Vaak denkt die persoon dan ook dat hij de eerste is die dat bedenkt, dat vind ik grappig. Net alsof je vader weer een grapje maakte voor de duizendste keer en er een stralend gezicht bij trekt alsof het een briljante vonst is! Of was dat alleen bij mijn vader zo? Ok, terug naar het onderwerp.
Hoe zit dat nou met het imago van vrijwilligerswerk? Vrijwilligerswerk is zo divers, dus hoe ga je dat imago nou verbeteren voor al het vrijwilligerswerk en voor iedereen? Ik deel graag mijn ideeën hierover met je én ik roep je op om samen met mij en een heleboel andere fans van vrijwilligerswerk het imago te verbeteren.
Want nee, volgens mij heeft vrijwilligerswerk geen nieuwe naam nodig. Maar kunnen we er samen voor zorgen dat het woord vrijwilligerswerk gewoon goed klinkt. Dat je bij het horen van het woord meteen fijne associaties hebt. Dat het gewoon tof is om te doen. Dat je door je als vrijwilliger in te zetten omkijkt naar een ander en/of de samenleving en meteen jezelf een plezier doet. Dat mensen die vrijwilligerswerk doen de leukste mensen ter wereld zijn! En dat die mensen er in alle soorten en maten zijn!
Toffe vrijetijdsbesteding
We denken vaak dat vrijwilligerswerk concurreert met betaald werk, maar vrijwilligerswerk is vrijetijdsbesteding! En een hele toffe ook! Wat waar anders kun je zo uit je bubbel stappen en mensen ontmoeten die je in het dagelijks leven niet zo snel ontmoet, waar kun je je ontwikkelen terwijl je iets doet wat je superbelangrijk vindt, waar anders kun je met een groep iets moois neerzetten, waar anders… Er is zoveel te doen, dat er voor iedereen wel een leuke vrijetijdsbesteding tussen zit. Elke vrijwilliger heeft een andere beleving van wat leuk is en iedereen heeft zijn eigen motivatie.
What’s in a name?
“Gezocht: vrijwilliger”, word jij al enthousiast? Nee? Dat dacht ik al! Niemand wordt op een ochtend wakker, denkend “Weet je wat ik wil worden? Vrijwilliger!”. Vraag iemand gewoon voor wat er te doen is. Wil je helpen bij het organiseren van het voetbaltoernooi klinkt aantrekkelijker - én stukken duidelijker - dan “wil je vrijwilligerswerk doen?”. Over het omschrijven van vrijwilligersklussen schreef ik eerder dit blog.
Ook dit komt voor: “Ik? Vrijwilliger?”. Veel vrijwilligers herkennen zichzelf niet als vrijwilliger. Een grappig fenomeen: de mensen met vrijwilligerswerk dat precies bij hen past, zien het als een hobby. Te gek! Het gaat natuurlijk ook gewoon om helpen, iets voor een ander of voor de organisatie betekenen.

Het imago van jouw organisatie
Weet je hoe mensen kijken naar (vrijwilligerswerk bij) jouw organisatie? Het imago van je organisatie wordt bepaald door je presentatie naar buiten, de indrukken die mensen op doen, de ervaring die ze met je organisatie hebben en het beeld wat andere mensen in hun omgeving van je hebben. Ook de sector waarin je werkt en de geschiedenis van je organisatie dragen bij aan het imago.
Als mensen al een slecht beeld hebben van de zorg in het algemeen en ze hebben ook nog via via gehoord dat je organisatie niet terugbelt als je een vraag stelt, tja, dan sta je met tien nul achter. Dat willen we dus niet en daar gaan we iets aan doen! Als je imago overeenkomt met je identiteit, is er een wereld te winnen.
Je identiteit wordt gevormd door de visie en missie van je organisatie, de activiteiten die je doet, de cultuur, je huidige vrijwilligers (en eventueel betaalde medewerkers) en je pr-materiaal (dus ook bijvoorbeeld je Facebook, LinkedIn en Instagrampagina). Door bewust je identiteit uit te dragen, verbeter je je imago. Laat je op een positieve manier zien, sta voor wat je belangrijk vindt en vrijwilligers zullen daarop aanhaken omdat ze hetzelfde belangrijk vinden.
Zorg er dus ook voor dat mensen een positieve ervaring met je organisatie hebben! In het blog 5 populaire methoden om vrijwilligers buiten de deur te houden, schreef ik eerder hoe snel je een slechte indruk maakt. Over een negatieve ervaring met je organisatie wordt nog jaren gepraat, maar over een uitgesproken positieve ervaring ook!
Een inspirerend voorbeeld vind ik de activiteiten van Stichting Jarige Job, zij bieden het vrijwilligerswerk aan als thema-avonden. Je pakt cadeautjes in, maar doet dat in een superheldenpak samen met een vriendengroep of team. Het vrijwilligerswerk als uitje, heel creatief en een belevenis die op sociale media veel gedeeld wordt! Welke positieve ervaring geef jij je (flex)vrijwilligers?
Vrijwilligersapp: Jijdoet040
Stichting Jarige Job biedt een leuke ervaring; vrijwilligerswerk in flexibele korte klussen. Uit het onderzoek dat we vorig jaar onder Eindhovenaren deden blijkt dat van de mensen die op dit moment geen vrijwilligerswerk doen, 25% dat wel zouden doen, als ze hun tijd flexibeler in kunnen zetten. Dat zijn veel extra mensen, die Eindhoven Doet graag aan een toffe vrijwilligersklus helpt! Dus: we zijn nu druk bezig met het ontwikkelen van een vrijwilligersapp. Een frisse app, met gave (flex)klussen, mooie foto’s en afgestemd op de wensen van de persoon die vrijwilligerswerk zoekt. Jijdoet040 laat je vrijwilligersklussen zien die je gewoon niet wilt missen! En voor die gave klussen zorgen we allemaal samen, jij met jouw organisatie bent een onmisbare schakel. Ben jij klaar voor die nieuwe vrijwilligers?
En er zijn al veel leuke klussen te doen! Denise van 20 die ik pas ontmoette zei: “Wow, ik keek in jullie vacaturebank en er zitten echt superleuke dingen tussen! Dat had ik nooit verwacht!” Blijkbaar verraste het haar dat vrijwilligerswerk gewoon heel leuk is.
Let’s go!
Stroop je mouwen op en pak die stofdoek, samen stoffen we het imago van vrijwilligerswerk grondig af! Mooie plaatjes, interessante verhalen en vooral leuke klussen. Het is toch zeker een genot om vrijwilligerswerk te doen bij één van die fantastische organisaties in de stad? Dàt gaan we laten zien, onder andere op Jijdoet040!
Heb jij nog goede ideeën om het imago van vrijwilligerswerk op te poetsen zodat het nog harder blinkt dan dat het in mijn ogen al doet? Ik hoor graag van je! Wil je meehelpen? Meer dan welkom! Laat een reactie achter of stuur me een mailtje!
Lees ook een van de andere Blogs