In 2019 deden we onderzoek onder de inwoners van Eindhoven. Van de mensen die op dit moment geen vrijwilligerswerk doen, zegt 25% dat ze het wel zouden doen, als ze hun tijd flexibeler in kunnen zetten. Want ja, we hebben het allemaal druk. Flexibel vrijwilligerswerk, ideaal voor mensen die zich graag voor een ander inzetten, maar liever niet voor langere tijd verbonden zijn. Vergis je niet, deze groep mensen wordt steeds groter, deze trend gaat zich nog wel even voortzetten!
En dan? Wat levert het dan op?
De vijver waaruit je vist, de groep mensen die bij jou vrijwilligerswerk wil doen, wordt ineens veel groter en meer divers. Het is nou eenmaal gemakkelijker om ja te zeggen op een klein verzoek dan wanneer je iemand vraagt om structureel vrijwilligerswerk te doen. De drempel wordt veel lager voor mensen om zich (eenmalig) te verbinden aan jouw organisatie. Zo kan iemand kennis maken met jouw organisatie, jouw mensen en jouw missie. Hij of zij ervaart dat het leuk is. Mogelijk mag je ze nog eens vaker vragen.
Daarnaast heb je natuurlijk een klus geklaard! Je activiteit is uitgevoerd, je bezoekers hebben extra aandacht gehad, er ligt een projectplan of de ruimte is geschilderd.

Heb je wekelijks iemand nodig, maar kun je die niet vinden? Denk er eens over na of een flexpool je kan helpen! De vrijwilligers bedenken zelf wanneer zij hun dienst draaien en zorgen samen voor een structurele bezetting. Vrijwilligers zijn samen verantwoordelijk voor het rooster, een zorg minder voor jou! Elke week bezetting, alleen elke week een ander gezicht.
Als je onregelmatig iemand nodig hebt, is de flexvrijwilliger sowieso jouw vrijwilliger! Jullie kunnen dan samen kijken wanneer de klus geklaard kan worden. Kan het ook vanuit huis? Op een avond? In het weekend? Samen komen jullie eruit!
Maar wat is dat dan eigenlijk, dat flexibel vrijwilligerswerk?
Je kunt flexibiliteit voor je vrijwilligers op verschillende manieren vormgeven. Mag ik je trakteren op wat voorbeelden die mij inspireren?
Een superleuk voorbeeld vind ik het initiatief Koffieschenken, waarbij je een estafette krijgt van mensen die bij je activiteit komen helpen. Misschien is dit een vorm die ook voor jouw organisatie een wave van nieuwe mensen kan opleveren! Edward Molkenboer van Koffieschenken: “Ik vroeg of mensen vier uur van hun leven wilden doneren door koffie te drinken met eenzame ouderen. De eerste keer voor twee uurtjes alleen. De tweede keer gaat iemand mee, die neemt het over en zoekt ook een opvolger. Zo blijven eenzame ouderen als in een estafette bezocht worden.”
Nog zo’n tof idee vond ik bij een Amerikaanse club: Volunteerdates! Daten en iets goeds doen, mij klinkt het alvast als muziek in de oren. Via deze website kun je met een e-card een uitnodiging sturen naar iemand met wie je op vrijwilligersdate wil, voorzien van grappige uitspraken en een mooie vormgeving. Het is ludiek en fris. Past dat ook bij jouw organisatie? Pikken dat idee, dan!
Al langer in Nederland: NLcares. Verschillende vrijwilligersorganisaties bieden in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht heel succesvol eenmalige vrijwilligersactiviteiten aan. Ook de nieuwe vacaturebank en vrijwilligersapp van Eindhoven Doet, die eind februari gelanceerd wordt, maakt dat makkelijk voor je. Zet er eens één van je activiteiten op en laat iemand gewoon een keer meedraaien. Waarom niet?
Als ik met organisaties in gesprek ga over flexibele inzet van vrijwilligers, hoor ik vaak “bij ons kan dat echt niet, want…”. Natuurlijk, voor sommige klussen gaat het echt niet, maar er is veel meer mogelijk dan je in de eerste instantie denkt. Ik vertel je meer:
Hoe geef je het vorm?
Eenmalig
Een kant en klare optie is NLdoet. Op de website vind je meteen allerlei handige tips om een eenmalige vrijwilligersklus te organiseren. Je lift mee op een landelijke actie en landelijke PR die gemaakt wordt. Ook leuk, de koninklijke familie doet elk jaar een klus, dus die kun je ook nog over de vloer krijgen. Ik ben zelf ook elk jaar van de partij om me eenmalig in te zetten. De magie van NLdoet, dat in het hele land duizenden mensen impact maken bij een organisatie, is te gek!
Nog minder extra werk en tòch de flexvrijwilliger verwelkomen? Vraag jezelf af bij welke activiteiten er gemakkelijk iemand aan kan haken. Op je wekelijkse soos avond achter de bar? Koken voor dak- en thuislozen? Wandelen met mensen in een rolstoel? Helpen bij een leuke vossenjacht voor kinderen? Koffiedrinken en wat extra aandacht geven aan de bezoekers van je activiteit? Je komt vast op een goed idee, zodat je iemand een leuke ervaring als vrijwilliger kan geven. Naast de vaste begeleiding van een activiteit is het heel goed mogelijk om iemand extra mee te laten werken. Tip: zorg wel dat je echt iets te doen hebt voor iemand. Niets zo vervelend als je tijd vrijmaken voor iets en je dan nutteloos voelen!
Projectmatig
Een extra klus die gedaan moet worden? Zoals het maken van een voorlichtingspakket, de organisatie van een festival, helpen bij een uitstapje, dat soort dingen. Leuk voor een projectvrijwilliger. Je vraagt iemand voor alleen die klus, een project van een paar dagen, weken of maanden. Als het klaar is, is het klaar. Iemand kan in korte tijd iets betekenen, passend bij zijn of haar talent of hobby. Een afgeronde klus is voor iedereen een fijn gevoel, net als doen waar je goed in bent en daarmee van betekenis zijn. En jullie hebben je klus geklaard en een nieuwe ambassadeur voor je organisatie erbij!
Langdurig flexibel
Langdurig flexibel, dat kan ook! Ik ben er zelf ook zo eentje (dus nee, het is niet alleen voor jongeren). Ik doe vrijwilligerswerk bij De Liefdesdokter waar ik op basis van mijn agenda kan bepalen wanneer ik me inzet. Activiteiten worden gedeeld op ons intranet en de vrijwilligers tekenen in voor de verschillende data. Ook kun je hiervoor programma’s gebruiken die zelfroosteren van vrijwilligers faciliteren. Een voorbeeld daarvan is Het Rooster. Zoals de mensen van Het Rooster zeggen: “Als je mensen vrijheid geeft, nemen ze verantwoordelijkheid”. Ik geloof dat dat waar is!

Kun je niet wachten om je activiteit op de app te zetten van eindhovendoet.nl? Zorg dat je op de hoogte blijft via onze website, Facebook pagina, LinkedIn, Twitter en Instagram!
Wil je even sparren met een adviseur van Eindhoven Doet over de mogelijkheden van flexibel vrijwilligerswerk? Neem dan contact met ons op, plannen we een afspraak in!
Heeft deze blog je geholpen? Laat even een berichtje achter via het formulier, vind ik leuk!
Lees ook een van de andere Blogs