Hoera voor de flexvrijwilliger!

Diana van den Eijnden

Ze zijn er! Nieuwe vrijwilligers voor jouw organisatie

Er zijn zoveel mensen die zich graag vrijwillig in zouden zetten bij een organisatie. Goed nieuws, niet? Als je nu denkt “Laat ze maar komen!”, lees even verder.

Ze zijn er nog niet, toch? Je zoekt nog vrijwilligers, maar ze staan niet voor je deur te dringen? Snap ik! Wat blijkt? Ze worden ergens door tegengehouden. Tijd! Ik denk altijd, tijd is prioriteit (ok, ik loop er dan ook wel eens tegenaan dat een dag maar 24 uur heeft, waarvan ik er toch ook wel 8 wil slapen, maar goed). Hoe kun je prioriteit geven aan iets wat je niet kent? Dat gaat niet! Dat is het tweede wat mensen tegenhoudt, ze vinden hun ideale organisatie niet. Als ze je niet kennen, kunnen ze niet voor je kiezen.

28-04-2021

Gelukkig is er voor deze twee obstakels een redelijk gemakkelijke oplossing! Zo gemakkelijk dat je het misschien al doet. Flexibele vrijwillige inzet! Je vraagt beperkte tijd, dus mensen kunnen je leren kennen zonder dat ze meteen een grote investering hoeven te doen. Dat maakt de drempel naar vrijwillige inzet zo veel lager.

Flexvrijwilliger: mooie term, maar wat bedoel je?

Met flexibele vrijwillige inzet bedoelen we vrijwilligerswerk dat gemakkelijk past in de drukke agenda van jouw potentiële vrijwilliger. Dat kan met een eenmalige klus, een projectmatige klus of door langdurige flexibele inzet. Ik vertel je meer:

De eenmalige klus

Je organiseert een leuk evenement: een familiedag, een food festival, een vossenjacht of een andere toffe activiteit voor je doelgroep. Je hebt extra handen nodig en vraagt normaal gesproken altijd je vaste vrijwilligers. Dit is dus een keileuke klus om aan nieuwe vrijwilligers aan te bieden. Jij extra handjes, zij een leuke dag.

Ook kun je je reguliere activiteiten openstellen voor een eenmalige vrijwilliger. Die kan lekker proeven aan wat jij doet, jij en je deelnemers zien eens een nieuw gezicht en wie weet wat er verder uit voortkomt.

Of je zoekt een specifiek talent voor een activiteit: een dj voor de silent disco om maar een voorbeeld te noemen. Zo laat je meteen zien hoe leuk het is om vrijwilliger te zijn!

agenda

De projectmatige klus

Een klus met een kop en een staart is fijn om te doen. Je weet waar je aan begint en hoe lang je je vastlegt. Zo was ik zelf ooit vrijwilliger bij De Voorleesexpress, 20 weken werd ik gekoppeld aan een gezin om daar voor te lezen. Fijn, omdat het eindpunt al in zicht was. Daarna kon ik weer verder zien.

Ook vroegen we bij Eindhoven Doet bij de lancering van jijdoet040 een projectgroep. Dat leverde een toffe, enthousiaste en gevarieerde groep vrijwilligers op die 3 maanden meewerkten aan de lancering van de app. Ik genoot van verschillende invalshoeken en ideeën en leerde veel van deze mensen. Het was een internationaal clubje, omdat ik de vacature ook nog eens in het Engels had gepubliceerd. Ik kan het echt iedereen aanraden!

De langdurige flexibele inzet

Gelukkig houden steeds meer organisaties rekening met de agenda van vrijwilligers. Ik krijg zelf nogal de kriebels van de uitspraak “Vrijwillig maar niet vrijblijvend”, waar Heleen van Egmond al eens een fantastisch blog over schreef. Ik zeg juist: Vrijwilligerswerk is niet “U vraagt, wij draaien”, vrijwilligers hebben een leven (en een agenda) naast hun vrijwilligerswerk. Ik wel in elk geval en ik ben dan ook blij dat ik bij de twee organisaties waaraan ik verbonden ben, zelf kan beslissen wanneer ik mijn vrijwilligerswerk doe. Bij de één plan ik het helemaal zelf in en werk ik meestal vanuit huis. Bij de ander teken ik in op een agenda. Zo kan ik tijd maken voor vrijwilligerswerk, anders lukt het niet. Samen met je (nieuwe) vrijwilliger kom je er uit, als gelijkwaardige partners.

"Maar…. wat levert dat dan voor onze organisatie op?"

“Het is te veel werk”, hoor ik organisaties vaak zeggen. Ja, werken met vrijwilligers kost tijd. Altijd! Ook je vaste vrijwilligers kosten tijd. Investeren in nieuwe gezichten kost ook tijd, maar doe het toch maar, want het levert je uiteindelijk kei veel op!

Nieuwe gezichten brengen frisse ideeën! Door andere mogelijkheden aan te bieden, zul je andere vrijwilligers aantrekken. Misschien zoek je een specifieke vaardigheid, van iemand voor wie flexibele inzet veel aantrekkelijker is. Denk eens aan al die mensen die op Instagram en Facebook actief zijn, misschien willen ze je wel helpen met het bedenken van een toffe campagne of challenge! Of iemand met organisatietalent die je eenmalig kan helpen met de organisatie van een tof evenement.

Hoe meer mensen op een positieve manier kennis maken met vrijwilligerswerk binnen jouw organisatie, hoe bekender je wordt. Zoals ik al zei: als ze je niet kennen, kunnen ze niet voor je kiezen. Maak je bekend met flexibele vrijwillige inzet.

Je kunt je vaste vrijwilligers enorm ontlasten met de inzet van flexibele vrijwilligers. Dat vaste clubje wat altijd alles doet, kan geholpen worden door een paar mensen die zich op een specifieke taak richten. Compleet met frisse blik en nieuwe ideeën.

Je kunt lekker out of the box gaan met flexvrijwilligers. Geen “zo doen we dat nu eenmaal al jaren”. Dus als de vacatures die je nu open hebt staan, minder geschikt zijn om flexibel in te vullen, kun je iets anders bedenken. Breng een groepje van je vaste vrijwilligers bij elkaar en ga eens lekker brainstormen. Waarmee zouden jullie geholpen zijn, waarvan zouden jullie blij worden? Zo voorkom je ook dat je vaste club zich gepasseerd voelt door de flexibele vrijwilligers.

hartje 1 (002)

De nieuwe vrijwilliger

… is dus niet zo nieuw meer. En de flexibele trend speelt niet alleen in vrijwilligersland. De flexwerker, de flexitariër, flexibel wonen en ga zo maar door. En nee, het is niet alleen voor jongeren, ook de pensionado wil flexibel kunnen zijn. En geef ze maar eens ongelijk!

Zo zei Robert: “Soms wil ik me inschrijven, maar dan heb ik bijvoorbeeld de komende paar weken heel veel werk en dat houdt me dan de hele tijd tegen.”. En Julie zei: “Het houdt me tegen dat ik het een beetje eng vind om ergens aan vast te zitten en dat ik dan niet weet hoe lang dat doorgaat.” Help je mee om de Julie’s en de Roberts een leuke vrijwilligersklus te bezorgen?

Met een organisatie die open staat voor de flexibele vrijwilliger, ben je klaar voor de toekomst.

Geef me meer!

Wil je meer? Er is meer! Wij bij Eindhoven Doet geloven in de kracht van werken met flexibele inzet en helpen je daar graag op zoveel mogelijk manieren bij:

Lees ook een van de andere Blogs

Binnenkort kun je deelnemen aan de Workshop Leniger met flexvrijwilligers bij Eindhoven Doet, of volg de workshop bij één van de andere samenwerkende vrijwilligerscentrales in Oost Brabant. Na de workshop volgen nog een inspiratiesessie en een werklab. Je kunt zelfs nu al het bijbehorende werkboek downloaden!