Flirten met vrijwilligers

Diana van den Eijnden

Heb ik je aandacht? Goed zo!

Ik wil het inderdaad met je hebben over flirten met vrijwilligers. En dan bedoel ik niet een stiekeme knipoog of ander onoorbaar gedrag. Nee, ik wil je graag uitdagen om je zest for life (zoals mijn Australische vriendin dat zo mooi zegt) je levenslust, te laten zien in je werving van en het werken met vrijwilligers.    

                                                                                                                                                                     31-05-2021                                                                                                         

Als jij kunt laten zien waar jouw hart sneller van gaat kloppen, ben je aanstekelijk en kan het hart van de ander ook een sprongetje maken. Ik wil met je delen hoe je dat doet, zodat jij er je voordeel mee kunt doen en de harten van jouw potentiële vrijwilligers kunt winnen. Ja, om ze te verleiden om bij jouw organisatie aan de slag te gaan.

Wat is flirten?

Flirten met vrijwilligers: vrijwilligers positief en met aandacht aanspreken, zodat zij verleid worden om zich aan te sluiten bij jouw organisatie. Je hebt de focus niet op jezelf, maar je toont oprecht interesse in wat de ander (jouw potentiële vrijwilliger) wil en hoe jij daaraan bij kunt dragen.

Flirten is absoluut geen trucje, let op! Het gaat erom echt verbinding te maken met iemand, oprechte aandacht te geven, moeite doen (deze tip mag je ook voor de rest van je flirts gebruiken;)).

Blog liefdeszuster

5 verleidelijke flirttips

1.       Laat positiviteit zien

Vrijwilligerswerk mag toch leuk zijn? Soms werk je met zware problematiek, juist dan is vrolijkheid volgens mij belangrijk. Speelsheid is een essentieel onderdeel van flirten!

Laat ook zien wat je bereikt met jouw activiteiten, initiatief of organisatie. Je gaat vanzelf stralen als jij je succesverhaal vertelt! Het is aantrekkelijk om bij te kunnen dragen aan een succesverhaal, dus je wordt vanzelf een vrijwilliger-magneet.

2.       Maak de klik!

De echte klik maak je natuurlijk in contact! Maak het dus zo gemakkelijk mogelijk voor jouw ideale vrijwilliger om eens te komen kijken of die klik er is. Een leuke eerste date, om in het thema te blijven. Geen intakegesprek, maar iets leuks doen; een eenmalige klus! Zo kan jouw ideale vrijwilliger ervaren of jullie ook de ideale organisatie zijn voor hem of haar.

Dat betekent dat je bewust kiest voor een positieve kennismaking, net als bij die eerste date. Je vertelt iets over jezelf, je geeft de ander een goed gevoel en je gaat samen aan de slag om er een succes van te maken. Meer tips over een eenmalige klus vind je in het blog Hoera voor de flexvrijwilliger!

3.       Maak de impact duidelijk

Je zoekt niet voor niets vrijwilligers. Je wilt namelijk iets bereiken!

Iedereen heeft een superkracht, echt waar. Welke superkracht zoek je en wat betekent dat voor jouw organisatie? Aandacht geven is zo’n superkracht van een boel vrijwilligers. “Aandacht is het nieuwe goud” zeggen marketeers, maar vrijwilligers weten dat al lang. Aandacht maakt dat de ouderen/kinderen/jongeren/mensen met een beperking/… opbloeien en kunnen groeien, het maakt ze gelukkig, minder eenzaam, bewust van hun eigen superkracht. En dat is superbelangrijk! Kun je dat in beeld brengen? Met woorden, een foto of nóg liever een filmpje? Misschien heb je wel vrijwilligers in huis met die speciale superkracht: film, foto, tekst! Vergeet ook andere superkrachten niet; ik ben super dankbaar voor onze vrijwilligers die administratief talent hebben (wat ik echt ontbeer) of ontwerp-skills hebben, telefonische tijgers, website experts of kritische denkers zijn en de regelneven en -nichten!

Laat zien wat jouw ideale vrijwilliger bij jullie kan betekenen en voor wie!

4.       Aandacht voor de behoefte van je vrijwilliger

We hebben het gehad over wat jij uit kunt stralen en vertellen, maar het allerbelangrijkste bij flirten is aandacht voor de ander. Luisteren, luisteren, luisteren! Wat wil jouw vrijwilliger bereiken? Wat wil hij doen, leren, voelen, ervaren? Luister goed, zodat je weet hoe dat bij jouw organisatie zou kunnen. Stel vooral veel vragen, vraag nog eens om verduidelijking. Je zult een schat aan informatie ontdekken. Misschien heb je voor iemand wel een veel beter passende plek in je organisatie, of ontdek je een verborgen talent!

5.       Neem de tijd

Op een gemiddelde dag komen er honderd dingen tegelijk op je af, je to do lijst loopt over, je hebt het gewoon knetterdruk! Ik snap dat. Maar vrijwilligers werven en werken met vrijwilligers kost tijd. En ze zijn de tijd meer dan waard. Investeren in je vrijwilligers is investeren in je doel, in je organisatie, in die mooie missie die je hebt.

Zonder vrijwilligers zou onze samenleving maar kaal zijn. Voor jouw organisatie geldt waarschijnlijk hetzelfde. Je vraagt tijd, energie en enthousiasme van je vrijwilligers. Geef ze ook tijd, energie en enthousiasme en man, jullie veranderen de wereld samen! Of in elk geval een stukje daarvan.

Blog aandacht

Stop niet met flirten

Blijf flirten met je vrijwilligers! Bij flirten geef je de ander een goed gevoel, dus doe het lekker vaak. Geef een welgemeend compliment, glimlach bij elke ontmoeting en laat merken dat je blij bent dat je vrijwilliger er is, vier successen samen, blijf de impact die de vrijwilliger maakt duidelijk maken. Vrijwilligers vinden is een kunst, maar ze aan jouw organisatie verbinden ook! Lees tip 4 nog eens door, ook als je al voldoende vrijwilligers hebt!

Zomaar wat tips voor jou! Heb je zelf een goede flirten-met-vrijwilligers tip? Ik hoor hem heel graag, inspireer me, fantastische lezer van me.

Lees ook een van de andere Blogs