen, bijvoorbeeld de Sesam-academie.

Ik word blij van mensen die een vraag én een positieve insteek om tot een antwoord te komen hebben. Het liefst moeilijke vragen; bel me maar!”

Trots

“Ik ben zeker trots op wat we met Eindhoven Doet bereikt hebben. De actie “Een frisse blik op vrijwilligers” Organisaties en initiatieven hebben vooral vrijwilligers nodig en vaak hadden ze de verwachting dat wij zo een blik vrijwilligers opentrokken. Dat kunnen we nog steeds niet, maar we hebben ze wel een blik met gereedschap gegeven om zelf de vrijwilligers te vinden.  De inhoud? Een poepzakje voor de hond, waarin men zijn “shit” kon deponeren, een touwtje om de communicatie te symboliseren en een ‘zoute rij’, een snoepje waarmee we diversiteit wilden laten zien. Op de inspiratieavond gaven we ze een blikopener. Gastsprekers op deze avond zorgden voor het gereedschap om op een innovatieve manier vrijwilligers te gaan werven. Aan dit project koppelden we anderhalf 1,5 jaar lang “proeftuinen”: groepjes hielden elkaar op de hoogte en sparden samen over dit onderwerp. Dit leverde mooie en vernieuwende input op.

Ook ben ik trots op onze politieke actie in corona-tijd. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen boden wij een position-paper aan (een memo waarin standpunt wordt ingenomen) om hierin aandacht te vragen voor vrijwillige inzet. Hierover is ook een motie ingediend.

En dan, het langst geleden, maar nog steeds trots op: de start van het “Vrijwilligerspunt” in opdracht van de gemeente. Dit initiatief was meer dan geslaagd.

Kort en krachtig: We doen goede dingen bij Eindhoven Doet. Er zijn veel ontwikkelingen en er liggen voldoende kansen. Er gebeurt veel op het gebied van vrijwillige inzet. En daar blijf ik me graag voor inzetten! “