Het mag niet uitmaken wie je bent!

Het Hornemann Huis is een educatief belevingscentrum/pop up-museum. Het verhaal van Edo en Lex Hornemann tijdens de Tweede Wereldoorlog staat centraal. Op 20 april is het 78 jaar geleden en dit wordt om 13.00 uur herdacht bij het monument in het Edo en Lexje plantsoen.

19-04-2023/Yvonne Keijsers en Lisette Weekers

De Eindhovense jongetjes zijn op 8- en 12-jarige leeftijd, na omzwervingen via concentratiekampen, samen met 18 lotgenootjes op gruwelijke wijze vermoord. De moord moest sporen van medische proeven die met de kinderen zijn gedaan uitwissen.

Het Hornemann Huis heeft een tentoonstelling, een dilemmakamer en een informatiecentrum, er worden films vertoond en lezingen gegeven. Het eerste weekend van de maand zijn ze open voor bezoekers, de toegang is gratis. Het Hornemann Huis wil verhalen beeldend maken voor scholen, het bedrijfsleven en alle geïnteresseerden.

Ze combineren verhalen met beleving. Je gaat als het ware even terug in de tijd. Maar ook leggen ze de link naar het heden; denk aan antisemitisme, discriminatie en het gebrek aan tolerantie vandaag de dag.

De drijvende kracht achter het Hornemann Huis is Martijn Docters, achterneef van de broertjes Edo en Lex Hornemann. Hij is niet alleen persoonlijk betrokken, het is zijn missie om iedereen en met name de jeugd bewust te maken van de Holocaust. Om hier voor de toekomst lering uit te trekken op weg naar een verdraagzame wereld.

Voel jij je ook verbonden met dit prachtige doel? Martijn en zijn team zijn naarstig op zoek naar vrijwilligers die hen willen ondersteunen.

Vind je het uitdagend om de jeugd hierover te vertellen en ga je graag met hen in gesprek in de dilemmakamer? Het Hornemann huis zoekt hiervoor mensen!

Of wil je graag helpen maar is ICT meer jouw ding? Ook van harte welkom om Martijn en zijn mensen te helpen.

Op dit moment kun je het Hornemann Huis vinden op een pop-uplocatie aan Hurksestraat 42-20 in Eindhoven. Het streven is om een permanente plek te krijgen; een groot educatief centrum in Eindhoven. Hier zijn ze al druk mee bezig en extra mensen om deze droom waar te maken zijn meer dan welkom! Een coördinator met gevoel voor overzicht is bijvoorbeeld hard nodig. Die kan de juiste vrijwilligers op de juiste plek in het team zetten.

Je komt te werken in een gedreven team, met persoonlijke aandacht voor elkaar en natuurlijk veel aandacht voor het doel van het Hornemann Huis. Betrokkenheid bij elkaar en de missie staat centraal. De vrijwilligers worden gewaardeerd, betrokken en gezien, bijvoorbeeld door deskundigheidsbevordering, ontspannen activiteiten en educatieve excursies zoals laats nog naar Hamburg, de plek waar de broertjes vermoord werden.

De vrijwilligers dragen bij aan het herdenken van oorlogsslachtoffers en aan vrede en verdraagzaamheid voor nu en onze toekomst. Het Hornemann Huis is blij met alle hulp.

Home - HetHornemannHuis.nl