Victoria zocht al langer naar passend vrijwilligerswerk maar kon, vanwege drie hernia's, geen passende klus vinden. Uiteindelijk heeft het perfecte vrijwilligerswerk haar gevonden!
Het was in maart 2022, de oorlog in de Oekraïne was net begonnen, toen de eerste vluchtelingen naar Nederland kwamen. Zo ook een groep van 22 (meervoudig) gehandicapte mensen. Er was noodhuisvesting voor hen, verder moest nog alles geregeld worden. Victoria werd door de Gemeente Eindhoven benaderd.
‘Ze hebben me in het archief gevonden, omdat ik Oekraïens spreek werd ik gevraagd om tolk te worden voor deze groep. En natuurlijk wilde ik dat doen. Heel graag, ik wil graag helpen. In deze situatie geeft het me ook zielsrust.’
De groep wordt opgevangen bij woonpark Eckartdal, hier krijgen ze onderdak en eten. Verder moest alles nog geregeld en gerealiseerd worden. Bijvoorbeeld medische zorg, financiën en allerlei administratieve zaken. En dat doet Victoria met veel aandacht en energie.
‘Ik weet van aanpakken en doe dat op een menselijke manier. Het is veel om te regelen, van basisbehoeftes tot juist dat extra's. Beide talen, Nederlands en Oekraïens, spreken is van grote waarde. En dat ik beide landen, en ook de mentaliteit van de inwoners, ken geeft me een groot voordeel. Mijn open houding nodigt de mensen uit, ze vertrouwen me, dat helpt in het opbouwen van contact en een band. En dat terwijl Oekraïners over het algemeen niet zo open zijn naar mensen die ze niet kennen. Ik weet van aanpakken, en dat op een menselijke manier, ik wil dat het voor iedereen leuk wordt. Dat geeft me zeker een klik met deze groep.’
Na een tijdje werden de Oekraïense vluchtelingen door Gemeente Eindhoven verdeeld over verschillende zorginstellingen, om daar de juiste begeleiding te krijgen. De groep van enkel- en meervoudig gehandicapten kwam bij Neos terecht. Victoria hielp als tolk bij de voorbereiding van deze overdracht. En zo gebeurde het dat bij de uiteindelijke overdracht ook Victoria overging. Ze kreeg een baan van 32 uur bij Neos aangeboden, bij deze groep en bij Oekraïense vluchtelingen die bij Glorieux worden opgevangen.
‘De groepen zijn verschillend, de vragen deels ook, en op beide locaties kan ik aanpakken. Er is nu meer structuur en er zijn meer eisen en dat vind ik prima. Men zegt weleens; ‘als je hobby je werk wordt, hoef je nooit meer te werken', eigenlijk voelt het zo voor me. Als ik de woongroep op Eckartdal binnenstap voelt het alsof ik in een groot gezin kom. Dat is wat het geworden is.’
Victoria heeft al veel neergezet en bereikt voor deze kwetsbare groep vluchtelingen. Helaas loopt dat niet allemaal even voorspoedig. Zo zijn er bijvoorbeeld nog steeds geen geschikte rolstoelen. Als iemand daarbij kan helpen, heel graag!
Ook is iedereen welkom die wil helpen, bijvoorbeeld om iets met deze groep te doen. Liefst op de locatie Eckartdal, omdat deze groep minder mobiel is. Er is bijvoorbeeld een vrijwilliger die masterclasses geeft, er worden prachtige sok-knuffels gemaakt. Ook was de groep welkom op het Summa-college en kregen daar een kappersbehandeling. Ieder initiatief wordt enorm op prijs gesteld en gewaardeerd.