Vrijwilligerswerk in groepsverband houden je evenement draaiend

Stichting Kindia levert vrijwilligers voor Marathon Eindhoven

Ieder jaar in oktober vind de Marathon Eindhoven plaats. Van heinde en verre komen er weer hardlopers op af. Aan het evenement werken door het jaar heen drie vaste krachten en 80 vrijwilligers.

22-11-2017 / Eefje en Roland

 Op de dag zelf zijn er zo’n 300 studenten van Fontys aan de slag, 100 individuele vrijwilligers en 600 vrijwilligers in groepsverband. Ronald van den Hurk, eventmanager van de marathon vertelt over één van de maatregelen die getroffen is om het evenement te kunnen draaien: vrijwilligers in groepsverband.

"De vrijwilligers en de organisatie hebben elkaar nodig. Het is fijn om samen iets moois neer te zetten"
Eefje Ronald2a

Ronald: “Een evenement maak je samen: de organisatie en de vrijwilligers kunnen niet zonder elkaar. Bij de marathon denk je misschien aan sportvrijwilligers, maar die zijn vaak bezet op zondag. We zochten daarom contact met verenigingen en stichtingen die in groepsverband wilden meehelpen. Organiseren kost tijd en geld. Een groep heeft één aanspreekpunt, daarmee is het organiseren van vrijwilligers efficiënter. De verenigingen krijgen een kleine dagvergoeding voor elke deelnemer. Dit gaat regelrecht naar de verenigingskas. Daarmee betalen ze voor hun eigen activiteiten, zoals Stichting Kindia, die geld inzamelt voor een goed doel. Iedereen profiteert van deze vorm van samenwerking.” 

 

“Je doet het met z’n allen.”

Stichting Kindia steekt de handen uit de mouwen

Stichting Kindia zamelt geld in voor kinderen in India. Ze doneert aan een kleinschalig project waar veelal verstoten kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking worden opgevangen. Door deze hulp is er een school gebouwd en enkele hostels, er wordt onderdak en onderwijs geboden. Ook zijn er voorzieningen getroffen waarmee het project zelfstandig kan draaien, mocht de steun uit Nederland wegvallen. Stichting Kindia helpt al drie jaar met een groep vrijwilligers mee bij Marathon Eindhoven.

Eefje Vangangelt, bestuurslid stichting Kindia: “Kindia heeft vijf vrijwillige bestuursleden en enkele andere vrijwilligers. Voor de marathon hebben we uit onze netwerken 23 vrijwilligers verzameld, dat leverde een zeer diverse  en gezellige groep op. We deelden drinken en sponsen uit. De vrijwilligers waren ontzettend gedreven om het voor de marathonlopers zo goed mogelijk te doen. Er was veel betrokkenheid bij elkaar, dat vond ik mooi. Het was ook leuk dat je eens op een totaal andere manier bezig bent met geld inzamelen, want meestal verkopen we spulletjes op markten. Het opgehaalde geld gaat regelrecht naar het project in India. De samenwerking met de marathon is heel goed verlopen. Volgend jaar doen we zeker weer mee!”

“Geld voor het goede doel verdienen is fijn, maar de saamhorigheid in de groep vind ik belangrijker.”

Kindia zoekt vrijwilligers. Interesse? Bel Nettie: 06-23733307 of mail: info@kindia.nl. Doneren mag altijd: NL21 RABO 0102 9747 80 t.n.v. Stichting Kindia. Meer info: www.kindia.nl.

Wil je volgend jaar ook met jouw vereniging of stichting meehelpen bij de marathon? Mail: vrijwilligers@marathoneindhoven.nl of bel Ronald: 085-4863671

Overzicht ervaringsverhalen