Inschrijven

Informatie voor organisaties

Vrijwilligers vinden

Vrijwilligers vinden is voor veel organisaties een uitdaging. De motivatie om vrijwilligerswerk te kunnen en willen doen is divers. De tijd voor vrijwilligerswerk is beperkt. Mensen hebben het druk met andere dingen zoals werk, gezin en hobby's.

Hoe speel je als organisatie hier op in? Hoe organiseer je dat mensen tijd voor jou willen vrijmaken, hoe verhoog je je aantrekkingskracht, wat vinden mensen belangrijk en hoe speel je hier op in?

Hieronder vind je een aantal praktische tips voor het vinden van vrijwilligers:

 • Plaats een vacature op eindhovendoet.nl.
  Hoe? Lees de handleiding.
 • Zorg voor een leuke aantrekkelijke titel en een goed geschreven tekst.
 • Reageert een vrijwilliger op de vacature? Zorg voor een adequate en snelle afhandeling. Wij verwachten dat je binnen 48 uur contact opneemt met de kandidaat.
 • Als je kunt aangeven hoe lang je een vrijwilliger nodig hebt, doe dat dan. De hedendaagse vrijwilliger wil zich niet jarenlang verbinden aan een organisatie. Dus je vindt eerder een geschikte kandidaat als je een eindtijd benoemt.
 • De vrijwilligersfunctie die je voor ogen hebt is misschien op te delen in verschillende deeltaken. De moeilijke taken kunnen gedaan worden door de hoger geschoolde vrijwilliger, de eenvoudige taken door een wat minder vaardige vrijwilliger. Nog mooier is als deze twee personen aan elkaar worden gekoppeld. Dat is een uitdaging voor beiden: de goed geschoolde vrijwilliger heeft meer uitdaging en de wat minder vaardige vrijwilliger kan veel leren.
 • Stel jezelf altijd de vraag: is deze vacature ook geschikt voor iemand met een beperking? Voor anderstaligen? Voor iemand met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt?
 • Vrijwilligerswerk helpt de organisatie en de dienstverlening. Maar daarnaast: met vrijwilligerswerk kun je ook Eindhovense burgers een steuntje in de rug geven. Zo kan het doen van vrijwilligerswerk helpen om de Nederlandse taal te leren. Of om weer langzaamaan terug te komen in het arbeidsproces.
 • Als je vrijwilligers aan elkaar koppelt, dan hoeft het je weinig extra tijd te kosten.
 • Breng de vacature ook via je eigen media onder de aandacht, zoals je eigen magazine en/of website, op social media, wijkblaadjes en, indien mogelijk, de lokale pers. Natuurlijk kun je daarbij vermelden dat de vacature op www.eindhovendoet.nl staat.
 • Zorg voor goed Vrijwilligersbeleid. Vrijwilligers vinden het prettig als een organisatie aandacht heeft voor goed Vrijwilligersbeleid. Bij voorkeur als dit officieel is vastgelegd.
 • Neem eens vrijblijvend contact op met het Vrijwilligerspunt. Zij kennen mogelijk vrijwilligers die prima bij jouw vacature zouden passen. Zelf zoeken in de Kandidatenbank. Als je bent ingelogd, kun je zelf in de kandidatenbank van Eindhoven Doet zoeken. Daarin vind je Eindhovenaren die zich beschikbaar stellen als vrijwilliger met hun voorkeuren en talenten.

Handleiding vacatures plaatsen

Op Eindhoven Doet kun je het hele proces van plaatsen van vacatures en werven van vrijwilligers online regelen. Download hier de handleiding.

Vrijwilligers binden en behouden

Je hebt vrijwilligers gevonden. Nu is het belangrijk om ze te behouden. Want niets is zo vervelend als telkens iemand inwerken, die dan vervolgens weer vertrekt.

 • Heet nieuwe vrijwilligers welkom in de organisatie. Zorg voor een introductie en straal uit dat je blij met ze bent!
 • Zorg voor een duidelijk herkenbare en bereikbare contactpersoon. Niets is vervelender, zeker in het begin, om steeds weer bij andere mensen aan te moeten kloppen.
 • Zorg voor een inwerkperiode. Wat moet de nieuwe vrijwilliger allemaal weten en doen om straks zo goed mogelijk te kunnen functioneren?
 • Betrek vrijwilligers bij de organisatie. Vrijwilligers zijn ook medewerkers van je organisatie. Het is dan ook belangrijk om ze er actief bij te betrekken, door onder andere deelname aan werkoverleg.
 • Zorg voor een vrijwilligersovereenkomst. Het is prettig voor de vrijwilliger en de organisatie om afspraken vast te leggen. Dit kan gaan over: werkzaamheden, reis- en onkostenvergoeding, vrijwilligersvergoeding, deelname aan trainingen, enz.
 • Voer 'voortgangsgesprekken'. Maak even tijd vrij en geef aandacht aan de motivatie. Door omstandigheden privé en/of veranderingen op de werkvloer kan de motivatie wijzigen. Het is belangrijk om hier op tijd bij te zijn, zodat het mogelijk is om hierop in te spelen.
 • Aandacht voor waardering. Waarderen is het herkennen (bewust zien van vrijwilligerswerk), erkennen (vrijwilligers tot hun recht laten komen, serieus nemen), waarderen (laten merken dat je er waarde aan hecht) en belonen (waarderen met een tastbaar 'iets'). Vraag aan 10 vrijwilligers hoe zij het liefst gewaardeerd worden en je krijgt waarschijnlijk 10 verschillende antwoorden.  Zeker is dat bijna alle vrijwilligers prijs stellen  op een immateriële waardering, zoals een schouderklopje, persoonlijke aandacht van een leidinggevende of een kaartje bij een bijzondere gelegenheid.
 • De Kortingspas is ook een vorm van waardering waarmee de vrijwilliger en mantelzorger, actief in Eindhoven, gebruik kunnen maken van leuke acties. De Kortingspas vraagt de vrijwilliger of mantelzorger zelf aan. Je kunt je vrijwilligers hierop attent maken.

Goed vrijwilligersbeleid

De waardering voor de vrijwilligers in de organisatie begint bij een goed vrijwilligersbeleid. Daarin geef je aan wat de plaats van vrijwilligers in de organisatie is, regel je onkostenvergoeding en zorg je voor een goed inwerkprogramma en begeleiding van vrijwilligers.

Voor het opzetten van goed vrijwilligersbeleid kun je terecht bij Vrijwilligerspunt. Het werkt altijd prettiger als alles van tevoren duidelijk is. Daarom maken de vrijwilliger en jij afspraken op papier. In een vrijwilligersovereenkomst staat wat ieders verantwoordelijkheden zijn en onder welke voorwaarden jullie samenwerken. Kortom:

 • inhoud van het werk en uit te voeren werkzaamheden
 • werktijden en aantal uren
 • begeleiding en scholing
 • rechten en plichten
 • eventuele onkostenvergoeding

Verzekering

Vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties zijn in Eindhoven tijdens het uitvoeren van hun vrijwilligerswerk automatisch verzekerd. De gemeente Eindhoven heeft hiervoor een collectieve vrijwilligersverzekering.

 • Vrijwilligers zijn verzekerd voor aansprakelijkheid particulieren, ongevallen, rechtsbijstand en verkeersaansprakelijkheid.
 • Vrijwilligersorganisaties zijn verzekerd voor aansprakelijkheid bedrijven.  
 • Bestuurders van vrijwilligersorganisaties zijn verzekerd voor aansprakelijkheid.

Waarom internationals goede vrijwilligers zijn

Staat u open voor een internationale ervaring?
Vijf redenen waarom internationals uitstekende vrijwilligers zijn:

 1. Internationals zijn vaak hoog opgeleid en kunnen ook complexe taken uitvoeren, zoals fondsenwerving, bestuur en marketing.
 2. Zij zijn de toegang tot ruim 50.000 (andere) internationals.
 3. Vreemde ogen brengen nieuwe inzichten.
 4. Veel internationals mogen geen betaald werk verrichten, maar wel vrijwilligerswerk doen.
 5. Internationals hebben de tijd en steken graag de handen uit de mouwen.

Geïnteresseerd?

 • Vrijwilligerspunt komt graag langs voor een intake.
 • Samen bekijken we welke werkzaamheden geschikt zijn voor internationale vrijwilligers.
 • Vrijwilligerspunt helpt bij de vertaling van vacatures in het Engels.
 • Vrijwilligerspunt staat klaar met advies over werken met internationals.

Meer informatie via info@vrijwilligerspunteindhoven.nl of 040-2193399

Dienstverlening Vrijwilligerspunt

Vrijwilligerspunt helpt organisaties en vrijwilligers elkaar te vinden in een goede match. Organisaties bieden wij kennis en praktische hulpmiddelen die zij kunnen gebruiken als zij met vrijwilligers werken of willen gaan werken. Vrijwilligers en actieve burgers bieden wij mogelijkheden om zich te ontwikkelen en organiseren de waardering die zij voor hun inzet verdienen.

Dat doen we met veel vakkennis die we graag met jou delen. We spreken uit eigen ervaring want een groot deel van ons eigen team bestaat uit vrijwilligers en stagiaires.

Dat alles maakt Vrijwilligerspunt tot een expert in zowel persoonlijke als zakelijke onderdelen van vrijwilligerswerk. 

 • Online doorontwikkeling van www.eindhovendoet.nl.
 • Eindhovense burgers en vrijwilligersorganisaties kunnen bij Vrijwilligerspunt terecht voor persoonlijk advies over vrijwilligerswerk.  
 • Goed vrijwilligersbeleid stimuleren.
 • Aandacht voor waardering van vrijwilligerswerk, o.a. door het uitgeven van de Kortingspas.
 • Stimuleren van vrijwillige inzet bij specifieke doelgroepen zoals expats.
 • Ondersteunen en trainen van vrijwilligersorganisaties.
 • Netwerken.

Onze missie
Vrijwilligerspunt zorgt voor goed toegeruste vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, zodat de vrijwillige inzet in Eindhoven versterkt wordt. Competente burgers en organisaties dragen bij aan een stad waarin iedereen kan meedoen. Vrijwilligerspunt is een vraaggericht, kwalitatief hoogwaardig expertisecentrum voor vraag en aanbod van vrijwilligersorganisaties, vrijwilligers en bewoners in Eindhoven.  

We delen kennis en bieden deskundigheidsbevordering, matchen vraag en aanbod en bemiddelen naar passend vrijwilligerswerk. We promoten, erkennen, waarderen en versterken de vrijwillige inzet.

Vrijwilligerspunt werkt vanuit een onafhankelijke positie, met een team van betaalde en onbetaalde medewerkers. Vrijwilligerspunt draagt bij uitstek bij aan de eigen kracht en samenkracht van burgers.

Wil je weten of Vrijwilligerspunt iets voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Tel: 040-2193399
E-mail: info@vrijwilligerspunteindhoven.nl