Nationale Vrijwilligersdag

Diana van den Eijnden

7 december Nationale Vrijwilligersdag

We doen het niet meer! We gaven een groot feest in het Evoluon, samen met de Rotary Eindhoven-Welschap. We hadden een fototentoonstelling om vrijwilligerswerk in Eindhoven een gezicht te geven en we deelden cadeaus uit en gingen eropuit om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. De aanleiding was steeds de jaarlijkse Nationale Vrijwilligersdag op 7 december.

                                                                                                                                                    12-11-2019

Sinds een paar jaar doen we dat niet meer. Vinden we het dan niet meer belangrijk om vrijwilligers te waarderen? Natuurlijk vinden we dat wel! Maar uit het onderzoek dat we in 2017 onder vrijwilligers deden, bleek dat zij gewaardeerd willen worden door hun eigen vrijwilligersorganisatie en de mensen waarvoor ze werken. Waardering van de maatschappij, de gemeente of Eindhoven Doet vinden zij veel minder belangrijk. Tel daarbij op dat in ons onderzoek van dit jaar 42% van de vrijwilligers aangeeft waardering nodig te hebben om vrijwilligerswerk te kunnen doen en je weet dat je als vrijwilligersorganisatie aan de slag moet!

"Ja Diana", zeg je, "maar moet dat dan op de 7e december? Hebben we daar nou echt een speciale dag voor nodig?" "Nee, zal ik je zeggen, waarderen doe je elke dag! Maar net zoals ik mijn moeder elke dag waardeer, besteed ik op moederdag toch even wat extra aandacht aan haar, met een extra mooi bosje bloemen."

"Maar Diana, wat moeten we dan in hemelsnaam organiseren. Wat wil de vrijwilliger?" Nou, Maxima zei het al over De Nederlander en ik zal het zeggen over De Vrijwilliger: hij bestaat niet! Zoveel mensen zoveel wensen. Gelukkig gaat het ook hier weer om het gebaar, de intentie. Ook al kun je de plank wel degelijk mis slaan! Dus zorg dat je je vrijwilligers kent; welke motivatie hebben ze om vrijwilligerswerk bij jou te doen? Wat levert het hen op? Hoe geef je ze daar meer van?

De algemene tip is, vraag gewoon aan je vrijwilligers hoe zij zich het meest gewaardeerd voelen! Een complimentje, een cadeaubon, een kaartje, een artikel in het clubblad, een ingezonden stuk in de krant?

Ik ben een geluksvogel, want in mijn werk hoor ik de tofste ideeën die vrijwilligersorganisaties bedenken om hun vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Ik heb een paar mensen gevraagd of ik hun initiatief met je mocht delen om je te inspireren. Het hoeft niet veel tijd of geld te kosten, maar het levert je zo veel op! Lees lekker mee:

Tips voor 7 december:

Het zit wel snor bij de GGZ

Toen Zohra me tijdens een training die ze bij ons volgde vertelde over hun “Het zit wel snor met onze vrijwilligers” actie werd ik meteen super vrolijk. Ludiek, waarderend, verbindend, alles wat ik zou willen als vrijwilliger. Ze gingen het gebouw rond met snorren op een stokje en een polaroid camera. Zo zetten ze elke vrijwilliger op de foto en hebben de foto’s op intranet geplaatst zodat alle collega’s binnen de organisatie ze konden zien. Zohra: “Coby is vrijwilligster op de inloop van de afdeling Crisis Care (Grijze Generaal), ze maakt een praatje met de cliënten en gaat af en toe wandelen. We hebben in April 2016 haar 5 jarige jubileum gevierd. Met onze vrijwilligster zit het wel snor!”

Coby Asome

Bij #Awesome plaatsten ze op hun Facebookpagina bij een plaatje met de uitspraak van Sukha “Lichtpuntjes, soms zijn ze groot, soms zijn ze klein, je hoeft ze niet te zoeken, je kunt ze ook zijn” bij de mededeling “wist je dat er 43 vrijwilligers bij #Awesome werken”. Een kleine moeite, maar ik verwacht dat de vrijwilligers zich echt gezien voelden. “Zonder vrijwilligers geen Awesome en daar zijn we ons wel terdege van bewust. En als je je ervan bewust bent, is het heel belangrijk dat ook te laten zien”, zo zegt Yvonne Krom.

Gezien worden bij de Luisterlijn

Marjo Dankers herinnert zich dat in haar tijd bij De Luisterlijn (toen nog Sensoor) altijd even aandacht was voor de vrijwilligers op 7 december. “In de koffiehoek stond een vrolijke bos bloemen en tijdens de koffie was er natuurlijk een heerlijke taart.” vertelt Marjo me, “Met daarbij een grote kaart met dank voor alle inzet van al die lieve vrijwilligers.” Klinkt als een feestje!

Uit de band met Eindhoven Doet

En waar zouden we zelf zijn zonder onze vrijwilligers? Je raad het al, nergens! We zouden nog niet de helft kunnen doen van wat we nu allemaal doen. Bovendien, een organisatie die adviseert over vrijwillige inzet maar zelf niet met vrijwilligers werkt? Op zijn minst een beetje jammer, toch? We maakten vorig jaar een filmpje om onze vrijwilligers te bedanken!

Digitale cadeaublunder

Ok, ook nog een mìsser om je vingers bij af te likken. Want als je niet weet wie je vrijwilligers zijn en hoe ze gewaardeerd willen worden, kun je er net naast zitten met je keuze. De organisatie noem ik natuurlijk niet bij naam, want het is echt een leuke organisatie en ik wil niet dat jullie er een nare associatie bij krijgen. Die organisatie werkt veel met 80plus vrijwilligers. Één van de medewerkers vertelde me zelf over deze actie, alle vrijwilligers kregen een digitale cadeaubon met een mooi bedrag erop. Helaas konden een aantal van hun vrijwilligers er niks mee, zo zonder computer en als digibeet. Ze wilden er ook niemand mee lastig vallen. Dus een paar van die bonnen belandden in de prullenbak. Toch jammer! Gelukkig heb je meer kansen om je vrijwilligers te waarderen dan alleen 7 december!

"Elke dag waarderen!"

Je denkt al gauw aan het geven van een compliment bij het woord waarderen. De magische vraag is ook hier weer: “Wanneer voelt jouw vrijwilliger zich gewaardeerd?” Ook door het vergoeden van gemaakte kosten, het bieden van goede begeleiding en de mogelijkheid om een training te volgen, maken dat een vrijwilliger zich gewaardeerd voelt. Iemand die ziet wie je bent en wat je bijdraagt is misschien wel een eerste levensbehoefte!

Ik wil je iets vertellen over een model wat beschreven staat in het Basisboek Vrijwilligersmanagement (De Gast en Hetem, 2018). Daarin beschrijven zij het onderscheid tussen herkennen, erkennen, waarderen en belonen. Super belangrijk als je werkt met vrijwilligers. Hoe staat dit beschreven in jullie vrijwilligersbeleid?

Het begint met herkennen, te zien wat vrijwilligers binnen je organisatie mogelijk maken en wat de vrijwilliger daar allemaal voor doet. Elke vrijwilliger die iets binnen je organisatie doet, is belangrijk. Zie je wat de motivatie van de vrijwilliger is en speel je daarop in? Ik was ooit bij een organisatie die me vroeg hoe ze om moesten gaan met die vrijwilligers die steeds te veel kletsten. De betaalde medewerkers hadden er last van. In plaats van een antwoord, gaf ik ze een wedervraag. Waarom doen deze mensen vrijwilligerswerk bij jullie? Ze wisten het niet precies. “Zou het kunnen dat ze onder andere hier zijn vanwege de sociale contacten die het werk hen geeft?” vroeg ik. Dit bood hen een andere oplossingsrichting, ze kregen begrip voor de vrijwilligers en hun motivatie en losten het op door zelf op een andere plek te werken, zodat de vrijwilligers kletsend het hunne konden doen.

Dan erken je de vrijwilliger door aan hen te laten zien wat zij betekenen voor jou. Mogen ze hun eigen ideeën uitvoeren, initiatieven nemen, meepraten over belangrijke zaken? Worden ze ingezet en gewaardeerd op en om hun talent? Voor mij is dit het leukste van het werken met vrijwilligers. Iedereen heeft zijn talent en voegt iets eigens toe. Als je mensen de ruimte geeft, tenminste. Zo blijkt onze vrijwilliger Cecile een kei in ontwerpen! Dat wisten we niet, omdat ze als bemiddelaar bij ons werkte. Ze bruist van de ideeën en maakt onze wekelijkse vacaturetip op Instagram! Het erkennen van iemands bijdrage, zien wat de talenten zijn en iemand de ruimte geven, geeft de ander het gevoel gezien te worden. En jijzelf, jij kunt er zomaar gave Instagram posts aan over houden!

Bij waardering hoef je niet meteen te denken aan een groot feest, etentje of uitstapje, al mag dat natuurlijk ook! Niet elke vrijwilliger vindt dit trouwens een prettige manier van waarderen. Een fijne workshop of training kan ook. Net als een gewoon en welgemeend compliment of schouderklopje. Een verjaardagskaart of een beterschapskaart laat ook zien dat je de vrijwilliger waardeert. Organiseer je jaarlijks een barbecue, maar komt de helft van je vrijwilligers niet opdagen? Dan is dat voor jouw organisatie niet de manier om mensen te waarderen!

Als laatste denk je pas aan belonen. En ook die beloning stem je af op de wensen van jouw vrijwilliger. Wat past bij jouw vrijwilliger? Bloemen, een cadeaubon, een goed boek over een thema wat speelt binnen het vrijwilligerswerk bij jouw organisatie, een creatief cadeau of een gepersonaliseerd cadeau. Je kunt vast nog veel meer bedenken. Het hoeft niet duur te zijn, zorg gewoon dat het past bij de ontvanger!

En wanneer geef je dit extraatje?

Nou, op 7 december bijvoorbeeld!

Heeft deze blog je geholpen? Laat even een berichtje achter via het formulier, vind ik leuk!

Sint 1

Nog een leuk weetje voor je: de internationale vrijwilligersdag is op 5 december. Maar goed, dan hadden wij al iets. Mijn collega’s Marjo en Karin waren geïnspireerd om daar eens over te dichten!

Lees ook een van de andere Blogs