Oma’s soep verwarmt oud én jong!

Evelien van der Veen

Met verse soep van eenzaamheid onder ouderen- bestrijden

Oma’s soep” maakt niet alleen ouderen, maar ook jou warm van binnen, wanneer je samen soep schept!

11-04-2022/Lisette Weekers

Oma’s soep verwarmt oud én jong!

Met verse soep eenzaamheid onder ouderen bestrijden; Dát doet “Oma’s Soep”. Hoe ze dat doen, vertelt Evelien van der Veen, bevlogen bestuurslid en vrijwilliger.

Dit initiatief, met als doel samen eenzaamheid onder ouderen uit de wereld te helpen, werd vier jaar geleden opgezet vanuit Amsterdam. Inmiddels is Oma’s Soep actief in tien steden, waaronder sinds september jl. ook in onze eigen Lichtstad. Het bestuur wordt gevormd door zeven enthousiaste studenten die vrijwillig de Eindhovense Oma’s Soep het levenslicht lieten zien en hier veel tijd en energie in steken om het tot een succes te maken.

Kookdagen

Sinds oprichting in Amsterdam, organiseert Oma’s Soep “Kookdagen”: dagen waarop jong en oud samen soep gaan koken. Aangezien Eindhoven pas sinds september jl. bestaat, en door de corona maatregelen van eerder dit jaar, heeft Eindhoven de afgelopen maanden nog vooral kookdagen zonder ouderen georganiseerd. Nu er gelukkig flink wordt versoepeld met de corona-maatregelen, en er inmiddels wat ervaring is opgedaan, is het binnenkort voor het bestuur mogelijk om kookdagen, in verschillende buurthuizen en dagbestedingen te realiseren. Momenteel zijn ze dan ook aan het proefdraaien. Want dát is ook hun missie: samen met ouderen. Samen snijden, praten, een spelletje doen terwijl de soep langzaam gaarkookt. En daarna; de eigengemaakte verse soep samen eten.

oma's soep 3 (1)

Oma’s soep-aan-huis

Zoals gezegd konden de ‘Kookdagen’ door corona van oprichting af aan niet met ouderen plaatsvinden. Dus werd, tot nu toe, iedere vrijdag verse soep gemaakt met studenten-vrijwilligers én twee bestuursleden. “Oma’s Soep” gebruikt hierbij verse groentes en kruiden naar origineel recept van opa’s en oma’s. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van overgebleven groentes van o.a. supermarkten en groenteboeren die deze gratis ter beschikking stellen. Dit ook om voedselverspilling te voorkomen. Dus het is elke week een verrassing wat voor soep er in de pan komt. Gelukkig kan er worden geput uit een flink arsenaal soeprecepten.

Wanneer de soep klaar is, wordt deze aan de deur bezorgd bij de ouderen die zich hiervoor hebben aangemeld. Je wordt gebriefd over de mensen bij wie je de soep bezorgt. Wanneer je de eerste keer gaat bezorgen word je begeleid vanuit het bestuur: er gaat dan altijd een ervaren bezorger mee.

De bezorgers proberen altijd een gesprek aan te gaan met de ouderen. Sommige ouderen vinden het al fijn om een jong gezicht te zien maar de meeste beginnen een gesprek over wat ze bijvoorbeeld die week hebben meegemaakt.

Flexibel vrijwilligerswerk

Dit is één van de belangrijkste troeven van deze organisatie: je wordt flexibel ingezet. Dus je bepaalt zelf hoeveel dagen je gaat helpen. Middels een aanmeldformulier geef je aan wanneer je beschikbaar bent. Dit geldt ook voor vrijwillige ondersteuning bij evenementen die zij organiseren, b.v. een soep-dag in de bieb, Zomerspelen of het Gala.

Tips voor werving van vrijwilligers

Aangezien Oma’s Soep Eindhoven pas net van start is, zijn zij volop aan het leren hoe je het beste vrijwilligers kan werven en binden aan je goede doel. Zo hebben zij ervaren dat het belangrijk is om je doelgroep nooit uit het oog te verliezen. Zorg ervoor dat je in de omgeving van deze doelgroep wordt gehoord en gezien. Dit kun je bereiken door posters op te hangen of te acquireren door bijvoorbeeld rond te gaan bellen. En ja, daar is ie weer: de Social Media. Deze kanalen zijn tegenwoordig onmisbaar om mensen te bereiken. Zorg dat je, zeker hier, gezien wordt! Onderscheid je door de voordelen van jouw instelling of bedrijf te noemen. Bijvoorbeeld: lokaal impact maken, nieuwe sociale contacten én het verbeteren van het leven van anderen. En, last but not least, ben en blijf betrokken, zorg voor coaching en gevoel van “samen”!

 

“Oma’s soep” maakt niet alleen ouderen, maar ook jou warm van binnen, wanneer je samen soep schept!