Inschrijven

Hoe houd je het werk gaande tijdens de coronacrisis?

Het zijn bizarre tijden voor ons allemaal. De corona pandemie roept veel onzekerheden en vragen op. Vrijwilligersorganisaties sluiten de deuren of blijven juist open omdat zij onmisbaar zijn voor het dagelijks leven van kwetsbare doelgroepen. Eindhoven Doet geeft je graag wat tips.

De anderhalve meter organisatie

De maatregelen van de overheid om het coronavirus in te dammen worden langzaamaan weer versoepeld. Met anderhalve meter afstand en regelmatig je handen wassen kun je een aantal activiteiten weer starten. Dat roept veel vragen op bij organisaties. 

Kenniscentrum Movisie en belangenorganisatie NOV hebben een handreiking gemaakt voor vrijwilligersorganisaties over het hanteren van de Corona-richtlijnen.

En ook wij helpen je graag op weg met wat nuttige links en tips. Kom je er nog niet uit? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op!

Wat mag en wat niet? 
Op de website van de Rijksoverheid vind je de meest actuele informatie. 

Wat is er al?
Verschillende (koepel)organisaties zijn aan de slag met hun eigen protocollen. Onze landelijke partner NOV verzamelt deze op hun website. In het kader van beter goed gejat dan slecht verzonnen, neem ook eens een kijkje in het protocol van Scouting Nederland. Of het Invulprotocol buurthuizen en ontmoetingsplekken van de LSA (landelijk netwerk van bewonersgroepen)

Toch liever digitaal?
Sommige van je vrijwilligers of bezoekers zullen liever het zekere voor het onzekere nemen en nog even thuis willen blijven. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Blijf met ze in contact. Heleen van Egmond van The Happy Volunteer schreef een heel praktisch blog over dit onderwerp: Communicatie met vrijwilligers op afstand.

Jouw vrijwilligers in Corona tijd

Hoe zorg je voor je vrijwilligers in deze tijden?

  • Blijf verbonden! Kunnen je vrijwilligers elkaar helpen in deze tijden? Blijven ze met elkaar in contact? Een telefoontje of een boodschap voor iemand is een kleine moeite, maar maakt een groot verschil. Waar nodig kun je de onderlinge verbondenheid faciliteren. Misschien met een WhatsApp groep of een telefoonboom (houdt de AVG regels in de gaten en vraag toestemming). Ook Skype, social media kanalen en andere digitale tools kunnen je helpen.
    Zorg dus dat je administratie op orde is zodat je al jouw vrijwilligers snel en makkelijk kunt bereiken. Mis je gegevens? Dit is een goede tijd om alles bij te werken.
  • Deel je informatie over het coronavirus met je vrijwilligers, let er dan op dat dit betrouwbare info is. Sommige berichten die op sociale media circuleren zijn onjuist of bevatten zelfs gevaarlijke onwaarheden. Baseer je op de berichten van het RIVM of de WHO.
  • Houd contact met elkaar! Kunnen de vrijwilligers toch vanuit huis iets betekenen voor je organisatie en je klanten? Laat vrijwilligers mee denken over welk werk zij eventueel thuis kunnen doen, bijvoorbeeld bellen met jullie doelgroep.
  • Een crisis brengt ook het beste in mensen naar boven! Welke ideeën hebben vrijwilligers zelf om de diensten van jouw organisatie corona-proof te maken? Laat de creativiteit zijn werk doen! Welke ideeën hebben jullie? Eindhoven Doet hoort het graag, zodat we er andere organisaties mee kunnen inspireren.
  • In deze tijd van onvoorziene gebeurtenissen, zie je misschien ook onverwachte talenten bij je vrijwilligers! Is er iemand briljant in crisiscommunicatie? In creatieve oplossingen? In zorgzaamheid? Benut dit talent, nu en ook als de storm weer gaat liggen.
  • Kunnen de vrijwilligers van jouw organisatie niks doen nu? Vrijwilligers willen meestal graag helpen. Help ze met tips. Houd de Facebook pagina van Eindhoven Doet in de gaten om de beste tips te zien en laat jouw vrijwilligers voor een andere organisatie iets doen. Van een fijne samenwerking wordt iedereen beter!

Corona-proof vacatures op de vacaturebank

Gaat het werk van jouw organisatie in aangepaste vorm door en heb je werkzaamheden die corona-proof zijn (bellen, chatten, computerwerk) en zoek je juist extra hulp? Plaats ze als vacature of flexklus op de vacaturebank van Eindhoven Doet. Wij zullen ze voor je delen op onze socials. Veel mensen willen juist nu iets doen.. We delen de vacatures ook via onze socials.

We denken graag mee hoe je jouw vrijwilligersklus corona-proof maakt. Neem contact met ons op!  

Ditgitale hulpmiddelen

Ondanks dat bijna iedereen thuiszit vanwege de corona maatregelen, kun je toch aan het werk en in contact blijven met elkaar en je klanten. Maar op welke manieren kan dat dan? En hoe pak je dat het beste aan?
Hier vind je een aantal tools zodat jij vanuit thuis aan de slag kan!

Tijd voor je ontwikkeling

Is dit voor jou een tijd waarin je weinig werk hebt? Dat is dè tijd om je te verdiepen in interessante onderwerpen. Van werken met vrijwilligers tot instructie verantwoord alcohol schenken.

Hier vind je een overzicht.

(Extra) financiële middelen

Kom je door de coronacrisis financieel in de problemen? Of heb jij een leuk idee om het werk door te kunnen laten gaan of een nieuw initiatief te starten, maar heb je hier wel aanvullende middelen voor nodig?

Op de website van het NOV vind je een overzicht van financiele ondersteuningsmogelijkheden door de overheid, fondsen en organisaties waar je een beroep op zou kunnen doen.

 

We doen het samen...

Wij blijven organisaties in de stad ondersteunen en vrijwilligers verbinden aan mooi vrijwilligerswerk. Wil je met ons sparren stuur ons dan even een mail, dan nemen wij contact met je op

Wij horen graag jullie ervaringen, tips en initiatieven, zodat we ze weer kunnen delen met anderen.

Tot slot, bij alles wat je doet, hou je aan de richtlijnen van het RIVM