Blog: Als alles ineens anders is...

Diana van den Eijnden

Als alles ineens anders is...

Als alles ineens anders is, wordt je gedwongen dingen anders te doen. En wauw, wat zijn veel Eindhovense organisaties dat aan het doen! De creativiteit die kenmerkend is voor de stad zien we ook terug bij vrijwilligersorganisaties. 

                                                                                                                                           11-05-2020

Vooral onze digitale vaardigheden krijgen massaal een groeispurt. En met anderhalve meter afstand blijk je van alles te kunnen doen. Ook ontstaan er verschillende nieuwe initiatieven. Mensen die zich niet eerder vrijwilliger noemden, sluiten zich aan bij facebookgroepen om anderen te helpen, en één van de Eindhovense ziekenhuizen moest na een paar dagen de oproep om vrijwilligers sluiten omdat er zo ontzettend veel aanbod was. Tijdens de tijden dat we fysiek afstand moeten houden, is de verbondenheid groter dan ooit.

Natuurlijk is er ook die andere kant. De angst voor het virus. Bij vrijwilligers, bij deelnemers en bij jezelf. En die maatregelen… Het trekt een wissel op eigenlijk iedereen. In contact blijven met elkaar helpt, verlies je vrijwilligers en klanten niet uit het oog. Samenkomen kan meestal niet, maar (video)bellen en een ouderwetse kaart maakt veel goed! Het is niet perfect, maar in contact blijven is beter dan niets.

videobellen (002)

Ik zie ook dat er veel meer aandacht is voor groepen waar jouw organisatie misschien wel voor werkt. Groepen die verborgen bleven voor het grootste deel van de samenleving. De daklozen, de mensen met psychische problemen, de kinderen in achterstandssituaties, mensen die zich eenzaam voelen en zo kan ik nog even doorgaan. Die aandacht is goed, want je ziet dat veel mensen nu iets willen doen. Daar kun jij als organisatie dus nu de vruchten van plukken! Zet je vacature online in onze vacaturebank en laat duidelijk zien wat mensen in deze tijd voor een ander kunnen betekenen en dat dit met inachtneming van de regels van het RIVM. Zowel met tekst als met een foto! Lees deze 10 tips waarmee jij een super vrijwilligersvacature schrijft!

Vrijwillige energie plukken

In elk geval kan niemand meer zeggen dat mensen tegenwoordig niks meer voor een ander overhebben. Die hoorde ik nog wel eens voor de crisis. Nu zijn mensen massaal opgestaan om iets voor een ander te doen. Hebben we daar dan altijd een crisis voor nodig? Het helpt wel, maar nodig is het zeker niet. Lessen voor vrijwilligersvacatures die ik hieruit trek:

1.       Het probleem is actueel en helder. Net als de zaak waar jij je voor inzet, je hoeft het alleen nog maar duidelijk te maken!

2.       De vraag is duidelijk en concreet. Maak jouw vraag dus ook duidelijk en concreet. Wat vraag je precies, in hoeveel tijd?

3.       De hulp kan geboden worden in eigen tijd en vraagt niet veel tijd. Boodschappen doen voor iemand, een telefoontje naar iemand, je kan het in je eigen tijd doen en meteen van betekenis zijn. Welke korte klussen kun je in jouw organisatie bieden aan mensen die flexibel iets willen doen?

4.       Je weet voor wie je het doet. En dat is bij jullie natuurlijk ook zo! Ook dat hoef je alleen maar te beschrijven. Wat kan iemand bij jullie voor een ander betekenen, wat levert het voor die personen op? En wie is dat dan? En dat hoeft niet per persoon omschreven, maar als groep. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking om samen te kunnen sporten? Wat betekent het voor kinderen om iets nieuws te leren? Wat betekent het voor een senior om af en toe bezoek of een telefoontje te krijgen? Wat beteken je als penningmeester bij een sportvereniging. Maak dat helder! Weet dat er op dit moment meer mensen lijken te zijn die hulp aanbieden dan mensen die hulp vragen. Jouw organisatie is de missing link hierbij!

Kunnen we ons werk ook in minder ideale omstandigheden doen?

Wat doen jullie al anders? Online bijeenkomsten en activiteiten? Telefonisch maatjescontact? Ben je deze tijd aan het gebruiken om je kennis bij te spijkeren met boeken en webinars? Zijn er dingen die je echt radicaal anders doet, nieuwe diensten die je aanbiedt? Ontdek je de kansen van thuiswerk-vrijwilligers of flexvrijwilligers? Werf je nieuwe vrijwilligers voor speciale corona-vacatures? Heb je je focus verlegd naar lange termijn doelen? Ik ben super benieuwd!

Tegel (002)

Eindhoven Doet heeft een ‘Monitor vrijwillige inzet in en na coronatijd’ gelanceerd. Want we willen allemaal graag weten hoe het nou echt gaat in vrijwilligersland. Ook met de organisaties die we nog niet gesproken hebben. Heb jij onze korte vragenlijst al ingevuld? Zo lever je, als organisatie, een bijdrage aan de monitor en nemen we jouw ervaring mee. Met jouw oplossingen en de effecten van de crisis die jij ziet (zowel de fijne als de nare effecten) kun je anderen inspireren. Dus, waar wacht je nog op?

Het kan ook zijn dat je je zorgen maakt om een probleem van je organisatie. Dan kun je je wenden tot ons Meldpunt In de knel door corona! Dan nemen we snel contact met je op en gaan met jou op zoek naar een oplossing of verwijzen je door naar één van onze partners. Laat van je horen, want daar zijn we voor!

Vragenlijst en meldpunt zijn afgesloten

Dit is ook de tijd om nieuwe dingen te proberen! Dat ben je misschien ook al aan het doen. Dus ik en mijn collega’s helpen je graag verder, we staan er ook nu, juist nu, voor de Eindhovense vrijwilligersorganisaties. We denken mee, delen ervaringen van andere organisaties, kunnen je misschien in contact brengen met anderen of op een andere manier een bijdrage leveren. Wat kan ik voor jou doen?

Het gaat allemaal nog wel even duren. Dus doe het met datgene wat er in je halfvolle glas zit en maak er het beste van!

Lees ook een van de andere Blogs