Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet

Diana van den Eijnden

7 tips om alles uit het Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet te halen!

Heb je er al iets van gemerkt? Heb je al iets gelezen of gehoord? Of heb je er zelfs al wat aan gedaan binnen jouw organisatie? 2021 is het Nationaal jaar van de vrijwillige inzet onder de titel “Mensen maken Nederland”! Het is natuurlijk altijd fijn om de vrijwillige inzet te vieren, maar hoe haal jij met jouw organisatie nou het beste uit het Nationaal jaar? Want vrijwillige inzet vieren is één ding, maar het zou toch mooi zijn als het nationaal jaar ook meer vrijwilligers gaat inspireren?

Speciaal voor jullie een lijstje met 7 tips. Asjeblieft!

25-03-2021

1.       Focus op flexibele vrijwillige inzet

Zoals ons onderzoek in 2019 al liet zien, is de meeste groei te halen bij de flexibele vrijwilliger. 25% Van de mensen die nu geen vrijwilligerswerk doet, zou dat wél doen als zij hun tijd flexibel in zouden kunnen zetten. Dat is makkelijk gezegd, maar je moet er als organisatie wél op ingericht zijn. Zou ik me bij jullie al in kunnen zetten voor een dag of voor een eenmalig project? Je haalt nieuwe gezichten binnen in je organisatie als de drempel laag is. Eén keertje helpen, dat is gemakkelijker dan je meteen voor langere tijd vastleggen, toch? Heb je vragen over hoe je dat binnen jouw organisatie kan regelen? Op 1 juli kun je als Eindhovense organisatie meedoen aan de workshop Leniger met flexvrijwilligers.

Onze app Jijdoet040 maakt het makkelijker voor mensen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Door in de app je voorkeuren aan te geven, kunnen zij makkelijk swipen door vacatures die aan die voorkeuren voldoen. Easy as that! Ook in de vacatures wil je dat gemak terugvinden.

La Fuente swipe 1

2.       Stralen met je vrijwilligersvacatures

Maak het mensen dus zo gemakkelijk mogelijk om “JA!” te zeggen op jouw vrijwilligersvacature. Verleid de potentiële vrijwilliger, houdt rekening met zijn agenda, omschrijf je vraag duidelijk en maak slim gebruik van de filters op Jijdoet040.

3.       Samenwerken en netwerken

Ik hou ervan, samen werken, samen maken, iets neerzetten wat groter is dan wat je alleen had kunnen doen. Klinkt dat jou ook als muziek in de oren? Ik verwacht van wel, want jullie waarderen van onze bijeenkomsten de uitwisseling met andere organisaties altijd enorm. Aan de andere kant, ik weet ook dat jullie weinig tijd hebben, dus geen tijd voor maandelijkse netwerkbijeenkomsten. We maken het makkelijk! Binnenkort lanceren we een community op Facebook waarin we samenkomen met Eindhovense vrijwilligersorganisaties. Je kunt er vragen stellen, je succesverhalen delen, je laten inspireren en werken aan een netwerk waarin we ook de doorstroom van vrijwilligers kunnen faciliteren. Wil je als eerste uitgenodigd worden voor deze groep? Stuur me een PB op Facebook.

4.       Verhalen vertellen, verhalen delen

Wat is het verhaal van jouw vrijwilligers? Waarom doen zij vrijwilligerswerk bij jou? Waarschijnlijk krijgen zij er een hele hoop voor terug. Weet jij eigenlijk wat? En weet de rest van de wereld dat ook? Eindhoven Doet verzamelt verhalen! Ik begon met mijn laatste blog en daagde mensen uit. Daag jouw vrijwilligers ook uit om hun verhaal te schrijven, dan zetten wij het op onze website. Zo inspireren we samen anderen om zich ook vrijwillig in te zetten!

Ook Vereniging NOV verzamelt verhalen onder de hashtag #100verhalen! Je leest ze hier. Ga je zelf een verhaal delen, gebruik dan ook deze hashtag voor meer bereik van jouw verhaal. Wie weet wordt jouw vrijwilliger wel benaderd door de schrijver van NOV voor een interview (dat gebeurde mij ook).

5.       Laat je (vrijwilligers) zien!

Het nationaal jaar geeft je extra kansen om wat PR te maken! Scouting Nederland deed dat lekker spectaculair in onze eigen Berenkuil. Kun jij voor jouw organisatie ook zo’n spectaculaire actie op touw zetten? Doen! Maar vergeet niet dat ook kleine acties een groot verschil kunnen maken! Hoe zichtbaar ben je bijvoorbeeld op sociale media? Ook daar kun je laten zien wat vrijwilligers bij jullie organisatie allemaal kunnen doen en hoe fijn/leuk/interessant dat is. Foto’s en filmpjes geven een kijkje in jouw keuken, zo zullen mensen minder een drempel ervaren om zich ook bij jullie aan te sluiten, bijvoorbeeld voor één dag. Zo maak je ambassadeurs en fans!

6.       Programma Mensen maken Nederland

Het initiatief van het Nationaal jaar komt van het NOV, zij hebben dit jaar tot “Mensen maken Nederland” gedoopt en bieden allerlei programma’s en hulpmiddelen om van dit jaar een prachtig jaar voor vrijwillige inzet te maken. Zo kun je deelnemen aan kennisboostweken, de week van het vragen en mooie formats downloaden voor pr-campagnes. Je vind het volledige programma hier. Laat je ons weten wat jij gaat doen? We zijn benieuwd!

7.       Extra aandacht voor je vrijwilligers

Mensen maken Nederland en mensen maken jouw organisatie. Mooi moment om daar eens extra dank je wel voor te zeggen! Ideeën daarover vind je op onze website. Over waarderen schreef ik eerder ook dit blogje. Laat je vrijwilligers weten wat zij betekenen voor jouw organisatie. Ook mooi: kunnen jullie de mensen voor wie de vrijwilligers werken op een originele manier een dankwoordje laten doen? Ik ben benieuwd naar jullie creatieve ideeën!

En jij?

Waar kunnen we jou mee helpen om een succes te maken van 2021: het Nationaal jaar van Vrijwillige inzet.

Hoezo eigenlijk?

Leuk om te weten: 2001 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Jaar van de vrijwilliger en 2011 was het Europees jaar van de vrijwilliger. Nou dacht het NOV, samen met een heleboel Nederlandse vrijwilligerscentrales en vrijwilligersorganisaties, dat het prachtig zou zijn om weer 10 jaar later een Nationaal jaar in het leven te roepen. Eindhoven Doet is daar al vanaf het begin bij betrokken (kijk mij maar mijn handtekening zetten onder het manifest).

Ondertekenen Nationaal Jaar 3

Dit nationaal jaar heeft de titel ‘Mensen maken Nederland’ gekregen, of, zoals wij in 040 graag zeggen, Mensen maken Eindhoven. Zo is het toch? We maken de stad met zijn allen, vooral die mensen die zich intrinsiek gemotiveerd vrijwillig inzetten voor een ander en voor de stad. En dat mag gevierd en verteld, zodat nóg meer mensen er zin in krijgen! 

Lees ook een van de andere Blogs

"Vrijwilligerswerk is tof en iedereen mag dat weten!"