December staat weer voor de deur, cadeautjesmaand bij uitstek, ook voor jouw vrijwilligers! Op 7 december is het natuurlijk weer Nationale Vrijwilligersdag. Hoe ga jij die vieren? Maak er een feestelijke dag van, vol positiviteit en waardering! Laten we geen vrijwilliger overslaan en ze allemaal laten weten hoe zeer we hun inzet waarderen.
Waardering is belangrijk. 41 % van de organisaties die deelnamen aan ons onderzoek geeft aan dat waardering een succesfactor is in het behouden van vrijwilligers (na sfeer en betrokkenheid). Iedereen wil iets bijdragen, iets doen wat zinvol is voor een ander. Zonder waardering verliest iemand uiteindelijk zijn motivatie om zich in te zetten voor jouw organisatie.
Wanneer voelt een vrijwilliger zich eigenlijk gewaardeerd? Om te beginnen, je vrijwilligers waarderen doe je natuurlijk niet alleen op 7 december. Doe je dat wel, dan is het meer een trucje dan een echte waardering. Als een ouder die nooit tijd heeft voor een kind en met kerst ineens een heel groot cadeau koopt. Dat gezegd hebbende, waardering is net als alles natuurlijk maatwerk. Alles staat of valt bij hoe goed jij je vrijwilligers kent!
De 5 talen van de liefde
Relatiecounselor Gary Chapman stelt dat er vijf liefdestalen zijn. In zijn boek “De 5 talen van de liefde” beschrijft hij ze compleet met voorbeelden hoe je je liefde aan je partner kunt tonen in elke taal. Want: als je allebei een andere taal spreekt, kun je elkaar niet verstaan. Dan geeft de een maar steeds complimentjes (positieve woorden) terwijl de ander zich gewaardeerd voelt als de vuilniszakken op tijd buiten staan (dienstbaarheid). Ik ben ervan overtuigd dat dit ook geldt voor andere relaties, zoals die tussen jou en de vrijwilliger in je organisatie.
Laat me je een vertaling geven voor het waarderen van vrijwilligers! Als je iemand waardeert in een andere taal dan zijn eigen taal, is de kans groot dat hij zich dus niet gewaardeerd voelt. Jij gefrustreerd omdat je toch steeds alles uit de kast haalt, de ander gefrustreerd omdat die zich niet gewaardeerd voelt. Jouw taal is misschien niet dezelfde als die van je vrijwilliger. Lees de talen, bepaal wat jouw voorkeurstaal is en welke andere talen er gesproken worden door de vrijwilligers in jouw organisatie.

1. Positieve woorden
Is dit jouw voorkeurstaal? Dan geef je (net als ik) gemakkelijk oprechte complimenten. Je uit je waardering in woorden. Mensen die deze taal spreken, ontvangen waardering ook graag op deze manier. Maar let op: hoe concreter hoe beter. “Dank je wel voor je inzet” zegt niets over mij en hoe je mijn inzet waardeert. Zorg dat je compliment oprecht en persoonlijk is, specifiek voor die ene vrijwilliger. Welke waarde voegt deze prachtige persoon toe aan jouw organisatie?
Wat kun je doen op 7 december?
- Een handgeschreven kaartje
- Je dankbaarheid en waardering openbaar tonen (op jouw locatie posters ophangen om vrijwilligers persoonlijk te bedanken, met of zonder foto, op sociale media je vrijwilligers bedanken)
- Een telefoontje, spraakberichtje, persoonlijk sms-je voor elke vrijwilliger.
2. Samen zijn
Tijd en aandacht, dat is wat in deze taal telt. Is dit jouw taal, dan wil je je gezien en gehoord voelen. Dat iemand de tijd neemt om naar je te luisteren, of iets te vertellen. Dat er informeel contact is naast alle vrijwilligerstaken die je doet. Je voelt je gewaardeerd als iemand de tijd voor je neemt en zijn volle aandacht geeft.
Wat kun je doen op 7 december?
- Een gezamenlijke activiteit (lunch, wandeling, avondje uit)
- Zet de koffie klaar en maak voor iedereen even tijd voor een persoonlijk praatje
- Zet gesprekskaartjes op tafel, dat zorgt voor een ander gesprek en een andere manier om elkaar te leren kennen.
3. Cadeaus krijgen
Mensen die deze taal spreken, voelen zich gewaardeerd met een cadeautje. Let er ook hierbij op dat het cadeau wel aan moet sluiten bij de vrijwilliger. Een bioscoopbon voor iemand die niet van films houdt, slaat de plank mis. Kies je cadeau met aandacht. Dat wil niet zeggen dat je niet een bon kunt geven, kies een bon waarbij er veel keuze is in de besteding of eentje die aansluit bij de interesse van de vrijwilliger.
Wat kun je doen op 7 december?
- Kunnen de deelnemers van jouw organisatie iets maken? Een tekening van kinderen, een gedicht van vluchtelingen, een bosje viltbloemen van ouderen. De deelnemers krijgen zo ook de kans om de vrijwilligers te waarderen.
- Hebben jouw vrijwilligers een gezamenlijke hobby? Als je een sportclub, leesclub, creatieve club bent vast wel! Pas je cadeau daarop aan. - Super concrete cadeautips vind je in het blog van The Happy Volunteer: 40 originele bedankjes voor vrijwilligers
4. Dienen
Voel jij je gewaardeerd als iemand iets voor je doet? Als je vrouw het vuilnis buiten zet, als je collega je helpt bij een lastige klus, als je vrienden een maaltijd voor je koken? Dan is dit jouw taal. Geen woorden, maar daden. Bij deze mensen gaan complimentjes en cadeautjes volledig aan hen voorbij. Ze voelen zich pas gewaardeerd als je ze helpt, als je samen de spullen klaarzet voor de activiteit die ze gaan draaien of als je een taak oppakt in de voorbereiding van een evenement.
Wat kun je doen op 7 december?
- Een etentje of borrel organiseren waarbij jij serveert
- Een workshop organiseren waar de vrijwilliger iets aan heeft
- Geef (zelfgemaakte) waardebonnen voor klusjes die je voor je vrijwilliger opknapt
5. Lichamelijk contact
Stop: niet meteen al je vrijwilligers om de nek vliegen. Lichamelijk contact kan positieve effecten hebben, maar bij een verkeerde inschatting ook veel negatieve. Hoe kun je deze dan toch als waarderingstaal gebruiken in je organisatie? Ik houd ervan om succesjes te vieren met een high five (vraag maar aan mijn collega’s). Iemand die deze taal spreekt, vind een letterlijk schouderklopje ook prettig, het zorgt voor verbinding en waardering bij deze persoon. Als dit jouw voorkeurstaal is, doe jij dit vanzelf al heel gemakkelijk. Let op ieders persoonlijke grenzen. Sommige organisaties hebben een knuffelcultuur en bij sommige organisaties is dit niet gepast. Check bij elke vrijwilliger wat hij oké vindt en wat niet.
Wat kun je doen op 7 december?
- Ga bij de vrijwilligers op je locatie langs en geef iedereen persoonlijk een hand of een high five.
- Let op ieders persoonlijke grenzen!

Taalles
Niemand spreekt maar één taal, maar iedereen heeft wel een voorkeurstaal. Als je je verdiept in de taal van de ander, komt jouw waardering veel beter aan. Let op je blinde vlek: de taal die jij het minst waardeert, kan voor de ander de voorkeurstaal zijn. Je kent nu de vijf talen, door nieuwsgierig te blijven naar de taal van de ander, kun je die taal leren.
Binnen deze vijf talen, worden ook nog verschillende dialecten gesproken. Er is niet maar één manier om tijd en aandacht aan iemand te besteden. Geef je creativiteit de ruimte, leg je oren te luister en spreek de taal van de ander.
Je kunt in je waardering ook talen combineren. Een cadeautje met persoonlijke boodschap, een uitstapje waar je je waardering uitspreekt. Een high five en een compliment. Maak je eigen cocktail voor jouw vrijwilligers.
Kleine moeite, groot plezier
Is jouw waarderingstaal dienen? Dan voel je je vast gewaardeerd door ons aanbod! We helpen je namelijk graag met het waarderen van jouw vrijwilligers!
De komende weken laten we een koffertje rondgaan langs organisaties. Daarin vind je tips en spullen die je kunt gebruiken voor de waardering van je vrijwilligers. Je mag er iets uithalen en iets instoppen: misschien wil jij wel een gratis kopje koffie bieden aan de vrijwilligers van een andere organisatie of heb je een gouden tip die je wilt delen met andere organisaties. Wil je dit koffertje ontvangen? Laat het ons weten!
Wil je je vrijwilligers op 7 december met open armen ontvangen? Dan kun je dat extra kracht bijzetten met de ballonnenboog die Lumens beschikbaar stelt voor jouw organisatie. Zie je het voor je? Een grote ballonnenboog bij de ingang op jouw locatie met voor elke vrijwilliger die komt een heerlijke lekkernij!
Aanmelding gesloten,
We wensen jullie een fijne vrijwilligersdag!
Lees ook een van de andere Blogs