Inspiratiesessie Krachtig Besturen “Meer vuur in je bestuur”

Besturen van een organisatie is leuk en uitdagend. Veel besturen staan voor dezelfde uitdagingen, dus Eindhoven Doet bracht 27 bestuursleden bij elkaar op donderdagavond 24 februari. Onder leiding van Frank Hoes, expert op het gebied van leiderschap en besturen, leerden de deelnemers van elkaar en van Frank. De bezoekers komen uit alle geledingen: van welzijn tot sport, van ondersteuning van kinderen in armoede tot wijkverenigingen.

24-02-2022

“Fouten maken mág!” Ga uit van de 80/20 regel: 80% gaat goed, de overige 20 kun je verbeteren. We kijken vaak naar de dingen die niet goed gaan en besteden daar de meeste aandacht aan, dat is jammer en daar verlies je energie op. Besturen gaat vaak gewoon heel goed! En voor de dingen die wel anders gaan dan je zou willen heeft Frank ook een tip: “Leer van elkaar in een lerend bestuur”.

Foto1a
foto2a

Wat het minst wordt gedaan in vergaderingen, maar wél het belangrijkst is: Stel vragen! De waaromvraag brengt je op de hoogte motieven en standpunten van de ander. Vraag door en je komt tot de kern.

We bespreken ook hoe je nu beleid maakt. In beleid beschrijf je de inhoud, missie en visie van je organisatie en de afspraken die je maakt om je doelen te bereiken. Naast het duidelijk maken van je doelen (wat wil je bereiken?) inventariseer je ook (wat doe je nu?) en verbeter (aanpassen/toevoegen). Leg het totaal vast in je beleid.

foto3a

Met praktische oefeningen gaan we met elkaar aan de slag. De sfeer is positief en de energie spat ervan af. Wat een kracht in die besturen!

We sluiten om half 10 af met een groepsopdracht. We moeten van jong naar oud op volgorde gaan staan. Na iets meer dan een minuut is dit geregeld, dat is de kracht van de groep. Als iemand de opdracht uit had moeten voeren, zou die persoon veel langer bezig zijn. Hoe ga jij de kracht van de groep gebruiken deze week?