Blog: Goede Voornemens

Diana vd. Eijnden

Nòg beter werken met vrijwilligers in 2020? 6 Goeie voornemens!

Ik heb er niet zoveel mee, om maar met de deur in huis te vallen, natuurlijk heb je geen nieuw jaar nodig voor goede voornemens.

Toch is het fijn om even stil te staan bij wat je wilt bereiken. Waar wil je naar toe? Hoe ga je dat doen? Vorig jaar nam ik me voor om mijn nieuwsgierigheid en interesse te volgen. Die heeft me op veel leuke plekken gebracht en veel geleerd. Één van die toffe dingen is dat ik nu aan het bloggen ben voor Eindhoven Doet!

Tijd dus voor nieuwe ideeën en ik help je graag op weg! Dé beste voornemens 2020 voor vrijwilligersorganisaties:

                                                                                                                            17-12-2019

1. Ruimte voor de flexvrijwilliger

Maar liefst 25% van de Eindhovenaren die nu geen vrijwilligerswerk, zou dat wel gaan doen als hij of zij de tijd flexibel in kon zetten. Wat een kansen!

Flexibele inzet kun je op verschillende manieren organiseren en zorgt ervoor dat het vrijwilligerswerk goed in de agenda van de drukke hedendaagse mens past. Het kost jou als organisatie wel wat moeite, dat geef ik meteen toe, maar niet voor niks! Zet je deur maar open voor die bezige bij, die met eenmalig, projectmatig, af en toe of zelfroosterend bij jou het verschil komt maken.

2. Steun het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

Op het initiatief van Vereniging NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) roepen we 2021 uit tot het Nationaal Jaar van Vrijwillige Inzet. We noemen het “Vrijwillige Inzet” omdat mensen zich breder vrijwillig inzetten voor een ander of de maatschappij dan via georganiseerd vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld als buurtinitiatief. En een Nationaal Jaar met als doel om al die inzet te laten zien, te vergroten en de manieren waarop je je in kunt zetten te verbreden.

Een Nationaal Jaar gaat ons dus allemaal helpen om vrijwillige inzet op de kaart te krijgen. Op de agenda van mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen en op die van beleidsmakers. Ik ben voor! Sowieso weer een goede reden voor een feestje en dat is altijd mooi, toch?

3. Investeer in je eigen ontwikkeling

Een leven lang leren, een populaire hashtag op social media en motto van velen. Voor jou ook? Voeg de daad bij het woord!

Het allerleukste van mijn werk vind ik dat ik mijn kennis over vrijwillige inzet mag delen en mijn enthousiasme over vrijwillige inzet mag rondsprinkelen, ik geef dus regelmatig workshops bij Eindhoven Doet. En met jou erbij is dat natuurlijk nog veel gaver. Bovendien kost het jou, als Eindhovense vrijwilligersorganisatie, alleen je tijd want deelnemen is kosteloos. Nieuwe ideeën om vrijwilligers te werven? Heb ik voor je! Een vacature zo schrijven dat er ook echt vrijwilligers op reageren? Kom maar hier! Aan de slag met het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in je organisatie? Te belangrijk om niet te doen! De deelnemers van het afgelopen jaar zijn erg enthousiast. Ze vinden de workshops niet alleen heel leerzaam, maar ook super leuk.

Check het overzicht van onze workshops en trainingen HIER! En schrijf je maar meteen in!

Ok, tot zover de schaamteloze promotie van onze trainingen. Leren is heerlijk, vind ik. En leren doe je ook in de praktijk. Met een open en nieuwsgierige houding naar mensen en situaties kijken, levert je super veel op. Dus laten we in 2020 lekker met elkaar in gesprek gaan, nieuwsgierig naar het leven en de motivatie van de ander. Ik beloof je veel leerzame momenten!

4. Word rentmeester van vrijwillige energie

We moeten zuinig zijn op vrijwilligers. Want je wilt ze niet opmaken… Wat ik bedoel is, zorg dat mensen gemakkelijk vrijwilligerswerk kunnen doen en een positieve ervaring hebben. Met een rotervaring bij een organisatie, denken mensen gemakkelijk ‘dat nooit meer!’. Zonde! En wat zijn die rotervaringen? Je kunt ze vast zelf opnoemen; je niet serieus genomen voelen, overvraagd worden, te lang doorgaan, niet kunnen doorgroeien, geen aansluiting vinden. Het is voor iedereen anders. Maar allemaal samen zijn we rentmeesters van het vrijwilligerswerk. Samen maken we het imago. Help je mee er een mooi imago van te maken?

En dan, gemakkelijk vrijwilligerswerk kunnen doen, hoe werkt dat? Ah, denk je, ruimte voor de flexvrijwilliger! Een punt erbij voor je oplettendheid! En zorg dat je goed vindbaar bent. Ben je online en offline zichtbaar? Is op je website duidelijk dat mensen vrijwilligerswerk bij jullie kunnen doen? Staat je vacature in de vacaturebank bij Eindhoven Doet? Maak je gebruik van werknemers vrijwilligers, mensen die via hun werkgever vrijwilligerswerk kunnen doen, vaak via Samen voor Eindhoven? Sta je open voor een diversiteit aan vrijwilligers? Dat allemaal draagt bij aan een goede bereikbaarheid van vrijwilligerswerk.

Ook als je een intake gesprek voert, ben je al rentmeester van de vrijwillige energie. Hoe vaak komt het voor dat iemand niet bij jouw organisatie past? Dat je al weet, wij gaan niet blij worden van elkaar. Het is heel slim om dan ook niet met elkaar in zee te gaan. Maar deze meneer of mevrouw wil wèl aan de slag. Ken je een organisatie waar hij of zij wel tot zijn of haar recht zou komen? Verwijs iemand warm door, iedereen blij! Je kunt iemand natuurlijk ook altijd in contact brengen met Eindhoven Doet, daar is altijd een geschikte klus voor iedereen.

Ben niet bang om afscheid te nemen van een vrijwilliger. Iemand die niet op zijn plek zit, komt ergens anders waarschijnlijk beter tot zijn recht. Zo voorkomen we samen dat mensen afknappen en behouden we de energie voor het vrijwilligerswerk.

5. Samen ontdekken en ontwikkelen

In 2018 begonnen we met Proeftuinen. Samen met vrijwilligersorganisaties aan de slag met een onderwerp dat bij hen speelt. Hoe maak je goede PR voor je organisatie? Hoe vind je nieuwe vrijwilligers? Hoe zorg je goed voor je huidige vrijwilligers? Dat soort vragen. Iedereen tegelijk aan de slag, in zijn eigen organisatie, en samen sparren en ideeën uitwisselen.

De deelnemers van de afgelopen proeftuinen zijn stuk voor stuk enthousiast. Over de werkwijze die je in actie brengt. Over het delen met elkaar, ook de lastige dingen. Over het netwerk wat je opbouwt. Over de inspiratiesessies die precies de goede verdieping brengen. Klinkt goed, toch?

In 2020 starten er weer 4 verse proeftuinen! Twee in februari en twee in september. Daar wil jij natuurlijk ook bij zijn! Laat het me weten, dan nodig ik je uit.

6. Maak werk van je vrijwilligersbeleid 

Slechts 48% van de Eindhovense vrijwilligersorganisaties heeft een vrijwilligersbeleid dat actueel is, blijkt uit het onderzoek dat we dit jaar deden. En 53% van de organisaties kan ondersteuning gebruiken op het gebied van vrijwilligersbeleid. Zoek niet verder! De eerste stap kan zijn dat je meedoet aan de training ‘Vrijwilligersbeleid, Goed Geregeld voor je vrijwilligers’. Na het volgen van de training heb je genoeg kennis in handen om zelf te gaan schrijven. Toch meer hulp nodig? Ik en mijn collega’s helpen je graag!

Waarom, vraag je je misschien af… Je hebt het al zo druk met het bereiken van je doelen. Maar vrijwilligers zijn een belangrijk onderdeel van je organisatie. En hoe zijn de zaken voor hen geregeld? Wat is de positie van de vrijwilliger in jouw organisatie? Hoe begeleid je en hoe waardeer je? Super belangrijke zaken om over na te denken. Investeer in een vrijwilligersbeleid dat antwoord geeft op deze zaken en houvast biedt voor iedereen in je organisatie! Ik spreek uit ervaring, want na het tevredenheidsonderzoek dat we dit jaar deden onder onze eigen vrijwilligers, kregen we terechte feedback. Alle reacties waren te herleiden op ons vrijwilligersbeleid dat niet meer op orde was, beken ik met het schaamrood op mijn kaken (echt, kom maar kijken, knalrood!). Voor mij en mijn collega’s staat dit voornemen dan ook hoog op de lijst!

Stapje verder gaan? Dan kun je opgaan voor het Keurmerk Goed Geregeld. Het wordt uitgegeven door het NOV en is een keurmerk dat zegt dat jij het werken met vrijwilligers goed geregeld hebt als organisatie. Ik ben adviseur Goed Geregeld en help je wederom graag. Neem alvast een kijkje op www.vrijwilligeinzetgoedgeregeld.nl.

En jullie?

Zo, dat waren mijn speciale tips voor jullie! Mag ik jullie nu vragen om tips voor mij? Wat willen jullie (de Eindhovense vrijwilligersorganisaties) van mij en mijn collega’s van Eindhoven Doet zien of juist niet meer zien? Welke vraag wil je in een blog beantwoord zien? Laat je een reactie achter, of stuur je me op een berichtje via mijn Facebookaccount, LinkedIn of mail? Ik kijk ernaar uit!

Voor nu: fijne dagen en een sprankelend, heerlijk en liefdevol 2020 gewenst!

Heeft deze blog je geholpen? Laat even een berichtje achter via het formulier, vind ik leuk!

Lees ook een van de andere Blogs

kerstbal (laatste foto onderaan)