De Kunsterij

Ciska

Vrijwilligerswerk past bij iedereen

De wand van het lokaal waar Ciska haar verhaal doet staat bomvol met bakjes. Bakjes die een uitnodiging zijn om aan de slag te gaan met de materialen die er in zitten. 

17-08-2020 / Sandra Leemans

Als vrijwilliger bij De Kunsterij maak je mensen blij. Mensen zoals Nel. Nel is bijna 90 en dementerend. Ze wordt boos terwijl ze bezig is met knutselwerk. Ik kom hier niet meer werken. Een schaar vliegt door de ruimte. Even later is haar bui over en ze zegt met een lach op haar gezicht. Hier ben ik alles, thuis ben ik niets.

Ciska, (mede)oprichtster van de Kunsterij, legt uit dat het hier om draait in de Kunsterij. Iemand zijn.  Wanneer je toe bent aan de volgende stap. Wanneer je er aan toe bent om, ondanks je beperkingen iets op te pakken dat jou structuur en regelmaat geeft, dan is de Kunsterij iets voor jou. Misschien heb je borderline, een burn-out, een depressie, angstsyndroom, autisme.  De Kunsterij kan dan voor jou een opstap zijn naar werk, opleiding of ander vrijwilligerswerk.

DSC02450kunsterij (3) (1)

Je gaat als vrijwilliger aan de slag. Samen met je team biedt je een plek aan waar mensen sociale contacten kunnen leggen en een hobby kunnen uitoefenen.  Je doet de dingen die jij aankan. In je eigen tempo bouw je structuur op in je leven door met anderen iets op te pakken. Terwijl je begeleiding geeft aan activiteiten die de Kunsterij aanbiedt groei jezelf ook.  Je staat in je team allemaal op gelijke voet met elkaar.  Ciska en Anja, de oprichters van de Kunsterij, zijn jouw teamleiders en zijn zelf ook vrijwilligers.

 

De stagiaire Selisa die het keukentje aan het opruimen was komt er gewoon even bij ons zitten. Ze voelt zich duidelijk verbonden met haar omgeving. Haar stage zit er bijna op. Zij gaat verder met een opleiding verzorgende (IG).  Ze laat graag zien hoe inspirerend en leuk deze omgeving is en poseert voor de foto. 

DSC02450kunsterij (2) (1)

Ciska haalt samen met de Selisa stagiaire nog wat verhalen naar boven van het afgelopen jaar. Zoals die box die er vorig jaar stond met een baby er in.  De baby was van een vrijwilliger. Doordat ze de baby mee kon brengen was het voor haar mogelijk vrijwilligerswerk te doen bij de Kunsterij. En iedereen genoot mee van haar baby.

Prachtige verhalen die alles mooi samenvatten waar het in de Kunsterij om gaat. De Kunsterij is een plaats waar je iemand kan zijn.  Naast de  Kunsterij' in Wijkcentrum 't Belleford werd In 2017  De Klusserij aan de organisatie toegevoegd. De werkplaats van de Klusserij zit op de Jan Heynslaan in Eindhoven.  In de klusserij kun je werkzaamheden oppakken op gebied van klussen, repareren en techniek als voorbereiding op baan. 

Overzicht ervaringsverhalen

DSC02468