Nieuws

Passe-partout 2022

Vrijwilligers zijn goud waard voor de samenleving. De gemeente Eindhoven wil ze graag extra bedanken voor hun inzet.

Ook in 2022 kan iedereen die zich vrijwillig inzet in Eindhoven gebruik maken van het voordelig zwempasse-partout.
Lees meer

Nieuwsbrief

Iedere zes weken houden we jou zo goed mogelijk op de hoogte van het laatste nieuws rondom Eindhoven Doet, vrijwilligerswerk, workshops, events en meer.
Lees de actuele nieuwsbrief hier!

In gesprek met ....

Wat een energie, de Eindhovense vrijwilligersorganisaties hebben hun reputatie weer waargemaakt afgelopen zaterdag 2 oktober. Zij gingen in gesprek met Eindhovense politici. 3 locaties, 3 thema’s, 3 groepen politici: vele mooie gesprekken! Want: de Eindhovense politici deden niet onder qua enthousiasme!
Lees meer

7 December: Nationale Vrijwilligersdag

Op 7 december zetten we allemaal onze vrijwilligers in het zonnetje. Kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Eindhoven Doet helpt je graag!
Lees meer

Krachtig Besturen

Hoe komen we aan nieuwe vrijwilligers en bestuurders, hoe behouden en vergroten we de betrokkenheid,  hoe mobiliseren wij onze achterban?

Herken je deze vragen kom 24 februari 2022 naar de inspiratiesessie ‘Krachtig Besturen’

Corona Toegangsbewijs

Handreiking coronapas in dorps- en buuthuizen, dagbesteding en maatschappelijke opvang

Vanaf 25 september wordt gebruik gemaakt van het Coronatoegangsbewijs (CTB) voor bezoek van horeca of evenement. Wat betekent dit voor buurt- en dorpshuizen, dagbestedingslocaties en maatschappelijke opvang. Wanneer moet er wel om een toegangsbewijs gevraagd worden en wanneer niet

Sociaal Werk Nederland en LSA in samenspraak met het Ministerie VWS een handreiking gemaakt.

 

Mensen maken Nederland

NOV biedt van 1 t/m 4 november, in het kader van Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet, alweer de 3de kennisboostweek aan.  Dit keer is het thema “De kans van…………”

Vrijwilligerswerk biedt zoveel kansen voor zoveel mensen. Dat is de insteek voor de Kennisboostweek van 1 t/m 4 november. Een enorm aanbod aan webinars met inspirerende sprekers en relevante onderwerpen. Van onderzoek naar vrijwilligerswerk onder ouderen tot samenwerken met bedrijven. Over inclusief vrijwilligerswerk, of contact tussen jong en oud. Kijk hier voor het hele programma.

Onderzoek naar vrijwilligers binnen het kinder- en jongerenwerk, help jij mee?

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking boven de 15 jaar doet wel eens aan vrijwilligerswerk. Hiervan zet een grote groep vrijwilligers zich in voor kinderen en jeugdigen. De omvang en diversiteit van dit veld is echter nog niet goed in kaart gebracht.
Lees meer

16 november 2021 Inspiratie event Oranjehelpers

Wil jij meer jongeren op een duurzame manier aan je binden? Oranjehelpers deelt graag hun ervaringen met jou. Kom dinsdag 16 november naar hun inspiratie event over werven, inspireren en duurzaam activeren van jongeren die zich vrijwillig inzetten.
Lees meer

Onderzoek naar de vitaliteit van de vrijwillige inzet in Eindhoven

Eens in de 2 jaar doet Eindhoven Doet onderzoek naar de vitaliteit van de vrijwillige inzet in Eindhoven en halen we de behoefte en wensen van Eindhovense organisaties op die met vrijwilligers werken. 
Lees meer

De Bibliotheek Eindhoven ontvangt Keurmerk Goed Geregeld!

Eindhoven Doet feliciteert de Bibliotheek Eindhoven met het behalen van het Keurmerk vrijwillige inzet Goed Geregeld! Dat keurmerk wordt toegekend vanuit Vereniging NOV (Nederlandse organisatie vrijwilligerswerk) en staat voor een goed vrijwilligersbeleid, waarmee de organisaties in de praktijk de zaken goed geregeld hebben voor hun vrijwilligers.
Lees meer

Oranje Fonds biedt Corona sociaal herstelfonds

De coronacrisis heeft een enorme impact op het leven van veel mensen. Het Corona sociaal herstelfonds ondersteunt sociale initiatieven die klaarstaan voor anderen. Met geld en kennis. De focus ligt op eenzaamheid, armoede en vrijwillige zorg voor kwetsbare mensen. Dan hoeft ook na corona niemand in onze samenleving er alleen voor te staan. 

Het Corona sociaal herstelfonds stelt een startbedrag van ruim 4 miljoen euro beschikbaar. Daarmee kunnen sociale projecten op het gebied van eenzaamheid, armoede en vrijwillige zorg problemen aanpakken die veroorzaakt of verergerd zijn door de coronacrisis.

Vanaf september kun je een bijdrage aanvragen.

Op 10 juni 2021 werden de Nationale Vrijwilligersprijzen uitgereikt!

Er zijn drie categorieën in de Nationale Vrijwilligersprijzen:

  • Lokaal 
  • Landelijk
  • Individueel      

De prijzen werden beschikbaar gesteld door de VriendenLoterij 
Lees meer

Impact van Corona op vrijwilligerswerk

Corona heeft in 2020 het begrip vrijwillige inzet op zijn kop gezet. Enerzijds verdween, door het stopzetten van activiteiten, voor veel vrijwilligers hun vrijwilligerswerk. 
Lees meer

Flexibel is de toekomst!

Vrijwilligers willen zich gemiddeld 11 dagen per jaar extra inzetten, als ze beter passend vrijwilligerswerk zouden vinden. Ze geven aan dat flexibel je eigen tijd kunnen indelen en een ruim aanbod helpt, om dit jaar meer vrijwillige inzet te leveren. Dat klinkt fantastisch! Maar hoe maak jij jouw organisatie klaar voor nieuwe gezichten?
Lees meer

Eindhoven Doet Special: Samen naar meer vrijwillige inzet

Werkt jouw organisatie met vrijwilligers en ben jij daar (mede) verantwoordelijk voor? Wil je meer vrijwilligers, nóg beter met vrijwilligers werken, beter organiseren, nieuwe doelgroepen vrijwilligers bereiken en laten zien dat jouw organisatie dé plek is waar je vrijwilligerswerk wil doen? 
Lees meer

Op 1 juli 2021 treed de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen in werking.

De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. De wet geldt voor alle besturen, groot en klein. Op 1 juli 2021 moet je eraan voldoen. Het is belangrijk, want niet voldoen aan de WBTR kan gevolgen voor bestuursleden persoonlijk. Zorg dus dat jouw organisatie het goed geregeld heeft. Ga tijdig aan de slag en zorg dat bestuur en toezicht op orde zijn. 

Meer weten: Op 29 maart organiseren Supportpunt en Lichtstad Advocaten samen een online bijeenkomst over de WBTR. 
Wel even aanmelden

Nationale Vrijwilligersprijzen: mooie kans voor jouw organisatie!

Eindhoven Doet roept alle Eindhovense vrijwilligersorganisaties op om zich te nomineren voor de Nationale Vrijwilligersprijzen! 
Lees meer

Goed doen was nog nooit zo makkelijk!

La Fuente had de eer om als eerste gebruiker de, nu al succesvolle app: Jijdoet040 te ervaren en daarmee raakte hij meteen verslaafd aan het doen van vrijwilligerswerk. Goed doen was nog nooit zo makkelijk, kijk maar naar die gezichten.

Staat jouw (flex)vrijwilligersvacature al op de app? Heb je nog hulp nodig? Sluit aan bij de workshop Stralen op Jijdoet040 online, op donderdag 11 maart. Of neem contact met ons op!

Maximale vrijwilligersvergoeding blijft 1.800 euro per jaar in 2022

De maximale vrijwilligersvergoeding werd verhoogd in 2021 maar blijft in 2022 hetzelfde: een bedrag van 1.800 euro per jaar.
Dit is te lezen in het document Belangrijkste wijzigingen belastingen 2022.
Lees meer

La Fuente doet goed, zonder dat het moet. Met Jijdoet040 natuurlijk!

Job Smeltzer, beter bekend als DJ La Fuente, zorgde voor een goede start op de eerste dag dat de app Jijdoet040 live was! Je kon het allemaal live volgen op Instagram en facebook, maar we laten je graag ook hier even weten hoe die vliegende start ging.
Lees meer

Tweede monitor Vrijwillige inzet nu en na coronatijd

Wat is de impact van de coronacrisis op de vrijwillige inzet in Eindhoven? Is deze impact blijvend of van korte duur. In mei 2020 deed Eindhoven Doet hier onderzoek naar en in september herhaalden we dit onderzoek. Lees hier de uitkomsten van de 2de monitor.

Nationale vrijwilligersprijzen

Vereniging NOV organiseert in 2021 voor de tweede keer de Nationale Vrijwilligersprijzen. Het thema is 'nieuwe gezichten werven, ontvangen en behouden'. Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën.
Lees meer

Lancering vrijwilligersapp 040

Eindhoven Doet geeft de stad op 7 december, op de nationale dag van de vrijwilliger, een nieuwe app cadeau: Jijdoet040. Met de app Jijdoet040 check je snel alle vrijwilligersklussen in je buurt. 
Lees meer

Mensen maken Nederland: Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

In 2001 was er het Internationaal Jaar van de Vrijwilliger, uitgeroepen door de Verenigde Naties.

En 2011 riep het Europese Parlement uit tot Europees Jaar van de Vrijwilliger.
Lees meer