Heerlijke situatie toch? Het tegenovergestelde gebeurt ook regelmatig. Je hebt te weinig vrijwilligers. De vrijwilligers die je had vertrekken om allerlei redenen (jij weet ook niet precies waarom). Vrijwilligers doen niet wat je van ze verwacht en je collega’s weten niet wat ze moeten doen. Begeleiding schiet erover, want je hebt het al druk genoeg met je werkzaamheden voor je organisatie. Oh, en wat doen we nou met die ene langdurig zieke vrijwilliger? Of die vrijwilliger die een kindje krijgt…
Dat gaan we vanaf nu anders doen! En we beginnen bij het begin. Heb je een vrijwilligersbeleid? Heb je het wel, maar ligt het onder een dikke laag stof ergens in een la? Lees dan vooral even verder!

Taaie kost, hoor ik vaak. Maar hé, ik hou ècht niet van taaie kost en ik vind vrijwilligersbeleid een feest om te maken. Ik vertel je er trouwens heel erg graag veel meer over tijdens de training Vrijwilligersbeleid, Goed Geregeld voor je vrijwilligers. In drie dinsdagavonden neem ik je mee door alle fases van het schrijven van een vrijwilligersbeleid met energie en enthousiasme. Ik werk met duidelijke werkbladen en na de drie bijeenkomsten heb je je vrijwilligersbeleid zo goed als af. Nog gratis voor Eindhovense vrijwilligersorganisaties ook!
Het hoeft dus niet veel tijd te kosten. Als je een kleine organisatie bent, een speeltuin met 10 vrijwilligers of een buurtinitiatief, loont het zeker de moeite om afspraken op papier te zetten. Als jij vertrekt uit de organisatie, kan een ander verder met het belangrijke werk en de met vrijwilligers. Sowieso geeft het je een stevige basis om met vrijwilligers te werken en gaat het je veel tijd opleveren. Beloofd!
Dat is natuurlijk voor elke vrijwilliger een andere plek! Dat neemt niet weg dat er een aantal zaken zijn waar je gewoon over nagedacht moet hebben, het liefst al voor je met vrijwilligers werkt. Als je die zaken vastlegt en ernaar handelt, noem je dat een vrijwilligersbeleid. Zo simpel kan het al zijn. Heb jij het goed geregeld voor je vrijwilligers?
Daarnaast zijn vrijwilligers zo belangrijk voor de organisatie dat je ze de positie en de aandacht wilt geven die ze waard zijn!

Wanneer heb je het nou Goed Geregeld voor je vrijwilligers? Je denkt misschien aan het waarderen van vrijwilligers en de begeleiding, misschien nog de verzekering en opleiding van vrijwilligers. Maar het begint nog eerder. Weet je waarom jij in jouw organisatie met vrijwilligers werkt? Wat is jullie visie op het werken met vrijwilligers?
Begin met het omschrijven van je visie op het werken met vrijwilligers en de manier waarop vrijwilligers bijdragen aan het realiseren van jouw missie en doelen. Vervolgens kijk je hoe dat er in de praktijk uit moet zien. Welke taken doen vrijwilligers, welke begeleiding mogen zij verwachten, welke regelingen zijn er, hoe worden zij gewaardeerd. Dat breng je in de praktijk en ook bedenk je wanneer en hoe je terugblikt op het beleid en de uitvoering. Je evalueert en leert daarvan, het is een doorlopend proces. Volg deze checklist en je hebt een compleet vrijwilligersbeleid.
Goed Geregeld is ook de naam van het keurmerk dat de Vereniging NOV uitgeeft, daarmee laat je zien dat je vrijwilligersbeleid in orde is. En nee, geen papieren monster, we kijken ook naar de praktijk.
Bij Eindhoven Doet hebben we één adviseurs Goed Geregeld en dat ben ik!
Een prachtig middel om te kijken hoe je ervoor staat is de zelfevaluatie. Een mooie eerste stap om aan de slag te gaan met vrijwilligersbeleid. Je weet meteen waar je verbeterpunten zitten. Ga je voor goud en wil je het keurmerk? Ik vertel je graag meer over het proces en de beoordeling.
Resume, wat kun je nù doen om een eerste stap te zetten naar dat actuele vrijwilligersbeleid?
- Neem de checklist als vertrekpunt.
- Volg de training “Vrijwilligersbeleid, Goed Geregeld voor je vrijwilligers”
- Vul de zelfevaluatie in, alleen of beter nog, met een groepje.
Ben je op zoek naar een scan van je organisatie omdat je nog niet zo goed weet waar jullie sterktes en zwaktes liggen? Eindhoven Doet biedt je ook een organisatiescan. Wil je er meer over weten?