Inschrijven

Vacaturetips

Tips voor het opstellen van een vacature

In Eindhoven zijn veel organisaties op zoek naar vrijwilligers. Op Eindhoven Doet staat een ruim aanbod aan vacatures. Hoe zorg je er nu voor dat jouw vacature opvalt en gelezen wordt?

Belangrijk hierbij is de inhoud van de vacaturetekst. De informatie die je geeft over de vacatures is het visitekaartje voor potentiële vrijwilligers. Een complete en duidelijke beschrijving geeft een goede eerste indruk. Hoe schrijf je een wervende vacature? Hieronder vind je een aantal tips:

Titel: 
De ‘titel‘ is het eerste wat potentiële vrijwilliger ziet in het overzicht van vacatures. Hou deze kort en bondig. Zorg dus dat de titel de vrijwilliger nieuwsgierig maakt. 

Voorbeelden van een pakkende titel:
         o In een uurtje per week een jongere helpen met huiswerk?
         o Uw hulp ruilen voor een glimlach van een oudere?
         o Wij bieden leuke middagen en jij leert een activiteit te organiseren!
         o Gezellige koffievrijwilliger voor doordeweeks.

Functie:
Omschrijf hier kort welke functie de vrijwilliger gaat uitvoeren. Het gaat hier om de naam van de functie, geen omschrijving van de functie.

(Functie) omschrijving:
Maak in de functieomschrijving duidelijk wat men gaat doen. Omschrijf letterlijk de taken, waar worden deze uitgevoerd en met wie. Omschrijf zo duidelijk mogelijk wat de vrijwilliger kan verwachten. Wees ook zo compleet mogelijk over wat je verwacht van de vrijwilliger, bijvoorbeeld qua tijdsinvestering en werktijden. Probeer een sfeer neer te zetten via de tekst, zodat de vrijwilliger zich als het ware al aan het werk ziet in jouw organisatie.

Vertel wat de vrijwilliger ervoor terugkrijgt (bijvoorbeeld waardering, scholing, ondersteuning, netwerk, etc).

En verder:
Maak korte zinnen en gebruik geen moeilijke woorden.
Let op spelling, hoofdlettergebruik en interpunctie. Een tekst vol fouten staat onprofessioneel.
Gebruik geen jargon en vermijd termen als "cliënten".
Gebruik actieve zinnen: 'kinderen liedjes leren' of 'ouderen begeleiden'.
Wees uitnodigend.

Vragen? Neem contact op met Eindhoven Doet, telefoon 040 219 33 99 of stuur een e-mail naar service@eindhovendoet.nl

Leerplekken

Steeds vaker wordt vrijwilligerswerk ontdekt als mogelijkheid om te leren, nieuwe ervaringen op te doen, te ontdekken wat je leuk vindt. Denk hierbij aan mensen in een uitkeringssituatie, mensen die hun cv willen aanvullen, maar ook aan scholieren en studenten die in het kader van hun opleiding hun blik willen verruimen.

Als je vrijwilligers zoekt voor je organisatie of je initiatief, is dit misschien niet de eerste doelgroep waar je aan denkt, maar besef dat ze wel degelijk een aanvulling voor je kunnen zijn.

Zij brengen vaak een frisse kijk en nieuwe ideeën mee, bieden extra handjes èn, omdat zij meestal een vrijwilligersplek zoeken voor bepaalde tijd, zijn het geschikte kandidaten om in te zetten voor klussen en projecten.

Heb je  een leuke vacature, meld deze dan via de vacaturebank

Vacatures plaatsen

Op Eindhoven Doet kunnen organisaties het hele proces van plaatsen van vacatures en werven van vrijwilligers online regelen. Maak een account aan en je kunt direct vacatures plaatsen.

Handleiding voor organisaties

Handleiding voor organisaties. Hierin wordt uitgelegd hoe je een account aanmaakt en beheert, plaatsen en bijhouden van vacatures, etc.