We zijn welkom bij Charlie en Anneke, allebei betrokken bij “gast aan tafel”, een project van “Ervaring die staat".
Eerst wat achtergrondinformatie; “Ervaring die staat” bestaat sinds 2012 en helpt sociaal kwetsbare mensen in de regio Eindhoven zelf richting te geven aan hun leven. De mensen die zij helpen zijn dak- of thuisloos. Op dinsdag en donderdag kunnen alleenwonenden met een klein sociaal netwerk hier terecht bij het eetpunt “Gast aan tafel”. Hun locatie aan de Kanaaldijk Noord is een ontmoetingsplek waar mensen samen kunnen zijn, werken en eten en zich thuis kunnen voelen.
Alles is goed
Anneke zet zich al twee jaar in voor "Gast aan tafel". ‘Ik hoorde hierover van Gidi, een vriendin die hier vrijwilligerswerk ging doen en nu doen we dit samen. Ik vind dit zo'n bijzondere en fijne plek. Iedereen is welkom en alles is goed, er wordt niet geoordeeld. Voor mezelf is het zo fijn om hier te zijn. De mensen die hier komen hebben een rugzak, daar hoeven we het niet over te hebben, soms komt het in de loop van de tijd wel ter sprake en dat mag ook.
Mijn vrijwilligerswerk geeft me een prettige afwisseling naast mijn werk in ons marketingbureau. Ik ben even met iets anders bezig, dat is niet alleen een afwisseling maar ook een aanvulling: ik krijg hier energie van. Iedereen is hier welkom, iedereen wordt gerespecteerd, het is een plek waar je jezelf kunt zijn. De mensen die hier komen verrassen mij. En ik zie hier dat mensen weer mens worden en zelfvertrouwen krijgen.’
Creativiteit in de keuken
Charlie, medewerker Eetpunt & Kookatelier, vertelt vol trots en betrokkenheid over het eetpunt én zijn vrijwilligers. ‘Iedere dinsdag en donderdag zijn de deelnemers -die zich eerst telefonisch aanmelden- om 14.00 uur welkom bij "Gast aan tafel". Er is ruimte voor tien deelnemers. We krijgen mooie producten van onder andere Stadsakkers en de Voedselbank, de deelnemers en twee vrijwilligers stellen zo een menu samen. Iedereen heeft hier een stem en een smaak in. Zo maakte een deelnemer laatst van de rundervinken een Syrische delicatesse. Omdat we de producten krijgen worden we uitgedaagd creatief bezig te zijn om van de ingrediënten een driegangen maaltijd te maken.
Deelnemers leren om te koken met wat we in huis hebben, het komt eigenlijk altijd wel goed. Als je ’s-middags mee hebt geholpen met koken, mag je een eigen gast uitnodigen om mee te eten. Jullie eten dan samen een drie-gangen diner voor 4 euro. De groep verdeelt onderling de taken. Een paar mensen doen de boodschappen voor de ontbrekende producten. Anderen beginnen al met het schillen en schoonmaken van de groenten, gezellig aan de grote tafel in de eetruimte. In de ruime keuken wordt de maaltijd bereid. Rond 17 uur kunnen we met twintig mensen aan tafel. We zijn samen verantwoordelijk voor de maaltijd en het opruimen.
Ik ben trots op deze plek én op Anneke en al onze vrijwilligers. We doen dit samen en creëren zo een bijzondere en fijne plek voor kwetsbare en eenzame mensen.’
Op de gevel van “Ervaring die staat” staat het mooi omschreven: ‘Iedereen doet ertoe * Ik ben van waarde * Jij bent van waarde * Wij zijn van waarde'. Precies dat!