Voor Jolanda is het duidelijk dat iedereen kwaliteiten heeft en dat je de ander kunt aanspreken in zijn of haar kwaliteiten. Zo is er voor ieder mens een klus. Je hoeft niet groots te denken, creatief denken is de kracht, zo vertelt Jolanda.
Typerend voor het flexibele vrijwilligerswerk van Archipel is dat het een praktische en duidelijk omschreven klus is. De klus heeft een duidelijk begin en eind, dit kan een dag(deel) of een uurtje zijn.
De aangeboden klussen zijn divers.
Zo was de vacature ‘flexibele versierder’ voor de kerst een groot succes. Het begon met het versieren van een grote kerstboom in een gezamenlijke ruimte.
Dit werd opgemerkt omdat het versieren van de bomen een klus was die naast al het verzorgend werk gedaan diende te worden.
De vraag kwam of flex-vrijwilligers ook op de afdelingen de kerstbomen wilden versieren en na de kerst de spullen weer op wilden ruimen.
Zo lenen Seizoensgebonden activiteiten zich uitstekend voor het flexibele vrijwilligerswerk, vertelt Jolanda.
Daarnaast wordt er op dit moment een beroep gedaan op flexibele vrijwilligers voor klussen op de afdelingen, bij interne verhuizingen, boodschappen, maar ook voor tijdelijke vervanging van andere vrijwilligers die even hun eigen vrijwilligerswerk niet kunnen uitvoeren.
Een flex-vrijwilliger met veel computerkennis heeft belangrijk werk verzet bij het installeren en gebruiksklaar maken van tablets toen afdelingen hun deuren vanwege Corona moesten sluiten.
Jolanda vindt de flexibele vrijwilligers via Eindhoven Doet, de website van Archipel en de vacaturebank Indeed. Mensen reageren op een klus en gaan vervolgens de gebruikelijke procedure in en krijgen een vrijwilligersovereenkomst aangeboden. Jolanda ziet dat door het aanbieden van flexibele klussen andere nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. Deze nieuwe vrijwilligers zijn over het algemeen wat jonger. Daarnaast wordt flexibel vrijwilligerswerk vaker gecombineerd met een betaalde (onregelmatige) baan of gezin.
Door op een originele manier te werven, waarbij de wens van de afdeling het uitgangspunt is, hoopt Jolanda geïnteresseerde flex- vrijwilligers te vinden voor een goede match. De flex-vrijwilligers doen een klus die aansluit op zowel hun beschikbaarheid, hun kwaliteiten en hun persoon.
De ervaringen van de flex-vrijwilligers zijn heel positief. Wat begon met één klus is binnen een jaar gegroeid naar een flexpoule van 15 vrijwilligers. En dat in een periode waarin Covid 19 en de maatregelen een beperkende rol spelen. Voor de vrijwilligers zelf kregen hun klussen in deze periode juist extra betekenis. Even uit de bubbel en iets kunnen betekenen voor een ander. De nieuwe input bracht deze vrijwilligers juist een positieve impuls. Zij kunnen hun kwaliteit, bijvoorbeeld hun computervaardigheden, inzetten voor een ander. Zij kunnen daarmee een ander helpen en hun wereld groter maken op een moment dat het past.
Aandacht voor elkaar, zo gewoon maar zo bijzonder.