Hoe houd je het werk gaande tijdens de coronacrisis?

Vrijwilligerswerk in coronatijd

Het zijn bizarre tijden voor ons allemaal. De corona pandemie roept veel onzekerheden en vragen op. Vrijwilligersorganisaties hebben  de deuren gesloten of bleven juist open omdat zij onmisbaar zijn voor het dagelijks leven van kwetsbare doelgroepen. Eindhoven Doet geeft je graag wat tips.

De anderhalve meter organisatie

De maatregelen van de overheid om het coronavirus in te dammen worden steeds meer versoepeld. Met anderhalve meter afstand en regelmatig je handen wassen kun je een aantal activiteiten weer starten, dat roept vragen op bij organisaties. 

Kenniscentrum Movisie en belangenorganisatie NOV hebben een handreiking gemaakt voor vrijwilligersorganisaties over het hanteren van de Corona-richtlijnen.

Ook wij helpen je graag op weg met wat nuttige links en tips. Kom je er nog niet uit? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op!

social-distancing-5132345_1280

Wat mag en wat niet? 
Op de website van de Rijksoverheid vind je de meest actuele informatie. 

Wat is er al?
Verschillende (koepel)organisaties zijn aan de slag met hun eigen protocollen. Onze landelijke partner NOV verzamelt deze op hun website. Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken, neem ook eens een kijkje in het protocol van Scouting Nederland. Of het Invulprotocol buurthuizen en ontmoetingsplekken van de LSA (landelijk netwerk van bewonersgroepen)

Toch liever digitaal?

Sommige van je vrijwilligers of bezoekers zullen liever het zekere voor het onzekere nemen en nog even thuis willen blijven. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk.  Mogelijk kunnen zij ook vanuit huis een bijdrage leveren. Bekijk hier ons korte filmpje over digitaal vrijwilligerswerk. 

Ondanks dat bijna iedereen thuiszit vanwege de corona maatregelen, kun je toch aan het werk en in contact blijven met elkaar en je klanten. Op welke manieren kan dat dan? En hoe pak je dat het beste aan? Hier vind je een aantal tools zodat jij en je vrijwilligers vanuit thuis aan de slag kunnen!

Blijf met je vrijwilligers in contact, ook als je ze niet ziet.  Heleen van Egmond van The Happy Volunteer schreef een heel praktisch blog over dit onderwerp: Communicatie met vrijwilligers op afstand.

Jouw vrijwilligers in corona tijd

Hoe zorg je voor je vrijwilligers in deze tijden?

  • Blijf verbonden! Kunnen je vrijwilligers elkaar helpen in deze tijden? Blijven ze met elkaar in contact? Een telefoontje of een boodschap voor iemand is een kleine moeite, maar maakt een groot verschil. Waar nodig kun je de onderlinge verbondenheid faciliteren. Misschien met een WhatsApp groep of een telefoonboom (houdt de AVG regels in de gaten en vraag toestemming). Ook Skype, social media kanalen en andere digitale tools kunnen je helpen.
    Zorg dus dat je administratie op orde is zodat je al jouw vrijwilligers snel en makkelijk kunt bereiken. Mis je gegevens? Dit is een goede tijd om alles bij te werken.
  • Deel je informatie over het coronavirus met je vrijwilligers, let er dan op dat dit betrouwbare info is. Sommige berichten die op sociale media circuleren zijn onjuist of bevatten zelfs gevaarlijke onwaarheden. Baseer je op de berichten van het RIVM of de WHO.
  • Houd contact met elkaar! Kunnen de vrijwilligers toch vanuit huis iets betekenen voor je organisatie en je klanten? Laat vrijwilligers meedenken over welk werk zij eventueel thuis kunnen doen, bijvoorbeeld bellen met jullie doelgroep.
  • Een crisis brengt ook het beste in mensen naar boven! Welke ideeën hebben vrijwilligers zelf om de diensten van jouw organisatie corona-proof te maken? Laat de creativiteit zijn werk doen! Welke ideeën hebben jullie? Eindhoven Doet hoort het graag, zodat we er andere organisaties mee kunnen inspireren.
  • In deze tijd van onvoorziene gebeurtenissen, zie je misschien ook onverwachte talenten bij je vrijwilligers! Is er iemand briljant in crisiscommunicatie? In creatieve oplossingen? In zorgzaamheid? Benut dit talent, nu en ook als de storm weer gaat liggen.
  • Kunnen de vrijwilligers van jouw organisatie niks doen nu? Vrijwilligers willen meestal graag helpen. Help ze met tips. Houd de Facebookpagina van Eindhoven Doet in de gaten om de beste tips te zien en laat jouw vrijwilligers voor een andere organisatie iets doen. Van een fijne samenwerking wordt iedereen beter!
volunteers-2654004_1920
mobiel

Ditgitale hulpmiddelen

Ondanks dat bijna iedereen thuiszit vanwege de corona maatregelen, kun je toch aan het werk en in contact blijven met elkaar en je klanten. Maar op welke manieren kan dat dan? En hoe pak je dat het beste aan?
Hier vind je een aantal tools zodat jij vanuit thuis aan de slag kan!

Tijd voor je ontwikkeling

Is dit voor jou een tijd waarin je weinig werk hebt? Dat is dè tijd om je te verdiepen in interessante onderwerpen. Van werken met vrijwilligers tot instructie verantwoord alcohol schenken.

Hier vind je een overzicht.

learn-977544_1920

(Extra) financiële middelen

Kom je door de coronacrisis financieel in de problemen? Of heb jij een leuk idee om het werk door te kunnen laten gaan of een nieuw initiatief te starten, maar heb je hier wel aanvullende middelen voor nodig?

Op de website van het NOV vind je een overzicht van financiele ondersteuningsmogelijkheden door de overheid, fondsen en organisaties waar je een beroep op zou kunnen doen.

We doen het samen...

Wij blijven organisaties in de stad ondersteunen en vrijwilligers verbinden aan mooi vrijwilligerswerk. Wil je met ons sparren stuur ons dan even een mail, dan nemen wij contact met je op

Wij horen graag jullie ervaringen, tips en initiatieven, zodat we ze weer kunnen delen met anderen.

Tot slot, bij alles wat je doet, hou je aan de richtlijnen van het RIVM

Rapportage monitor Vrijwillige inzet nu en na coronatijd

Sinds half maart is Nederland in een ‘intelligente lockdown’, waar we nu langzaamaan weer uit komen. Deze lockdown en de pandemie hebben onmiskenbaar effect op vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Eindhoven. Als expertisecentrum vrijwillige inzet van de stad, heeft Eindhoven Doet het op zich genomen om de effecten in beeld te brengen. In mei 2020 deden we een eerste onderzoek en in september herhaalden we dit onderzoek. In onderstaande rapportages delen we de effecten die we ophaalden in beide onderzoeken.

corona 1