Vrijwilligerswerk door Oekraïners

Werk jij met vrijwilligers en kom je regelmatig handen tekort? Heb je weleens gedacht aan de hulp van Oekraïense vluchtelingen die in Eindhoven opgevangen worden?

Oekraïners mogen vrijwilligerswerk doen. Ze hebben talenten en vaardigheden die jij goed kunt gebruiken in jouw organisatie en geven jou de kans om nieuwe ervaringen op te doen.

Waar begin je en hoe zorg je dat het een succes wordt. Lees hieronder onze tips

Biedt vrijwilligerswerk aan dat zo goed mogelijk aansluit bij hun wensen en motieven. 

Sommigen zullen graag iets terug willen doen, anderen willen wat doen om iets om handen te hebben. Aansluiten op behoeften, mogelijkheden en talenten zorgen er mogelijk voor dat ze zich beter voelen, afleiding hebben en een stukje voldoening ervaren.

Vraag een vrijwilligersverklaring aan bij het UWV

Voor het doen van vrijwilligerswerk hebben Oekraïense vluchtelingen geen werkvergunning nodig. Maar de organisatie waar ze vrijwilligerswerk willen gaan doen moet een vrijwilligersverklaring aanvragen bij UWV. Het UWV toetst of het echt om vrijwilligerswerk gaat. Hierbij gelden de volgende voorwaarden;

  • Het werk is meestal onbetaald. 
  • Het gaat om werk bij een organisatie die geen winst mag maken.
  • Het werk is belangrijk voor de maatschappij.  Zoals vrijwilligerswerk in buurthuizen of kerken, wandelen met ouderen of wilgen knotten.

De verklaring is 3 jaar geldig en vraag je aan voor het soort vrijwilligerswerk (bijvoorbeeld gastvrouw, trainer, tuinonderhoud etc). Je vraagt de verklaring dus niet aan per persoon. Na de aanvraag ontvang je van het UWV een ontvangstbevestiging, zodra je deze hebt gekregen kan de vluchteling starten met het vrijwilligerswerk. Je hoeft dus niet te wachten op de verklaring.

Laat weten dat ze welkom zijn om vrijwilligerswerk te doen bij jouw organisatie, plaats je vacature ook in het Engels.

De meeste Oekraïners spreken en lezen geen Nederlands, maar vele van hen beheersen wel (een beetje) Engels. Plaats je vacature dus voor een tweede keer op de app Jijdoet040, maar nu in het Engels. Moeilijk? Nee hoor, gebruik Google Translate of stuur ons een berichtje en wij doen het voor je.

Laat de Oekraïense vluchteling die belangstelling heeft aansluiten bij de activiteiten waar je nu ook al vrijwilligers op inzet. 

Zo betrek je je huidige vrijwilligers er bij, is er altijd een ervaren vrijwilliger voor de begeleiding en ontstaat er geen leemte als de vluchteling besluit terug te keren naar de Oekraïne of elders in Nederland gaat wonen.

(Heldere) communicatie

Ben je bang voor een taalbarrière? Veel Oekraïners spreken (een beetje) Engels en met handen en voeten kom je een heel eind.
Ben helder in je verwachtingen. Maak goede afspraken en leg deze vast.