Inschrijven

Mantelzorg

Snel naar één van de volgende onderwerpen

Voor Mantelzorgers

Zorg je (langdurig) voor een ziek of gehandicapt kind, ouder(s), vriend of familielid? Die vorm van persoonlijke, onbetaalde zorg noemen we ook wel mantelzorg.

Mantelzorgers hebben naast de zorgtaak vaak ook een gezin, baan of studie. Soms kan dit allemaal teveel worden. Hulp vragen aan anderen is daarbij niet altijd gemakkelijk: je wilt anderen niet belasten, of je vindt dat je tekort schiet wanneer je anderen om hulp vraagt. Door hulp te vragen aan andere familie- of gezinsleden, of aan mensen in de buurt, kan de zorg over meerdere schouders worden verdeeld waar zowel jij als degene voor wie je zorgt profijt van heeft.

Voorkomen van overbelasting is vooral ook een kwestie van 'voor jezelf zorgen'. Geen grenzen overschrijden en aan jezelf denken. Zo is het mogelijk dat een beroepskracht of vrijwilliger jouw zorgtaak tijdelijk overneemt: aan huis en/of buitenshuis. Door deze vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd, kun jij eens iets anders doen - voor jezelf.

Steunpunt Mantelzorg Verlicht

Met elke vraag over mantelzorg kun je bij het Steunpunt Mantelzorg Verlicht terecht. De mantelzorgconsulenten zijn goed op de hoogte van het zorgaanbod in Eindhoven en begrijpen wat het betekent om mantelzorger te zijn. Zij helpen je de weg te vinden in de zorg.

Bij het steunpunt kun je onder andere terecht voor een luisterend oor, advies over regelingen, uit handen geven van regeltaken, hulp bij het invullen van formulieren, bemiddeling met andere organisaties, informatie over bepaalde ziektes en organisaties.

Wegwijzer voor mantelzorgers
De "Wegwijzer" is samengesteld door Steunpunt Mantelzorg Verlicht. In de Wegwijzer vind je actuele informatie over de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning aan mantelzorgers.
Download de Wegwijzer
 

Waardering

Mantelzorgers kunnen, net als vrijwilligers en actieve burgers gebruik maken van de waarderingsactie en deelnemen aan de workshops van de Vrijwilligersacademie.
Hiervoor vragen we je je eenmalig te registreren bij www.eindhovenwaardeert.nl  of www.eindhovenleert.nl

Ga naar een van de genoemde websites. Kies vervolgens voor de optie 'ik ben een nieuwe gebruiker'. Vul je e-mailadres in en zet een vinkje voor:

  • ik ben actief vrijwillger/mantelzorger en ik wil een kortingspas aanvragen
  • ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Vul vervolgens de gegevens in die gevraagd worden en je bent klaar. Er wordt een wachtwoord gestuurd naar het door jou opgegeven e-mailadres, waarmee je kunt inloggen als je gebruik wilt maken van de acties of deel wilt nemen aan een workshop.

Lukt het niet, neem dan gerust contact met ons op via service@eindhovendoet.nl of via telefoonnummer (040) 2193399. We helpen je graag verder.

Als mantelzorger maak je gebruik van de acties met de kortingspas voor mantelzorgers. Heb je deze nog niet? Vraag deze dan aan bij het Steunpunt Mantelzorg Verlicht.