Inschrijven

Vrijwilligerswerk is een goede manier om eropuit te gaan.

Partners van expats voelen zich vaak eenzaam. Kate niet, zij doet vrijwilligerswerk

Kate Adamson

In gesprek met Kate:  Zij werft en begeleidt  vrijwilligers voor Manifestations 2018.  Manifestations is een gratis toegankelijke tentoonstelling  tijdens de Dutch Design week. Kate heeft ook vrijwilligerswerk gedaan bij  de organisatie Stadsakkers en heeft een sollicitatie lopen voor vrijwilligerswerk bij Vitalis.  Kortom, ze is een actieve vrouw uit Amerika. Elf maanden geleden is  ze naar Eindhoven verhuisd omdat haar man een baan bij Philips heeft.

 

Het is deze week in Nederland  “De week tegen eenzaamheid”. Partners van expats voelen zich vaak eenzaam in een ander land. Kate niet, zij doet vrijwilligerswerk!

Kate: “het heeft een paar maanden geduurd voordat ik mijn draai gevonden heb in Eindhoven. Ik kan me de eerste keer in de supermarkt nog herinneren, Ik ben volgens mij  drie uur bezig geweest met het uitvogelen wat  de producten waren en waar ik ze kon vinden.”

Kate had het voornemen om met  vrijwilligerswerk te beginnen voordat ze naar Eindhoven ging verhuizen omdat het altijd een belangrijk onderdeel in haar leven is geweest.  Toen ze nog in Amerika woonde was ze vrijwilligster bij the American Cancer Society’s Hope Lodge and The Cam Neely Foundation’s Neely House. Beide organisaties  bieden huisvesting aan kankerpatienten  en hun familie gedurende de behandelingen van de patiënt. Behandelingen die vaak plaatsvinden ver van huis. De taak van Kate was om vrijwilligers en  activiteiten te begeleiden.

Kate had de ambitie om haar talenten ook in Eindhoven in te zetten als vrijwilligster, om haar cv actueel te houden. Maar dat was helaas niet zo eenvoudig omdat het voor organisaties  een probleem kan zijn als je de Nederlandse taal niet spreekt.

Toen ik eenmaal de drempel over was genoot ik ervan!

Mijn eerste vrijwilligerswerk was bij de organisatie Stadsakkers. Het moeilijkste was het nemen van de eerste stap. Je begeeft je immers op onbekend terrein. Maar toen ik eenmaal de drempel over was genoot ik ervan!

“Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, ergens bij te horen, en te leren over de cultuur van dat land.  Als vrijwilliger heb ik  het voorrecht gehad om achter de schermen mee te kijken bij een groot evenement zoals De Dutch Design week.  Ik kreeg een kijkje in de keuken hoe mensen in een andere cultuur werken. De Nederlanders zijn heel direct. Als ze willen dat je iets voor ze doet dan vragen ze dat gewoon.” Aldus Kate.” Ik vind het leuk hier,  de eerlijkheid van de Nederlanders vind ik prettig.”

Je ontmoet mensen met dezelfde waarden

De mensen die je ontmoet tijdens het doen van vrijwilligerswerk hebben vaak dezelfde beweegredenen als jij om te kiezen voor dat specifieke vrijwilligerswerk. Dus dan zit je al op een lijn. Je ontmoet mensen met dezelfde waarden.

Neem die eerste stap!

Ik deed mijn werk in Amerika met veel plezier. Ik kon mensen hulp bieden in mijn werk en wilde dat graag voortzetten in Nederland. Er kunnen veel redenen  zijn waarom je  kiest voor vrijwilligerswerk, mijn motivatie was dat ik graag met mensen werk en ze graag wil helpen.  Ik had last van depressieve gevoelens en het  gevoel niks te betekenen als ik niet met iets nuttigs bezig kon zijn elke dag.

Vrijwilligerswerk geeft structuur aan mijn dag, geeft me iets om naar uit te kijken, iets om actief in te zijn.. Het geeft betekenis.

Mijn advies  aan andere expat partners is, Neem die eerste stap! Vrijwilligerswerk is een goede manier om eropuit te gaan.