Flexibel is de toekomst!

Vrijwilligers willen zich gemiddeld 11 dagen per jaar extra inzetten, als ze beter passend vrijwilligerswerk zouden vinden. Ze geven aan dat flexibel je eigen tijd kunnen indelen en een ruim aanbod helpt, om dit jaar meer vrijwillige inzet te leveren. Dat klinkt fantastisch! Maar hoe maak jij jouw organisatie klaar voor nieuwe gezichten?

03-05-2021

Organisaties kunnen dit jaar meedoen aan het traject ‘Flexibel vrijwilligerswerk’. Dit traject bestaat uit drie onderdelen die apart van elkaar gevolgd kunnen worden, afhankelijk van wat jouw organisatie nodig heeft.

Het traject ‘Flexibel vrijwilligerswerk’ biedt een aantal live-bijeenkomsten. Als deze vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet door kunnen gaan, worden ze online aangeboden.

Leren

Tijdens de online training ‘Wat is flexibel vrijwilligerswerk?’ nemen we je mee in de veranderingen in vrijwilligersland. De keuze is namelijk reuze voor mensen die iets willen betekenen. Hoe zorg je dat die vrijwilligers voor jouw organisatie kiezen? Je ziet dat veel mensen graag iets doen voor een ander en de samenleving, maar zich niet willen binden aan een organisatie of zich structureel in willen zetten. Maak jouw organisatie flexibeler om profijt van deze vrijwilligers te hebben.

In de periode tussen 20 mei t/m 8 juni wordt de training 6 keer aangeboden. De training is gratis en toegankelijk voor iedereen uit de deelnemende gemeenten uit Oost-Brabant*.

Bij de training krijg je een werkboek, waarin je meteen jouw klus(sen) overzichtelijk uitwerkt. Kijk wanneer je mee kunt doen en schrijf je in.

Inspireren

We organiseren inspiratiesessies zodat je met andere organisaties ideeën kunt uitwisselen, elkaar op weg kunt helpen en zo kunt inspireren. Een gastspreker zal zijn succesverhaal delen. Het is een interactieve bijeenkomst waarbij ruimte is om in groepjes te brainstormen. Je vertrekt met een rugzak vol nieuwe ideeën en genoeg energie om aan de slag te gaan.

Elke regio heeft zijn eigen inspiratiesessie. Kun je niet aansluiten in jouw regio, dan is het ook mogelijk om mee te doen op een andere datum. Meedoen is gratis, maar het is wel noodzakelijk om je in te schrijven: klik hier om aan te melden.

Doen

Om concreet je flex-klus(sen) te organiseren, kun je meedoen aan onze werklabs. In groepjes ga je een plan maken voor jouw klus(sen). Samen bespreek je de do’s en dont’s en kom je tot oplossingen. Je gaat naar huis met een duidelijk werkplan, dat klaar is voor uitvoering!

Elke vrijwilligerscentrale heeft zijn eigen werklabs. Kun je niet aansluiten bij jouw vrijwilligerscentrale, dan is het ook mogelijk om mee te doen op een andere datum. Het is gratis, maar wel noodzakelijk om je in te schrijven. Wil jij meedoen? Geef je dan op via deze link.

*Het traject ‘Flexibel vrijwilligerswerk’ wordt georganiseerd door de vrijwilligerscentrales van Oost-Brabant: Galant Vrijwilligersnetwerk, Onis Welzijn, ContourdeTwern Boxtel, LEVgroep, VughtvoorElkaar, Cordaad Welzijn, Eindhoven Doet en Vrijwilligerspunt Sociom.