Waar twijfelt De Twijfelaar over?
Nou, bijna overal over! Je kunt het zo gek niet bedenken. En maak je geen zorgen, die vragen kun je nooit allemaal wegnemen. Dat hoeft ook niet. De meeste mensen kunnen wel wat onzekerheid hebben, als er maar voldoende zekerheid of nieuwsgierigheid tegenover staat.
Waar de twijfelaars het meeste onzeker over zijn, is tijd: heb ik er wel tijd voor, verwachten ze straks niet te veel van mij? Dat vrijwilligerswerk veel tijd kost, is een hardnekkig vooroordeel. Zelfs mensen die zelf vrijwilligerswerk doen en er helemaal niet zoveel tijd mee kwijt zijn, zagen dat als een kenmerk van vrijwilligerswerk, bleek uit een onderzoek van één van onze TP studenten. Gek toch? Ze gaven zelf aan dat dat kwam omdat anderen altijd zo reageerden als ze vertelden dat zij vrijwilliger waren.
Tijd, tijd, tijd! Het lijkt wel alsof we er allemaal te weinig van hebben. Maar toch, we hebben er allemaal even veel van. Alleen vullen we het allemaal anders in. Help De Twijfelaar met zijn agenda: Kun je aansluiten bij of je aanpassen op de agenda van de vrijwilliger? Kan het (voorbereidende) werk tijd en plaats onafhankelijk (vanuit huis, op een zelfgekozen moment) plaatsvinden? Kun je het flexibel doen (niet elke week, maar af en toe)?
Hoe kun je de twijfelaar helpen?
De Twijfelaar ziet de voordelen van vrijwilligerswerk, maar ook de nadelen. Ken jij de nadelen ook? Weet jij wat mensen tegenhoudt om vrijwilliger te worden bij jouw organisatie?
Vaak gaat het erom dat er veel verplichtingen zijn. Natuurlijk, afspraak is afspraak, logisch dat je wilt dat vrijwilligers zich daaraan houden. Dat is ook niet het probleem van De Twijfelaar. Nee, het gaat om de verplichtingen die vooraf al vastliggen. Ik geef je wat voorbeelden: veel verplichte vergaderingen, een lange intake procedure, saaie registratietaken, een vast aantal uren per week, te veel regels, te veel eisen.
Een voorbeeld van te veel regels: ik wilde zelf ooit vrijwilligerswerk gaan doen en bij de intake bleek dat ik zelf voor vervanging moest zorgen als ik niet kon. Handig voor jou als organisatie, maar ik schrik terug. Want werk, want andere verplichtingen: wat als ik voor mijn betaalde werk iets moet doen en geen vervanger kan regelen, moet ik dan mijn werkverplichtingen verzaken? En hey, ik ben reuze trouw, maar voor die twee keer per jaar dat ik misschien af wil zeggen, haak ik helemaal af. Snap je?
Zo zie je, het gaat erom dat je even op de stoel van je potentiële vrijwilliger gaat zitten. Waar zou hij over twijfelen? Kun jij die twijfels voor hem wegnemen? Al voor hij weet dat hij ze heeft! Heb je mooi een streepje voor op andere organisaties!
Check jouw organisatie eens op belemmeringen die je eigenlijk wel weg kunt halen. Waar zit de winst? Waar kun jij het gemakkelijker maken voor je vrijwilligers en je potentiële vrijwilligers?
Femke van Haren deed onderzoek naar de belemmeringen van mensen van 18 - 25 jaar die positief staan tegenover het doen van vrijwilligerswerk, maar het nu niet doen en maakte daar een animatie van. Kijk eens of jij de vragen voor jouw organisatie kan beantwoorden.
Van twijfelaar naar vrijwilliger
Laat je zien! Ik zeg het nog een keer: LAAT JE ZIEN! Jullie zijn vaak zo bescheiden en niet zo op de voorgrond, maar hoe kunnen mensen nu voor jullie kiezen als ze je niet kennen? Ze willen wel vrijwilligerswerk doen, maar weten niet waar en wat bij hen past. Ze willen zien welke mensen ze daar ontmoeten, wat het werk inhoudt (kan ik het ook? is het leuk?). De één na beste manier om je te laten zien is video: YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn. Daar zitten zoveel mensen die staan te popelen om jouw mooie werk beter te leren kennen. Alleen weten ze dat nog niet! Al scrollend door hun tijdlijnen willen ze jou tegenkomen, geraakt worden, geïnspireerd worden. Zien wie er bij jullie werken, waarom ze daar vrijwilliger zijn, hoe leuk het is.
De beste manier om je te laten zien? Mensen laten ervaren hoe tof het bij jullie is natuurlijk. Maar dan moet je ze nog wel even bij je binnen krijgen. Had ik al ooit verteld dat een flexklus daar een briljante mogelijkheid voor is? Maak mensen nieuwsgierig met je klus, biedt een leuke ervaring! Vrijwilligerswerk bij jou is toch zeker interessant en tof? Welke ervaring heb jij te bieden? Een gesprek met een interessant persoon (vul maar in, een vluchteling, een dakloze, een expat, …), een ervaring met jouw unieke werkwijze, een kijkje in de keuken bij de ggz, knuffelen met dieren in de kinderboerderij? Wat is jouw x-factor, waar maak jij mensen nieuwsgierig mee? Zet die in voor je flexklus, zodat jij niet alleen je klus geklaard hebt, maar de vrijwilliger ook nog eens zo’n gave ervaring gehad heeft dat hij weer terugkomt!
Meer!
Over het opstellen van een vrijwilligersvacature die ook De Twijfelaar binnenhaalt, leer je meer bij de workshop Stralen op Jijdoet040 in woord en beeld op donderdag 28 oktober 2021. In het werklab met dezelfde titel ga je onder begeleiding aan de slag met je vacature.
En die flexklus? Helpen we je ook mee! Op 11 november 2021 kun je meedoen aan de workshop Leniger met flexvrijwilligers en op 2 december 2021 aan het werklab. Alle workshops en werklabs zijn speciaal voor Eindhovense vrijwilligersorganisaties en deelname is kosteloos.
Lees ook een van de andere Blogs