Blog: 10 tips waarmee jij een super vrijwilligersvacature schrijft

Diana vd. Eijnden

10 tips waarmee jij een super vrijwilligersvacature schrijft

Je vrijwilligersvacature staat online en jij wacht geduldig tot de aanmeldingen binnenstromen… Niks? In dat geval schrijf ik dit blog speciaal voor jou!

Goed nieuws: er zijn heel wat mensen op zoek naar leuk vrijwilligerswerk bij een leuke organisatie. Een vrijwilligersvacature op de vacaturebank van Eindhoven Doet is vaak de eerste kennismaking met jouw organisatie. Dus je wilt natuurlijk een goede eerste indruk maken! Uit het onderzoek dat we afgelopen jaar deden, blijkt dat mensen die jij nog niet kent en die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk, het liefst kijken op de vacaturebank van Eindhoven Doet wat er te doen is. Laat jouw vacature eruit springen!

                16-03-2020    

1. Woorden maken verschil

Denk er maar eens over na. Als je een beetje op mij lijkt, zeg je nu dat het toch om de inhoud gaat en niet om de verpakking. Om de missie, om wat er echt gedaan wordt en niet om hoe je het ‘verkoopt’. Maar ook heb je vast wel de ervaring dat je bij sommige woorden energie krijgt en andere woorden drukken direct op je irritatieknop! Je hebt woorden die positieve gevoelens opwekken en woorden waar je een rotgevoel van krijgt.   

In de volgende tips gaat het vaak over de woorden die je gebruikt. Met welke woorden spreek je je toekomstige vrijwilliger aan? Welke woorden beschrijven jouw organisatie het beste. Welke woorden beschrijven een positieve beweging en nodigen uit om eraan bij te dragen?

Heb je het filmpje ‘The power of words’ al eens gezien? Bekijk hem hieronder

2. Weet tegen wie je praat

Wie zoek je? En geef nou niet het antwoord dat het niet uitmaakt! Want als je iedereen aan wilt spreken, spreek je niemand aan. Dus: hoe oud is hij? Wat doet zij in het dagelijks leven? Welke dingen doet hij het liefst? Welke waarden heeft zij? Spreek je die persoon aan met jij of met u? Zakelijk of informeel? Maak een compleet plaatje in je hoofd! Wie is jouw droomvrijwilliger?

Kijk eens naar je huidige vrijwilligers. Wie zijn dat, wat spreekt hen aan? Vraag hen om hulp!

3. Maak duidelijk wie jullie zijn

Vaak denken organisaties dat mensen hen wel kennen. Maar vaak is dat niet zo. En ook als ze je naam wel kennen, kun je er niet zeker van zijn dat iedereen weet wat je doet en wat je missie is. Geef dus antwoord op de volgende vragen: Waarom moet deze vrijwilliger juist bij jullie vrijwilligerswerk doen: vanwege jullie unieke visie, unieke activiteiten, unieke leermogelijkheden, unieke werkwijze of methodiek? Hoe is de cultuur bij jullie, is de organisatie heel gestructureerd en formeel of juist heel informeel? Welk maatschappelijk probleem lossen jullie op?

4. Wees lekker duidelijk

Als potentiële vrijwilliger wil ik graag weten waar ik ja op zeg. Als het me niet duidelijk is, zeg ik liever nee. Dus, hoeveel uur kost het me. Wat moet ik precies doen en kunnen? Wat zijn de tijden waarop je me verwacht? Met welke doelgroep ga ik werken? En met welke materialen of programma’s? Kan ik cursussen volgen om te leren wat ik nog niet weet (bijvoorbeeld IVA voor barvrijwilligers)?

Dus, wat verwacht je precies van de vrijwilliger? Maar ook, wat mag de vrijwilliger van jou verwachten? Hoeveel begeleiding, onkostenvergoeding, medezeggenschap en meer is er voor de vrijwilliger?

missie 5

 5. Maak het leuk

Steeds als we onderzoek doen naar waarom mensen vrijwilligerswerk doen, wordt “leuk” het vaakst aangevinkt.Maak het leuk Het is leuk. Misschien ook belangrijk of leerzaam, maar in elk geval ook leuk. Dus laat zien wat er leuk is bij jullie en aan deze klus.

Als jij weet wie je zoekt, is het gemakkelijk om te bedenken wat deze persoon leuk vind aan jouw vraag. En als dat niet zo is, moet je misschien wat aanpassen aan de klus. Kun je hem aantrekkelijker maken? Met extra taken, extra verantwoordelijkheden. Of juist minder taken en verantwoordelijkheden. Misschien worden het wel twee verschillende vrijwilligersvacatures, of een duo klus. Is de rol of positie die de vrijwilliger krijgt aantrekkelijk?

Denk na over de titel van je vacature! Ik zie nog vaak “Vrijwilliger gezocht”. Daar gaan weinig harten sneller van kloppen, kan ik je vertellen. Zelf werd ik ooit geprikkeld door de titel “Taalneuroot”. Waar dat meestal als een vervelende eigenschap gezien wordt, kon ik nu iets bijdragen met die vreselijke eigenschap! Dus, mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik heb de vacature gelezen. En ja, daarna was ik aangemeld als vrijwilliger. Zo zie je, als je woorden leest die bij je passen, ga je aan!

 6. Wees toegankelijk

Heb je een mooie website, facebookpagina, Instagramaccount, Twitterprofiel, LinkedIn organisatiepagina? Top! Laat daar vooral duidelijk zien dat je op zoek bent naar vrijwilligers. Moet je 10 keer doorklikken om je vrijwilligersvacatures te vinden? Dan is het dus niet zo duidelijk. Bij de Muddy Angel Run (zie afbeelding) is het heel duidelijk dat je vrijwilligerswerk kan doen.

Sta je open voor Engels sprekende vrijwilligers? Zorg dan dat er op zijn minst een e-mail adres staat met “For information about volunteering opportunities, e-mail to this address:…”. Je hoeft dan niet je hele website te (laten) vertalen, maar laat toch zien dat het mogelijk is voor de vele internationals in Eindhoven om zich te verbinden aan jouw organisatie.

Krijg je een reactie op je vacature of een vraag? Reageer zo snel mogelijk bijvoorbeeld dezelfde dag. Of stel een automatisch antwoord in, waarin je aangeeft binnen welke tijd iemand antwoord kan verwachten.

Muddy angel vrijwilliger worden

7. Laat het zien - foto/video

We leven in een tijd waarin plaatjes belangrijk zijn. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, wordt wel gezegd. In een foto kun je je doelgroep laten zien, je vrijwilligers, de activiteiten die vrijwilligers gaan doen. Je zet een sfeer neer. Je geeft je organisatie een gezicht.

8. Raak met je missie

Veel vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat ze het belangrijk vinden om iets te doen voor een ander. Het geeft een goed gevoel om iets voor een ander te kunnen betekenen. Dus, wat kan een vrijwilliger bij jou bijdragen? Voor welk maatschappelijk probleem biedt jij een oplossing? Welke waarde kan de vrijwilliger bij jou toevoegen?

Een paar voorbeelden:

Gaat eenzaamheid je aan het hart? Wordt gezelschapsmaatje!

Schulden hebben zoveel impact op iemands leven. Zet jouw talent in om mensen te helpen met hun geldzorgen.

Niks te doen voor de jeugd? Daar breng je samen met ons verandering in!

9. Overvragen of te weinig vragen

Wat mag je van een vrijwilliger vragen? Dat is een veelgehoorde vraag en levert heel regelmatig ook nog een felle discussie op. Volgens de één mag je niet teveel vragen, want dat kunnen vrijwilligers niet aan. Volgens de ander mag je niet ook teveel vragen, omdat je er dan een betaalde baan van zou moeten maken.

Ik denk dat je alles mag vragen, binnen de grenzen van de wet natuurlijk. Maar het is vaak niet zo slim… Ik zie weleens vacatures waarvan mijn ogen tijdens het lezen vanzelf steeds groter worden, echt waar! Dan blijft de opsomming van taken maar door gaan. Het kan natuurlijk zijn dat er iemand is die dit te gek vindt, maar in het algemeen overweldigt dit mensen enorm. Kun je er twee (of drie of vier) verschillende functies van maken?

Vaak is het ook passend om er meer vacatures van te maken. Een voorzitter bijvoorbeeld, hoeft niet ook nog activiteiten te organiseren. Een gastheer hoeft niet ook nog reparaties te doen. Een schrijver voor je wijkblad, hoeft niet ook nog een bestuursfunctie te doen.

Te weinig vragen, dat kan ook. Misschien verbaast je dat, dus laat het me even uitleggen. Ik zie soms vacatures voorbij komen van organisaties die op zoek zijn naar een vrijwilliger die initiatief neemt, die de kar kan trekken, die sterk en slim is en dat voor hun organisatie in wil zetten. En dan komt de vacature, helemaal dichtgetimmerd en geen ruimte meer voor eigen ideeën. Ik lees tussen de regels door, je moet zelfstandig zijn en initiatieven nemen, maar vooral doen wat wij zeggen. De vrijwilliger die zij zoeken, zoekt waarschijnlijk een plek waar dat eigen initiatief (met bijbehorende ideeën) ook ruimte krijgt. Meepraten, meebeslissen, mee ontwerpen. Welke ruimte geef jij die vrijwilliger?

10. Deel! 

Natuurlijk zet je je vacature op de vacaturebank van Eindhoven Doet! Daar komt immers die vrijwilliger die op zoek is. Maar vergeet ook niet om je vacature via je social media kanalen te delen, op te hangen op je werkplek, erover te vertellen op feesten en partijen en waar je jouw ideale vrijwilliger maar kunt vinden!

Dat waren de 10 tips, ik hoop ik je hiermee geholpen heb.

Lees ook een van de andere Blogs