Nieuws

Iedere zes weken houden we jou zo goed mogelijk op de hoogte van het laatste nieuws rondom Eindhoven Doet, vrijwilligerswerk, workshops, events en meer. Lees de actuele nieuwsbrief hier!

‘Vrijwilliger in het zonnetje’

De gemeente Eindhoven is trots op haar vrijwilligers. Om deze mensen in het zonnetje te zetten, hebben we jouw hulp nodig! Wie verdient er een bedankje voor zijn of haar vrijwillige inzet voor Eindhoven?

Welke vrijwilliger zet jij in het zonnetje?

Heb jij of ken jij een vrijwilliger die volgens jou een attentie verdient voor zijn of haar inzet? Geef hem of haar dan snel op via onderstaande groene knop. Hij of zij maakt dan kans op sportieve of culturele prijzen in Eindhoven, zoals kaarten voor PSV of het Muziekgebouw.

Eindhoven Doet Foto Expositie “Het verhaal van de vrijwilliger”

“Wie is die man die de banken in het park schoonveegt?” 
“Wie trekt de lijnen op het voetbalveld?
“Wie zorgt achter de schermen dat alles op rolletjes loopt?”

Vrijwilligers zijn de verborgen helden van Eindhoven. Vaak blijft hun verhaal echter onderbelicht. Hierdoor wordt het vinden én verbinden van vrijwilligers lastiger. Dat is zonde want Eindhoven heeft ze keihard nodig!

Daarom vertellen we vanaf vandaag deze verhalen en verspreiden die op social media. In het najaar exposeren we de mooiste foto’s en verhalen op een mooie plek in Eindhoven. Zo worden bestaande vrijwilligers in het zonnetje gezet en hopen we meer nieuwe mensen te werven. 
Doe mee

Creëer Reuring in de Buurt!

Oranjefonds geeft deze zomer extra voor buurtinitiatieven.

Zijn door corona de onderlinge contacten in jouw buurt ook verwaterd en de gezelligheid verdwenen? Kan jouw buurt een impuls gebruiken om elkaar (opnieuw) te leren kennen? Hoogste tijd dus, om elkaar op te zoeken en weer wat reuring in buurten te organiseren!

Oranjefonds ondersteunt initiatieven die de buurt weer in beweging krijgen met kennis en geld. Tussen 1 juni en 15 september kun je geld aanvragen om events in de buurt vóór de buurt te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan wijkfestivals of een theaterproductie op locatie voor en door buurtbewoners.

Meer info

Jijdoet040 voor Oekraïne

Veel Eindhovenaren willen graag iets doen voor Oekraïense vluchtelingen. Organisaties die betrokken zijn bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn blij met  extra handjes. De app Jijdoet040 brengt vraag en aanbod nu nog sneller bij elkaar. 
Lees meer

Krachten bundelen voor Oekraïense vluchteling

Vanaf het begin van de oorlog zien we heel veel Eindhovenaren klaar staan om hulp en ondersteuning te bieden aan de vluchtelingen die vanuit Oekraïne naar Eindhoven komen. 
Lees meer

Stemwijzer040: Geef vrijwillige inzet een stem

Naar aanleiding van het position paper dat we samen met verschillende vrijwilligersorganisaties in september vorig jaar schreven, hebben we een stemwijzer gemaakt! We hebben de partijprogramma’s van politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen nagekeken op hun beloftes en plannen voor de vrijwillige inzet in de stad.

In de Stemwijzer040 zie je in één oogopslag welke partijen vrijwillige inzet een plek geven in hun partijprogramma.

Deze stemwijzer gaat natuurlijk alleen over vrijwillige inzet, het is geen complete stemwijzer. We geven geen stemadvies en hebben zelf geen politieke kleur, we informeren je wel graag.

Neem meteen een kijkje! Je mag de Stemwijzer040 natuurlijk delen met je eigen netwerk.

Inspiratiesessie Krachtig Besturen “Meer vuur in je bestuur”

Besturen van een organisatie is leuk en uitdagend. Veel besturen staan voor dezelfde uitdagingen, dus Eindhoven Doet bracht 27 bestuursleden bij elkaar op donderdagavond 24 februari. Onder leiding van Frank Hoes, expert op het gebied van leiderschap en besturen, leerden de deelnemers van elkaar en van Frank. De bezoekers komen uit alle geledingen: van welzijn tot sport, van ondersteuning van kinderen in armoede tot wijkverenigingen.
Lees meer

De Nationale Vrijwilligersprijzen 2022

Eindhoven, laat je trots zien! Want iedereen die meedoet aan de Nationale Vrijwilligersprijzen dingt mee naar dé hoofdprijs van 15.000 euro. We hebben zoveel mooie vrijwilligersinitiatieven in Eindhoven en die mogen niet ontbreken in deze wedstrijd. En doe je het niet voor je winst, doe het dan om je passie te delen en je vrijwilligers in het zonnetje te zetten, ze verdienen jouw trots!

Net als vorig jaar doe je mee door een korte vlog in te sturen. Dit kan tussen 1 januari en 15 maart 2022 op deze website. Het thema waarmee je dit jaar in de prijzen kunt vallen is ‘Trots op je team!’. Waar ben jij als Vrijwilligersteam trots op?

Passe-partout 2022

Vrijwilligers zijn goud waard voor de samenleving. De gemeente Eindhoven wil ze graag extra bedanken voor hun inzet.

Ook in 2022 kan iedereen die zich vrijwillig inzet in Eindhoven gebruik maken van het voordelig zwempasse-partout.
Lees meer

In gesprek met ....

Wat een energie, de Eindhovense vrijwilligersorganisaties hebben hun reputatie weer waargemaakt afgelopen zaterdag 2 oktober. Zij gingen in gesprek met Eindhovense politici. 3 locaties, 3 thema’s, 3 groepen politici: vele mooie gesprekken! Want: de Eindhovense politici deden niet onder qua enthousiasme!
Lees meer

Onderzoek naar vrijwilligers binnen het kinder- en jongerenwerk, help jij mee?

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking boven de 15 jaar doet wel eens aan vrijwilligerswerk. Hiervan zet een grote groep vrijwilligers zich in voor kinderen en jeugdigen. De omvang en diversiteit van dit veld is echter nog niet goed in kaart gebracht.
Lees meer

Onderzoek naar de vitaliteit van de vrijwillige inzet in Eindhoven

Eens in de 2 jaar doet Eindhoven Doet onderzoek naar de vitaliteit van de vrijwillige inzet in Eindhoven en halen we de behoefte en wensen van Eindhovense organisaties op die met vrijwilligers werken. 
Lees meer

De Bibliotheek Eindhoven ontvangt Keurmerk Goed Geregeld!

Eindhoven Doet feliciteert de Bibliotheek Eindhoven met het behalen van het Keurmerk vrijwillige inzet Goed Geregeld! Dat keurmerk wordt toegekend vanuit Vereniging NOV (Nederlandse organisatie vrijwilligerswerk) en staat voor een goed vrijwilligersbeleid, waarmee de organisaties in de praktijk de zaken goed geregeld hebben voor hun vrijwilligers.
Lees meer

Eindhoven Doet Special: Samen naar meer vrijwillige inzet

Werkt jouw organisatie met vrijwilligers en ben jij daar (mede) verantwoordelijk voor? Wil je meer vrijwilligers, nóg beter met vrijwilligers werken, beter organiseren, nieuwe doelgroepen vrijwilligers bereiken en laten zien dat jouw organisatie dé plek is waar je vrijwilligerswerk wil doen? 
Lees meer

Maximale vrijwilligersvergoeding blijft 1.800 euro per jaar in 2022

De maximale vrijwilligersvergoeding werd verhoogd in 2021 maar blijft in 2022 hetzelfde: een bedrag van 1.800 euro per jaar.
Dit is te lezen in het document: regels voor vrijwilligers en vrijwilligers organisaties
Lees meer