In gesprek met…

Wat een energie, de Eindhovense vrijwilligersorganisaties hebben hun reputatie weer waargemaakt afgelopen zaterdag 2 oktober. Zij gingen in gesprek met Eindhovense politici. 3 locaties, 3 thema’s, 3 groepen politici: vele mooie gesprekken! Want: de Eindhovense politici deden niet onder qua enthousiasme!

05-10-2021

Bij het COC, Stichting de Kunsterij en de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven zaten mensen van verschillende vrijwilligersorganisaties klaar om hun ervaringen en tips te delen met de (toekomstige) raadsleden. Alle politieke partijen die zich in maart verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad waren uitgenodigd om te horen hoe zij de vrijwillige inzet in de stad kunnen ondersteunen. PvdA, CDA, Groenlinks, ChristenUnie, DENK en VOLT gingen op de uitnodiging in.

De onderwerpen die aan bod kwamen, waren vooraf in een position paper opgesteld. Hieraan werkten verschillende vrijwilligersorganisaties mee, of onderschreven de standpunten.

verslag 1

Versterk de ondersteuning voor vrijwilligersorganisaties

Met het COC als gastorganisatie gingen politici en organisaties met elkaar in speeddebating sessies in gesprek over verschillende stellingen rond dit thema. Voor de organisaties fijn om hun vragen en praktijkvoorbeelden eens rechtstreeks te kunnen delen met (toekomstige) raadsleden en voor de politici heel goed om een beter beeld te krijgen van de dagelijkse uitdagingen van vrijwilligersorganisaties

Iedereen heeft talent voor vrijwilligerswerk, maar niet iedereen heeft talent voor elk vrijwilligerswerk

Gastorganisatie De Kunsterij gaf meteen het woord aan de talenten die zij in huis hebben. Zij zongen “Leef” met de tekst die de lijfspreuk van De Kunsterij zou kunnen zijn: “Leef met je eigen talent, iedereen is mooi en je bent wie je bent.” We gingen in gesprek over de talenten die nodig zijn bij vrijwilligersorganisaties en over het kansen bieden voor álle talenten, ook als je daarbij je kwetsbaarheden hebt.     
Ook het imago van vrijwilligerswerk kwam aan bod. “Waarom wordt vrijwilligerswerk toch zo vaak slechter gewaardeerd dan betaald werk? En kunnen we dat veranderen met zijn allen?” vroeg één van de vrijwilligers van de Klusserij zich af. Je kunt je talent kwijt en ontwikkelen in vrijwilligerswerk.            

Verslag 2

Vrijwilligerswerk doen is normaal, maar het is bijzonder dat je het doet

En dat weet onze gastorganisatie voor deze ronde maar al te goed. De 594 (!!) vrijwilligers van de Vrijwillige Hulpdienst betekenen super veel voor de mensen aan wie ze als maatje gekoppeld zijn.
Ook de andere organisaties die aanwezig zijn, kennen de waarde van vrijwilligers, maar ook de grote vragen die aan hen gesteld worden. Wat ons op de vraag “Wat zijn de grenzen van vrijwilligerswerk eigenlijk?” brengt. Ook de aanwezige politici zien nu dat er erg veel gevraagd wordt aan mensen van vrijwilligersorganisaties. 

verslag3

Luister!

Eindhoven Doet nam ook nog twee podcasts op. In de twee afleveringen gaat interviewer Lowie van Rooij in gesprek met Mark Molenaar (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) en Diana van den Eijnden (Eindhoven Doet).

Versalg4

In de eerste aflevering maken we duidelijk dat je vrijwilligerswerk mag vieren. Lowie heeft wel wat vragen over het feest dat wij vrijwilligerswerk noemen: Wat is de waarde van vrijwillige inzet in Eindhoven? En hoe zou Eindhoven eruitzien zonder al die vrijwilligers? Is het vanzelfsprekend dat mensen vrijwilligerswerk doen? En wat heeft de vrijwilliger er eigenlijk aan? 

De tweede aflevering weiden we aan de ondersteuning voor vrijwillige inzet. Vrijwilligerswerk is fantastisch maar – al lijkt dat vaak wel zo – het gaat natuurlijk niet allemaal vanzelf. Organisaties hebben te maken met wetten en regels en allerlei praktische en inhoudelijke uitdagingen. Ondersteunen dus, zodat zij hun mooie doelen waar kunnen maken. Wat kan de gemeente(raad) doen om de vrijwillige inzet te versterken? En wat kun jij doen?

Met een mooie bijdrage van spoken word artiest Carmen Verduyn.

Luister ze meteen terug en laat je inspireren.

Wil je het verslag van het onderzoek Vrijwillige inzet in Eindhoven lezen? Dat vind je op onze hier.

 

Tot slot

Het was een inspirerende ochtend, dankzij de organisaties en de politici. Dank je wel aan jullie die erbij waren en een extra dank je wel aan de organisaties die zo gastvrij hun deuren openden en dit gesprek mede mogelijk maakten: Stichting de Kunsterij, de Vrijwillige Hulpdienst en COC.

Een paar reacties:

Marlon Nolthuis (bestuur Stg De Kunsterij): Fijn dat we de raadsleden ook een keer konden spreken, en naar ons geluisterd werd en hun standpunten hebben gehoord met discussie erbij.
Iedereen hartelijk dank.

Angela Nieuwenhuis (vrijwilligerscoördinator Vitalis): Was goed georganiseerd, toffe mensen ontmoet en fijn dat deze gesprekken worden gevoerd!

Esra Altmis (Stichting Ik Wil): Mooie bijeenkomst. Echt Super. Complimenten voor jullie allemaal. Goed om te delen met de stad. Ga ik ook doen.

Carina (Eindhoven in Dialoog): Wat fijn zo'n ontmoeting met de politiek: dit moeten we vaker doen!

En alle politici vonden het een zinvolle ochtend en vertelden ons dat ze het mee gingen nemen in hun partijprogramma voor de raadsverkiezingen van 2022! Mooi! En een uitnodiging: “Aarzel niet op ons te bellen of mailen met vragen. Wacht niet op wat komen gaat, maar ga vooraf met ons in gesprek.”

Laten we die uitnodiging aannemen! In elk geval: deze bijeenkomst wordt vervolgd!