Inschrijven

Jongeren aan het woord!

Deze week, 8 tot 12 april, zijn er 120 leerlingen van het Aloysius De Roosten op maatschappelijke stage bij verschillende organisaties.

We doen dit omdat we dan kunnen kijken hoe het er bij een aantal organisaties aan toe gaat. Wij, Jinte, Lara en Lotte, zitten bij de organisatie Eindhoven Doet. Eindhoven Doet zet zich in voor vrijwilligerswerk. We hebben interviews afgenomen bij andere leerlingen die hun maatschappelijke stage doen.

Lonneke de Wit heeft stage gelopen bij Dynamo waar ze jongeren ervan moest overtuigen dat ze minder of niet meer gingen drinken. Het gebeurt steeds vaker dat jongeren drinken en de drinkers worden steeds jonger. Ze delen alcoholvrije cocktails uit op het Aloysius en hangen posters op met slogans zoals “fris is ook drank”.

Lonneke vindt dit een goede manier om actie te voeren omdat iedereen wel zo’n cocktail wil. De leerlingen weten wel waarom en ze hoopt natuurlijk dat het werkt!

“Ik hoop met dit interview een andere kant van vrijwilligerswerk te laten zien en dat het ook leuk is om iets voor een ander te willen doen.”

vrijwilligerswerk is heel vermoeiend, maar dat is het zeker waard!

Vera Mennen loopt stage bij jongerencentrum De Energy. Voor haar stage moet ze gymlessen organiseren voor kinderen van Bennekel United. Ze moet gymlessen bedenken, organiseren en begeleiden.

Ze had verwacht dat ze kinderen zou moeten helpen met leuke dingen zoals knutselen of tekenen. In plaats daarvan moest ze gymlessen organiseren voor kinderen van Bennekel United. Het is dus totaal niet wat ze had verwacht maar ze vind het wel super leuk. Ze zou het zeker aanraden aan anderen om vrijwilligerswerk te gaan doen want het is een kleine moeite maar toch helpt het heel veel mensen. In plaats van thuis zitten dan je dus beter mensen kunnen gaan helpen, “Vrijwilligerswerk is heel vermoeiend maar dat is het zeker waard.” zegt ze. Een goede motivatie om vrijwilligerswerk te doen, is dat je ziet dat andere mensen er dus echt iets aan hebben, die kinderen bijvoorbeeld vinden het super leuk terwijl het eigenlijk iets heel simpels is.

We zijn ook bij Danique Traa langs geweest om een interview af te leggen. Zij loopt stage bij het Catharina Ziekenhuis.

Ze had van de stage verwacht dat het niet iets was wat ze heel leuk zou vinden, maar ze vond het wel leuk om in een ziekenhuis stage te lopen en te helpen. Het was redelijk zoals ze had verwachtte, de dingen die aangegeven stonden van tevoren moest ze ook allemaal uitvoeren tijdens haar stage.  De andere verwachtingen waren toch wel wat anders toen ze er was. Ze had wat meer andere taken verwacht dan die er van tevoren aangegeven stonden. Ze vond het vrijwilligerswerk wel leuk en denkt daarom ook dat ze misschien ooit nog vrijwilligerswerk gaat doen. Bijvoorbeeld als ze geen baan kan vinden het liefst wil ze wel een betaalde baan maar misschien als erbij.

Ze zou ook andere mensen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen omdat je nieuwe contacten opdoet, dus het sociale leven word wat groter en dat kan geen kwaad.

Ze vind de leuke kanten aan de stage dat ze toch wat bijdraagt aan het ziekenhuis ook al doet ze niet zoveel. De minder leuke kanten vind ze dat je wel heftige dingen kan tegen komen waar ze tegen moet kunnen. De motivatie voor het vrijwilligerswerk is dat ze mensen kan helpen en dat vind ze altijd fijn en leuk om te doen.

Wat ze allemaal moest doen tijdens haar stage was koffie brengen in de wachtkamer, in de hal mensen begeleiden, met de shuttle mensen heen en weer brengen van hun auto naar de ingang en helpen in de keuken.